Συνεχίζεται η «κούρσα» των επιτοκίων, η ΕΚΤ αποφάσισε νέα αύξηση κατά 50 μονάδες βάσης, στο 3% το βασικό επιτόκιο

Παρά το γεγονός ότι ο πληθωρισμός δείχνει να αποκλιμακώνεται στην Ευρωζώνη, η ΕΚΤ συνεχίζει ακάθεκτη την πολιτική αύξησης των επιτοκίων, για την καταπολέμησή του.

Συγκεκριμένα, το ΔΣ της ευρω-τράπεζας αποφάσισε να αυξήσει τα τρία βασικά της επιτόκια κατά 50 μονάδες βάσης, ενώ προειδοποίησε ότι περιμένει να τα αυξήσει περαιτέρω στο πλαίσιο της προσπάθειας της να επαναφέρει τον πληθωρισμό στον μεσοπρόθεσμο στόχο του 2%. Μάλιστα, η ΕΚΤ ανακίνωσε ότι σκοπεύει να αυξήσει τα επιτόκια κατά ακόμα 50 μονάδες βάσης στην επόμενη συνεδρίασή για τη νομισματική πολιτική τον Μάρτιο και στη συνέχεια θα αξιολογήσει την πορεία που θα ακολουθήσει.

Πώς διαμορφώνονται τα επιτόκια

Αυτή είναι η δεύτερη διαδοχική αύξηση των επιτοκίων κατά 50 μονάδες βάσης από την κεντρική τράπεζα. Κατά συνέπεια, το επιτόκιο των πράξεων κύριας αναχρηματοδότησης και τα επιτόκια της διευκόλυνσης οριακής χρηματοδότησης και της διευκόλυνσης αποδοχής καταθέσεων θα αυξηθούν σε 3,00%, 3,25% και 2,50% αντιστοίχως, με ισχύ από τις 8 Φεβρουαρίου 2023. Η τελευταία αύξηση έρχεται ενώ ο πληθωρισμός δείχνει να υποχωρεί από το υψηλό του 10,6% τον Οκτώβριο του 2022, στο 10,1% τον Νοέμβριο, 9,2% τον Δεκέμβριο και περαιτέρω στο 8,5% τον Ιανουάριο, σύμφωνα με την τελευταία εκτίμηση της Eurostat.

Η ανακοίνωση της Φρανκφούρτης

Όπως αναφέρει η ΕΚΤ σε σχετική ανακοίνωση, το Διοικητικό Συμβούλιο θα συνεχίσει την πορεία του προς τη σημαντική αύξηση των επιτοκίων με σταθερό ρυθμό και τη διατήρησή τους σε επίπεδα που είναι επαρκώς περιοριστικά προκειμένου να διασφαλιστεί η έγκαιρη επαναφορά του πληθωρισμού στον μεσοπρόθεσμο στόχο του 2%.Κατά συνέπεια, το Διοικητικό Συμβούλιο αποφάσισε σήμερα να αυξήσει τα τρία βασικά επιτόκια της ΕΚΤ κατά 50 μονάδες βάσης και αναμένει ότι θα τα αυξήσει περαιτέρω.

Λόγω των πιέσεων σε σχέση με τον υποκείμενο πληθωρισμό, το Διοικητικό Συμβούλιο σκοπεύει να αυξήσει τα επιτόκια κατά 50 μονάδες βάσης ακόμα στην επόμενη συνεδρίασή του για τη νομισματική πολιτική τον Μάρτιο και στη συνέχεια θα αξιολογήσει την πορεία που θα ακολουθήσει η νομισματική του πολιτική. Η διατήρηση των επιτοκίων σε περιοριστικά επίπεδα θα μειώσει με την πάροδο του χρόνου τον πληθωρισμό περιορίζοντας τη ζήτηση και θα αποτρέψει επίσης τον κίνδυνο επίμονης μετατόπισης προς τα πάνω των προσδοκιών για τον πληθωρισμό.

Μείωση των αγορών ενεργητικού

Παράλληλα, η ΕΚΤ αποφάσισε τις λεπτομερείς ρυθμίσεις για τη μείωση των τίτλων που διακρατεί το Ευρωσύστημα στο πλαίσιο του προγράμματος αγοράς στοιχείων ενεργητικού (asset purchase programme – APP). Όπως ανακοινώθηκε τον Δεκέμβριο, το χαρτοφυλάκιο APP θα μειώνεται με ρυθμό 15 δισ. ευρώ μηνιαίως κατά μέσο όρο από τις αρχές Μαρτίου μέχρι το τέλος του Ιουνίου 2023 και στη συνέχεια ο ρυθμός αυτής της μείωσης θα καθορίζεται με την πάροδο του χρόνου.

Οι μερικές επανεπενδύσεις θα διενεργούνται γενικότερα σύμφωνα με την τρέχουσα πρακτική. Συγκεκριμένα, οι εναπομένουσες επανεπενδύσεις θα κατανέμονται κατ’ αναλογία προς το μερίδιο εξόφλησης τίτλων μεταξύ των συστατικών προγραμμάτων του APP και, στο πλαίσιο του προγράμματος αγοράς τίτλων του δημόσιου τομέα (public sector purchase programme – PSPP), κατ’ αναλογία προς το μερίδιο εξόφλησης τίτλων κάθε χώρας και μεταξύ των κρατών-εκδοτών και των υπερεθνικών εκδοτών.

Σε ό,τι αφορά τις αγορές εταιρικών ομολόγων που διενεργεί το Ευρωσύστημα, οι εναπομένουσες επανεπενδύσεις θα στρέφονται περισσότερο προς εκδότες που έχουν καλύτερες κλιματικές επιδόσεις. Με την επιφύλαξη του στόχου της ΕΚΤ για τη σταθερότητα των τιμών, αυτή η προσέγγιση θα στηρίξει τη σταδιακή απεξάρτηση των εταιρικών ομολόγων που διακρατεί το Ευρωσύστημα από τον άνθρακα σύμφωνα με τους στόχους της συμφωνίας του Παρισιού.

Καμία δημοσίευση για προβολή