Συνάντηση Μητσοτάκη Μακρόν: «Απόλυτη συμφωνία» και κοινή στρατηγική απέναντι στην Τουρκία – Η πορεία της αμυντικής συμφωνίας

Μητσοτάκης Μακρόν τουρκική προκλητικότητα

Απόλυτη συμφωνία και συμβατότητα στην κεντρική στρατηγική απέναντι στην Τουρκία καταγράφηκε, σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, στο τετ α τετ του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη με τον Γάλλο πρόεδρο Εμμανουέλ Μακρόν.

«Σταματούν οι προκλήσεις και αρχίζουν οι συζητήσεις, διαφορετικά ανοίγει ο δρόμος για κυρώσεις», συμφώνησαν οι δυο ηγέτες, κάτι που όπως σημειώνουν οι ίδιες πήγες, είναι στο κλίμα του άρθρου του πρωθυπουργού στις τρεις ξένες εφημερίδες.

Προσθέτουν ότι συζητήθηκε ακόμα η προοπτική και το ενδιαφέρον μιας στρατηγικής σχέσης.

Η αμυντική συμφωνία Ελλάδας -Γαλλίας 

Φειδωλοί είναι στην κυβέρνηση σε σχέση με την αμυντική συμφωνία ανάμεσα στην Ελλάδα και την Γαλλία, η οποία θεωρείται βέβαιο ότι συζητήθηκε στη συνάντηση Μητσοτάκη Μακρόν.

«Κάντε λίγη υπομονή και θα ακούσετε περισσότερα από τον πρωθυπουργό στη Θεσσαλονίκη», έλεγαν χαρακτηριστικά κυβερνητικές πηγές και πρόσθεταν :

  • «Η Ελλάδα δεν είναι μόνη της. Έχει πολλούς εταίρους στο πλευρό της, κάτι που αναμένεται να αποτυπωθεί και στα συμπεράσματα (Διακήρυξη) της Ευρωμεσογειακής Διάσκεψης», συμπληρώνουν.

Δεν θα μπουν, ωστόσο, υπογραφές. Τη συμφωνία θα  υπογράψουν, κατά πάσα πιθανότητα στα μέσα Σεπτεμβρίου, οι υπουργοί Άμυνας των δύο χωρών παρουσία των υπουργών Εξωτερικών.

Τι σημαίνει ο όρος «στρατιωτική συνδρομή» στη συμφωνία

Σύμφωνα, πάντως, με πληροφορίες, πέραν της οριστικοποίησης του εξοπλιστικού προγράμματος και της ενίσχυσης της αμυντικής βιομηχανίας, ιδιαίτερη σημασία έχει ο όρος «στρατιωτική συνδρομή» που θα περιλαμβάνεται στην ελληνογαλλική αμυντική συμφωνία, όταν αυτή υπογραφεί.

  • Αυτό σημαίνει ότι εάν μια χώρα ζητήσει στρατιωτική βοήθεια από την άλλη θα την έχει. Ή ότι μπορεί στη χώρα μας να ελλιμενίζονται γαλλικά πλοία ή να σταθμεύουν στρατιωτικά αεροπλάνα. Εξαρτάται τι ακριβώς θα προβλέπει η συμφωνία.

Πάντως ένας τέτοιος όρος σε συμφωνία υπάρχει στην κυπρογαλλική αμυντική συμφωνία.

Ισχυρές απαντήσεις στην τουρκική προκλητικότητα

Ο Γάλλος πρόεδρος εμφανίζεται «ένθερμος» υποστηρικτής σχετικά με το σεβασμό των κυριαρχικών δικαιωμάτων της χώρας μας και εν γένει της τήρησης του Διεθνούς Δικαίου στην ευρύτερη περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου.

Η ελληνική κυβέρνηση ελπίζει με αυτό το ταξίδι του Πρωθυπουργού στην Κορσική και τη συμμετοχή του στην Ευρωμεσογειακή Διάσκεψη (MED7) να δοθούν ισχυρές απαντήσεις σε όσους προβαίνουν σε έκνομες ενέργειες και να μετουσιωθεί σε απτές πράξεις η ευρωπαϊκή αλληλεγγύη.

Καμία δημοσίευση για προβολή