Stress Tests: Θα τα καταφέρουν οι τράπεζες; Γιατί θα αλλάξει η μεθοδολογία των ασκήσεων- τι δείχνει αυτό για την οικονομία.

     

    Kρίσιμος μήνας o Μάρτιος για την πορεία των  τραπεζών , καθώς αρχίζουν οι διαδικασίες για τον έλεγχο και την ετοιμότητα των τραπεζικών ιδρυμάτων της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Αναλυτές  θεωρούν πως θα καταφέρουν  να ανταπεξέλθουν στις ασκήσεις ετοιμότητας.

    Πως και γιατί υπάρχουν τα stress tests:  Oι τραπεζικές προσομοιώσεις ακραίων καταστάσεων είναι μία από τις πιο σημαντικές και καινοτόμες  μεταρρυθμίσεις που  δημιουργήθηκαν εξαιτίας της παγκόσμιας χρηματοπιστωτικής κρίσης. Σχεδιάστηκαν για να εξετάσουν την στάση των τραπεζών – να θέτουν αυστηρά κριτήρια  χρηματοδότησης – η οποία βαθαίνει περισσότερο την ύφεση .  Τα stress tests  βγάζουν πορίσματα σχετικά με το αν οι τράπεζες έχουν αρκετά κεφάλαια για να συνεχίσουν να δανείζουν ακόμη και όταν  μειώνεται ο ρυθμός  του  ΑΕΠ και οι οικονομικές απώλειες πληθαίνουν. Αυτές οι προσομοιώσεις ακραίων καταστάσεων έχουν ως σκοπό  να εξασφαλίσουν ότι οι δανειολήπτες μπορούν να συνεχίσουν να αποπληρώνουν τα δάνειά τους αν αυξηθούν τα επιτόκια ή μειωθεί το διαθέσιμο  εισόδημα τους.

    Όσον αφορά την Ελλάδα: H Eλλάδα κατάφερε να περάσει τα test αντοχής σε πιο κρίσιμες  στιγμές της οικονομίας της, πόσο μάλλον τώρα που είναι σε τροχιά ανάκαμψης. Βέβαια δε μπορεί να μείνει ανεπηρέαστη από τις διεθνείς  σημαντικές εξελίξεις όπως αυτή  του κοροναϊού,  που πλήττει όλες τις αγορές χρήματος και κεφαλαίου.

    Τι σηματοδοτεί η αλλαγή της μεθοδολογίας στα επόμενα test: Η Ευρωπαϊκή Kεντρική Tράπεζα  πρόκειται να διεξάγει για τελευταία φορά την συγκεκριμένη μεθοδολογία  στις ασκήσεις αντοχής. Οι επόμενοι έλεγχοι λοιπόν,  θα πραγματοποιηθούν  υπό νέες προϋποθέσεις.  Ο νέος τρόπος διεξαγωγής των σεναρίων  ίσως στηρίζεται σε  πιο αυστηρές  παραδοχές. Η αλλαγή στην διεξαγωγή των δοκιμών οφείλεται στο γεγονός ότι αλλάζουν οι συνθήκες της οικονομίας,  και τα stress tests πρέπει να συμβαδίζουν με τις εκάστοτε συνθήκες.

    Τι σημαίνει αυτό για την ανάπτυξη: Η αλλαγή στον τρόπο διεξαγωγής των ελέγχων των τραπεζών είναι άκρως καθοριστική και δείχνει  ότι οι συνθήκες της Παγκόσμιας οικονομίας  μεταβάλλονται . Στις επόμενες μετρήσεις  το ύψος των κόκκινων δανείων θα διαδραματίζει για την χώρα μας, ακόμη πιο καθοριστικό ρόλο εξαιτίας  του στόχου περαιτέρω  αποκλιμάκωσης τους .  Αναμφίβολα η εξυγίανση των  τραπεζικών ισολογισμών  αποτελεί προτεραιότητα της Ελληνικής οικονομίας. Ήδη οι τράπεζες  προσπαθούν συνεχώς να μειώσουν τον όγκο των μη εξυπηρετούμενων δανείων , ώστε να παρουσιάσουν καλύτερα αποτελέσματα στα stress tests. Επιπλέον,  αυτό  θα βελτιώσει  την απόδοση των Ελληνικών κρατικών και εταιρικών ομολόγων, καθώς και την πορεία του  Γενικού Δείκτη του Χρηματιστηρίου Αθηνών.

     

     

    Καμία δημοσίευση για προβολή