SVB: Η τράπεζα της Silicon Valley που «τρομάζει» τις κεφαλαιαγορές

Μνήμες από τη χρηματοπιστωτική κρίση του 2009 ξυπνάει η «ελεύθερη πτώση» της μετοχής της SVB, της τράπεζας της Silicon Valley που κατά κύριο λόγο χρηματοδοτεί start up επιχειρήσεις.

Και αυτό γιατί τελείως αιφνιδιαστικά αποφάσισε να εκδώσει νέες μετοχές αξίας 2,25 δισ. δολαρίων για να ενισχύσει την κεφαλαιακή θέση της, προκειμένου να καλύψεις τις ζημιές που είχε από το χαρτοφυλάκιο ομολόγων της.

Ως αποτέλεσμα η μετοχή της σημείωσε σήμερα απώλειες 60%, με την συνολική πτώση να έχει φτάσει έως τώρα στο 79%.

Τα παραπάνω έχουν προκαλέσει τριγμούς – οι οποίοι μετακυλύονται και στον ευρύτερο τραπεζικό κλάδο – αλλά και φόβο στο σύνολο των κεφαλαιαγορών.

Πώς προκλήθηκε η ζημιά

Η ζημιά προκλήθηκε καθώς η τράπεζα, για να καλύψει τις αναλήψεις καταθέσεων από πελάτες της που αντιμετώπιζαν προβλήματα, πούλησε ομόλογα, η τιμή των οποίων έχει μειωθεί σημαντικά μετά τις συνεχείς αυξήσεις επιτοκίων της Fed.

Οι μαζικές αναλήψεις καταθέσεων ξεκίνησαν όταν γνωστοί παράγοντες από τον χώρο των venture capitals συνέστησαν στις εταιρείες να αποσύρουν τα χρήματά τους από αυτή, προκαλώντας νέες ανησυχίες σχετικά με την οικονομική ευρωστία της.

Τα προβλήματα εντάθηκαν όταν γνωστά funds, όπως το Founders Fund του Peter Thiel, κάλεσαν τις επιχειρήσεις να περιορίσουν την έκθεσή τους στην SVB.

Στο μεταξυ, η SVB Financial, η μητρική της Silicon Valley Bank, βρίσκεται σε συνομιλίες για την πώληση της τράπεζας, σύμφωνα με πηγές του αμερικανικού δικτύου CNBC. Μία εξέλιξη που έρχεται καθώς απέτυχαν οι προσπάθειες της τράπεζας να αντλήσει χρηματοδότηση, όπως ανέφεραν οι ίδιες πηγές. Σύμφωνα με το ρεπορτάζ, μεγάλες τράπεζες εξετάζουν το ενδεχόμενο εξαγοράς της SVB αλλά σύμφωνα με τις τελευταίες πληροφορίες δεν έχει βρεθεί ακόμα αγοραστής.

Sell-off και στην Ευρώπη

Οι κλυδωνισμοί που προκάλεσε η SVB, έφερε ντόμινο sell-off και στην Ευρώπη σήμερα με τον πανευρωπαϊκό τραπεζικό δείκτη μετοχών του Stoxx 600 να κατρακυλά 4,9% μετά το άνοιγμα της αγοράς, καταγράφοντας τη μεγαλύτερη πτώση από τον Ιούνιο.

Τις μεγαλύτερες απώλειες κατέγραψαν οι γερμανικές τράπεζες Deutsche Bank και Commerzbank, με τη μετοχή της πρώτης να υποχωρεί πάνω από 9%.

Το πρόβλημα που αντιμετωπίζει η SVB ταρακούνησε τις αγορές καθώς αυξήθηκαν οι ανησυχίες ότι η συνεχής αύξηση των επιτοκίων μπορεί τελικά να υπονομεύσει τους ισολογισμούς και άλλων τραπεζών, εφόσον αναγκασθούν να προχωρήσουν σε πωλήσεις ομολόγων για να καλύψουν σημαντικές αναλήψεις καταθέσεων. Και αυτό, γιατί με τα επιτόκια στα σημερινά ύψη, οι πωλήσεις ομολόγων θα προκαλούσαν μεγάλες ζημιές.

Κίνδυνος για μικρές και μεσαίες τράπεζες των ΗΠΑ

Σύμφωνα με αναλυτές, δεν υπάρχει άμεσος κίνδυνος για πολλές τράπεζες στις ΗΠΑ. Μικρού και μεσαίου μεγέθους τράπεζες, ωστόσο, των οποίων οι πηγές χρηματοδότησης είναι συνήθως λιγότερο διαφοροποιημένες, μπορεί να πιεσθούν σημαντικά και να αναγκασθούν να εκδώσουν περισσότερες μετοχές, μειώνοντας την αξία τους για τους υφιστάμενους μετόχους τους.

O επικεφαλής αναλυτής της Liberum Capital δεν θεωρεί ότι η περιπέτεια της SVB αποτελεί κάποιον κίνδυνο για το ευρωπαϊκό τραπεζικό σύστημα. «Καμία άλλη τράπεζα (πέραν της SVB) δεν έχει αντίστοιχο επιχειρηματικό μοντέλο και, ενώ τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια είναι πιθανό να αυξηθούν το 2023, τα κεφαλαιακά αποθέματα των ευρωπαϊκών και αμερικανικών τραπεζών είναι επαρκή για να τα αντιμετωπίσουν», τόνισε.

Μείωση των αποδόσεων στις αγορές ομολόγων

H περιπέτεια της SVB προκάλεσε και αύξηση των τιμών των αμερικανικών και των ευρωπαϊκών ομολόγων, με τις αποδόσεις τους να υποχωρούν σε χαμηλά επίπεδα εβδομάδων. Και αυτό, επειδή οι επενδυτές θεωρούν ότι η Fed θα περιορίσει τις περαιτέρω αυξήσεις των επιτοκίων της από τον φόβο των προβλημάτων που μπορούν να προκαλέσουν.

Εν τω μεταξύ, αναλυτές αναθεωρούν επί τα χείρω τις αξιολογήσεις τους για τη μετοχή της SVB. «Με τον κίνδυνο ταχύτερων εκροών καταθέσεων, πιστεύουμε ότι υπάρχει πολύ μεγάλη αβεβαιότητα ώστε να συστήσουμε τη μετοχή στους επενδυτές», δήλωσε αναλυτής της Truist.

Καμία δημοσίευση για προβολή