Συναγερμός στο οικονομικό επιτελείο για τις τιμές στο φυσικό αέριο. Μέχρι πού “αντέχει” ο προϋπολογισμός

φυσικο αέριο

Παρά τη μικρή αποκλιμάκωση της τιμής του φυσικού αερίου, το οικονομικό επιτελείο είναι σε κατάσταση συναγερμού εν αναμονή των αποφάσεων της Ε.Ε. και ιδιαίτερα της κομβικής απόφασης για επιβολή ή μη πλαφόν στο φυσικό αέριο.

Διαφορετικά, ο προϋπολογισμός μπορεί να αιμορραγήσει, κυρίως δε εάν επιστρέψουν οι τιμές του Αυγούστου των 236 ευρώ ανά μεγαβατώρα κατά μέσον όρο.

Τα σενάρια που είναι στο τραπέζι 

Το προσχέδιο του προϋπολογισμού συντάχθηκε με το TTF (Title Transfer Facility ή Ταμείο Μεταφοράς Τίτλων) στα 185 ευρώ ανά μεγαταβώρα κατά μέσον όρο για το 2023. Στην περίπτωση που η τιμή ξεφύγει προς τα πάνω για το σύνολο του έτους θα χρειασθούν πρόσθετοι πόροι και προφανώς συμπληρωματικός προϋπολογισμός. Σύμφωνα με ανώτατο κυβερνητικό στέλεχος, στην περίπτωση που:

1. Το TTF για το σύνολο του 2023 διαμορφωθεί για παράδειγμα στα 235 ευρώ ανά μεγαβατώρα, ο προϋπολογισμός θα χρειασθεί επιπλέον 500 εκατ. ευρώ για να στηριχθούν τα νοικοκυριά με βάση όσα έχουν ήδη ανακοινωθεί.

Σημειώνεται ότι ο προϋπολογισμός έχει υπολογίσει ποσό ύψους 1 δισ. ευρώ για τη στήριξη των νοικοκυριών και των φορέων της γενικής κυβέρνησης (700-800 εκατ. για νοικοκυριά και 200-300 εκατ. για Δημόσιο). Στην περίπτωση που σκαρφαλώσει η τιμή του φυσικού αερίου στα προαναφερθέντα επίπεδα, το κόστος για τον προϋπολογισμό θα φθάσει το 1,5 δισ. ευρώ.

2. Στην περίπτωση που το TTF κινηθεί κάτω από τα 150 ευρώ ανά μεγαβατώρα για το σύνολο του έτους, δεν χρειάζεται να χρησιμοποιηθεί το ποσό του 1 δισ. ευρώ που προβλέπει το προσχέδιο του προϋπολογισμού. Αυτό σημαίνει ότι το κόστος των νοικοκυριών καλύπτεται από το Ταμείο Ενεργειακής Μετάβασης.

3. Εφόσον ληφθεί απόφαση από την Ε.Ε. για την επιβολή ενός ανώτατου ορίου τιμών στο φυσικό αέριο, επίσης δεν θα χρειασθεί να χρησιμοποιηθεί το αποθεματικό του προϋπολογισμού. Μάλιστα, σε αυτή την περίπτωση και με τα μέτρα που έχουν ήδη ανακοινωθεί από την κυβέρνηση για τη στήριξη των νοικοκυριών και των επιχειρήσεων, οι λογαριασμοί θα διαμορφωθούν σε χαμηλότερα επίπεδα από το αντίστοιχο περυσινό διάστημα, σύμφωνα με τους υπολογισμούς του οικονομικού επιτελείου.

Το φυσικό αέριο το μεγάλο πρόβλημα 

Με βάση τα σημερινά δεδομένα, το μεγάλο πρόβλημα παραμένει το φυσικό αέριο. Οι καταναλωτές φυσικού αερίου με την τιμή στα 175 ευρώ ανά μεγαβατώρα θα κληθούν να πληρώσουν (η επιδότηση της ΔΕΠΑ είναι στα 90 ευρώ ανά μεγαβατώρα) 85 ευρώ ανά μεγαβατώρα έναντι 70 που ήταν το περυσινό διάστημα.

Στην περίπτωση που ληφθεί η απόφαση επιβολής πλαφόν, το ποσό που καταβάλλουν οι 700.000 οικιακοί καταναλωτές θα «πέσει» κάτω από τα 70 ευρώ.

Σημειώνεται ότι η τιμή TTF του φυσικού αερίου αυξήθηκε από 29 ευρώ ανά μεγαβατώρα τον Ιούνιο 2021, στα 115 ευρώ ανά μεγαβατώρα τον Δεκέμβριο 2021 και περαιτέρω στα ιστορικά υψηλά των 236 ευρώ ανά μεγαβατώρα κατά μέσον όρο τον Αύγουστο 2022, δηλαδή περισσότερο από 700%. Ενδεικτικό της ακραίας διακύμανσης των τιμών, είναι ότι εντός του Αυγούστου η τιμή έφτασε μέχρι και 339 ευρώ ανά μεγαβατώρα, σημειώνοντας αύξηση περισσότερο από 1.000% σε σχέση με πριν από την κρίση.

Ανοικτό το ενδεχόμενο πρόσθετων παρεμβάσεων

Τo ίδιο κυβερνητικό στέλεχος δεν αποκλείει, πάντως, στην περίπτωση που η τιμή του πετρελαίου συνεχίσει την ανοδική πορεία του να υπάρξουν πρόσθετες παρεμβάσεις με αύξηση των επιδοτήσεων, δεδομένου ότι η κυβέρνηση έχει «σπρώξει» τους καταναλωτές στο πετρέλαιο θέρμανσης.

Με αυτά τα δεδομένα και όσο οι ευρωπαϊκές κυβερνήσεις δεν κάνουν κάποια κίνηση απεξάρτησης του αερίου από τις κερδοσκοπικές διακυμάνσεις του TTF, ο προϋπολογισμός θα είναι μια άσκηση επί χάρτου, η αξιοπιστία του οποίου θα επιβεβαιώνεται ή θα διαψεύδεται μέρα με τη μέρα.

  • Πηγή : Καθημερινή της Κυριακής

Καμία δημοσίευση για προβολή