Σύγκρουση στο Όσλο: Η πρόκληση του Τούρκου πρέσβη για το casus belli και η σκληρή απάντηση Δένδια

Αντιμέτωπος με νέα τουρκική πρόκληση βρέθηκε στο Όσλο ο Έλληνας υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Δένδιας, ο οποίος μετέβη στη νορβηγική πρωτεύουσα, προκειμένου να συμμετάσχει σε διεθνή εκδήλωση για το δίκαιο της θάλασσας.

Η αναφορά στο casus belli

Κατά την τοποθέτησή του στο Νορβηγικό Ινστιτούτο Διεθνών Σχέσεων στην ανοικτή συζήτηση με τίτλο «Η εφαρμογή του Διεθνούς Δικαίου της Θάλασσας στο Αιγαίο και την Ανατολική Μεσόγειο», ο Νίκος Δένδιας επισήμανε, μεταξύ άλλων ότι «η Τουρκία με συγκεκριμένες παραβατικές ενέργειες που είχαν ως αποκορύφωμα το τουρκολιβυκό μνημόνιο συμφωνία, επιλέγει να αγνοεί το διεθνές δίκαιο της θάλασσας και απειλεί τη χώρα μας από το 1995 με casus belli».

Ο Νίκος Δένδιας έδειξε μάλιστα στους παρευρισκόμενους το σημείο του χάρτη, όπου πλοία του τουρκικού πολεμικού ναυτικού παρενόχλησαν το ιταλικών συμφερόντων πλοίο Nautical Geo, το οποίο πραγματοποιούσε σεισμικές έρευνες για λογαριασμό της ΕΕ, με βάση το σχέδιο του East Med. Το γεγονός αυτό είναι αχαρακτήριστο τόνισε ο Έλληνας υπουργός. Η Τουρκία αποκαλεί την κατάσταση αυτή «νομιμότητα» είπε ο Νίκος Δένδιας.

Πρόκληση εκ… τουρκικής διπλωματίας

Διακόπτοντας τον Έλληνα ΥΠΕΞ, ο Τούρκος πρέσβης στη Νορβηγία εμφανίστηκε προκλητικός λέγοντας ότι όλα όσα άκουσε δεν ήταν καθόλου ευχάριστα. Χάνετε το κρίσιμο σημείο, είπε ο πρέσβης απευθυνόμενος στον Έλληνα Υπουργό, ότι όλα όσα κάνει η Τουρκία τα κάνει σε απάντηση των ελληνικών κινήσεων, αναφέροντας για παράδειγμα ότι το casus belli εκδόθηκε από την τουρκική Εθνοσυνέλευση όταν η Ελλάδα είπε ότι θα επεκτείνει μονομερώς τα χωρικά ύδατά της στα 12 ναυτικά μίλια.

Η Τουρκία δεν προσχώρησε στη Σύμβαση διότι ακριβώς υπήρχαν διαφορές στο Αιγαίο, είπε ο πρέσβης, ενώ απευθυνόμενος στον Νίκο Δένδια σημείωσε ότι το Αιγαίο έχει δυο πλευρές. Η μία είναι αυτή της Μικράς Ασίας θα πρέπει μάλλον να τη θυμάστε από την Ιστορία, υπονοώντας προφανώς τα γεγονότα του 1922. Η Άγκυρα δεν είναι διατεθειμένη να κάνει διάλογο μόνο επί του Δικαίου της Θάλασσας, είπε ο πρέσβης, κατηγορώντας την Ελλάδα ότι δεν έχει διάθεση για πραγματικό διάλογο, ενώ αναφέρθηκε και στο θέμα της αποστρατιωτικοποίησης των νησιών, επικαλούμενος τη Συνθήκη της Λωζάνης.

Αποστομωτικός Δένδιας

Ωστόσο, η απάντηση του Νίκου Δένδια ήταν επαρκώς… αποστομωτική. Αφού ο Έλληνας ΥΠΕΞ επανέφερε στην τάξη τον Τούρκο πρέσβη, λέγοντας του ότι καθ’ ότι διπλωμάτης, δεν νοείται να διακόπτει το συνομιλητή του, του είπε ότι η Άγκυρα αγνοεί πριν και πρώτα απ’ όλα τον καταστατικό Χάρτη του ΟΗΕ, σε άρθρο του οποίου αναφέρεται ρητά ότι απαγορεύεται όχι μόνο η χρήση, αλλά και η απειλή χρήσης βίας. Τι είναι λοιπόν το casus belli αναρωτήθηκε ο Νίκος Δένδιας, ξεκαθαρίζοντας ότι αν η Τουρκία θέλει να μείνει στην εποχή του 19ου αιώνων, των κανονιοφόρων και των ξεπερασμένων αυτοκρατορικών θεωρήσεων, τότε δεν υπάρχει περίπτωση να υπάρξει καμία πρόοδος.

Κι αυτό παρότι ο ίδιος είναι πεπεισμένος ότι αν η Άγκυρα αλλάξει στάση, δεχθεί τη Σύμβαση του Δικαίου της Θάλασσας ως εργαλείο επίλυσης της μοναδικής διαφοράς, δηλαδή της διευθέτησης των θαλασσίων ζωνών, τότε θα προωθηθεί όχι μόνο η ειρήνη, η ευημερία και η ανάπτυξη για την ευρύτερη περιοχή, αλλά και ειδικότερα για την τουρκική κοινωνία.

Καμία δημοσίευση για προβολή