Στουρνάρας στους FT: Η σύγκρουση Ισραήλ-Χαμάς προβληματίζει έντονα την ΕΚΤ – Αμετάβλητα τα παρεμβατικά επιτόκια ως συνέπεια

"Η Ευρωζώνη ήδη βρίσκεται στο κρίσιμο σημείο, στο οποίο αν συνεχίσουμε να αυξάνουμε τα παρεμβατικά επιτόκια [της ΕΚΤ] διακινδυνεύουμε να 'σπάσει' κάτι... Υπάρχει πρόοδος στην καταπολέμηση του πληθωρισμού [στην Ευρωζώνη], είμαστε σχεδόν στάσιμοι οικονομικά σε δραστηριότητα στην Ευρωζώνη και έχουμε υποστεί μείωση δανεισμού από τις τράπεζες".

Γιάννης Στουρνάρας: Απέτυχε η οικονομική πολιτική να ανταποκριθεί διεθνώς στις προσδοκίες των πολιτών

Η αιματηρή σύγκρουση Ισραήλ-Χαμάς επιβάλλει τη διατήρηση των παρεμβατικών επιτοκίων της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τραπέζης (ΕΚΤ) στο τρέχον επίπεδό τους, όπως επεσήμανε στους Financial Times (FT) ο διοικητής της Τραπέζης Ελλάδος (ΤτΕ), Γιάννης Στουρνάρας.

Όπως αναφέρει ο ίδιος, η νέα κρίση στη Μέση Ανατολή δημιουργεί δυνητικά νέες προκλήσεις για την Ευρωπαϊκή οικονομία, που εκτείνονται από την αποσταθεροποίηση της αγοράς ενέργειας μέχρι την καταφυγή μεγάλου αριθμού προσφύγων από την περιοχή προς την Ε.Ε..

Ο κ.Στουρνάρας εκτιμά, ότι η ένοπλη σύρραξη Ισραήλ-Χαμάς έγειρε την πλάστιγγα υπέρ της διατήρησης αμετάβλητων επιτοκίων της ΕΚΤ, έναντι της ενδεχόμενης περαιτέρω αύξησής τους.

“Είναι ένα ζήτημα κοινής λογικής” όπως θα πει ο επικεφαλής της ΤτΕ στους FT, μια εβδομάδα πριν την σύγκλιση στην Αθήνα συμβουλίου διακυβέρνησης της ΕΚΤ (ECB Governing Council), κατά τη διάρκεια του οποίου δεν αναμένεται καμμία απόφαση μεταβολής των παρεμβατικών επιτοκίων της κεντρικής τραπέζης του Ευρώ για πρώτη φορά στους τελευταίους 15 μήνες.

“Βρισκόμαστε στο σκοτάδι αναφορικά με τις εξελίξεις στη Μέση Ανατολή”, επισημαίνει με ειλικρίνεια ο κ.Στουρνάρας, για να προσθέσει πως είναι καλύτερα “να έχουμε όλες μας τις επιλογές διαθέσιμες και να είμαστε προσεκτικοί στο να διασφαλίσουμε την ευελιξία της Ευρωπαϊκής οικονομίας”.

“Με δεδομένο, ότι η Ευρωζώνη παραμένει ένας καθαρός εισαγωγέας ενέργειας, είναι πιθανόν, ότι [οι διεθνείς τιμές της ενέργειας] θα έχουν μια στασιμοπληθωριστική επίδραση αν καταστούν προβληματικές“, προειδοποιεί ο Έλληνας κεντρικός τραπεζίτης.

Προσθέτει, ότι “Πρέπει να είμαστε προετοιμασμένοι, σε περίπτωση μαζικής εξόδου [από το Ισραήλ] γνωρίζουμε εξ ορισμού πως η Ευρώπη και ιδιαίτερα ο Ευρωπαϊκός Νότος θα είναι η πρώτη στάση των προσφύγων, κατά συνέπεια αυτό θα ήταν ένα πολύ σοβαρό οικονομικό και κοινωνικό πρόβλημα”.

“Η Ευρωζώνη ήδη βρίσκεται στο κρίσιμο σημείο, στο οποίο αν συνεχίσουμε να αυξάνουμε τα παρεμβατικά επιτόκια [της ΕΚΤ] διακινδυνεύουμε να ‘σπάσει’ κάτι… Υπάρχει πρόοδος στην καταπολέμηση του πληθωρισμού [στην Ευρωζώνη], είμαστε σχεδόν στάσιμοι οικονομικά σε δραστηριότητα στην Ευρωζώνη και έχουμε υποστεί μείωση δανεισμού από τις τράπεζες”, τονίζει.

Ο ίδιος θέτει ως σημείο αναφοράς την περιοχή του 3%, για το επίπεδο του πληθωρισμού στην Ευρωζώνη το οποίο θα επέτρεπε την εξέταση αποκλιμάκωσης των παρεμβατικών επιτοκίων της ΕΚΤ.

Δεν παρέλειψε να αναφέρει την ανησυχία του για χώρες με ελλείμματα άνω του 6% και του 7%, για να προσθέσει, ότι του θυμίζουν την Ελληνική κρίση χρέους. Η αναφορά ήταν σχεδόν ευθεία για την Ιταλία, η οποία το 2022 κατέγραψε δημοσιονομικό έλλειμμα 8% και εφέτος εκτιμάται πως θα είναι περί το 5,3%.

Καμία δημοσίευση για προβολή