Συνεχίζεται το «σφυροκόπημα» των ΗΠΑ στην Τουρκία: Το Στέιτ Ντιπάρτμεντ καλεί την Άγκυρα να απελευθερώσει αμέσως τον Οσμάν Καβαλά

Ούτε 24 ώρες δεν πέρασαν από την επιστολή-«φωτιά» 54 Γερουσιαστών προς τον πρόεδρο των ΗΠΑ, Τζο Μπάιντεν, με την οποία τον καλούν να ασκήσει πίεση στην Τουρκία για ζητήματα ανθρωπίνων δικαιωμάτων, και η Ουάσινγκτον στέλνει νέο σκληρό μήνυμα στην Άγκυρα, ξανά για καταπάτηση δικαιωμάτων και δημοκρατικών διαδικασιών.

Ασφυκτική πίεση για Καβαλά

Από τα πλέον επίσημα χείλη, αυτά του εκπροσώπου του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, Νεντ Πράις, οι ΗΠΑ κάλεσαν την Τουρκία «να απελευθερώσει άμεσα τον Οσμάν Καβαλά, που παραμένει υπό κράτηση. Οι ψευδείς κατηγορίες σε βάρος του, η συνεχιζόμενη κράτησή το και η καθυστέρηση στην ολοκλήρωση της δίκης του, μέσω και της συγχώνευσης υποθέσεων σε βάρους, υποσκάπτουν το σεβασμό στο Κράτος Δικαίου και τη δημοκρατία».

Σεβαστείτε τις αποφάσεις του ΕΔΑΔ

Ο Πράις είπε ότι «παροτρύνουμε την Τουρκία να σεβαστεί τις αποφάσεις του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων και να διασφαλίσει μια δίκαιη, διάφανη και ταχεία απόφαση στην υπόθεση, σύμφωνα με τους νόμους της χώρας και τις διεθνείς υποχρεώσεις», προσθέτοντας ότι «διαπιστώνουμε με ανησυχία τη συμπερίληψη του πολίτη των ΗΠΑ δρ. Χένρι Μπάρκι σε αυτές τις παράλογες διαδικασίες. Θεωρούμε τις κατηγορίες σε βάρος του δρ. Μπάρκι αβάσιμες και καλούμε την Τουρκία να επιλύσει την υπόθεσή του με δίκαιο, διαφανή και ταχύ τρόπο».

Η επίμαχη υπόθεση

Ο Οσμάν Καβαλά, διευθυντής της μη κερδοσκοπικής οργάνωσης υποστήριξης των τεχνών και του διαπολιτισμικού διαλόγου Anadolu Kültür, μπήκε στο στόχαστρο του Ερντογάν όταν κατηγορήθηκε ότι υποστήριξε τις διαδηλώσεις οικολόγων εναντίον της ανάπλασης του πάρκου Γκεζί της Κωνσταντινούπολης το 2013. Δικαστήριο τον απάλλαξε τον Φεβρουάριο, όμως συνελήφθη ξανά μερικές ώρες μετά την αθώωσή του, στο πλαίσιο χωριστής έρευνας για κατασκοπεία, που κατά τις τουρκικές αρχές συνδέεται με το αποτυχημένο πραξικόπημα εναντίον του Τούρκου προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν το 2016.

Στο επίκεντρο τα ανθρώπινα δικαιώματα

Η δήλωση Πράις, πάντως, δείχνει ότι οι ΗΠΑ πλέον θα χρησιμοποιήσουν συχνά τον μοχλό πίεσης του σεβασμού των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και της δημοκρατίας για να στριμώξουν το όλο και πιο αυταρχικό καθεστώς Ερντογάν. Δεν είναι τυχαίο, άλλωστε, ότι από την εκλογή Μπάιντεν και εντεύθεν ο Τούρκος πρόεδρος διαρκώς δεσμεύεται ότι θα φέρει σχέδιο μεταρρυθμίσεων με στόχο τον εκδημοκρατισμό της χώρας, αν και ακόμα έχει μείνει στο επίπεδο των εξαγγελιών

Καμία δημοσίευση για προβολή