Συνεχίζεται το μπρα-ντε-φερ Βερολίνου και ΔΝΤ για το ελληνικό χρέος. Η βασική διαφωνία

Τις διαφορές και το μπρα-ντε-φερ Βερολίνου και ΔΝΤ, για το ελληνικό χρέος, που κρατούν σε αγωνία το Μαξίμου, θα έχει την ευκαιρία να διαπιστώσει σήμερα (29/05) και ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Κοτζιάς που επισκέπτεται τη γερμανική πρωτεύουσα.

Που διαφωνούν Βερολίνο και ΔΝΤ

Η βασική διαφωνία ανάμεσά τους – που για την ώρα μοιάζει βουνό – είναι:

–   Το ΔΝΤ θέλει «αυτόματη και εμπροσθοβαρή»  εφαρμογή των μέτρων ρύθμισης του ελληνικού χρέους, ανάλογα με την πρόοδο που θα εμφανίζει η ελληνική οικονομία. Το Ταμείο υποστηρίζει ότι το ελληνικό χρέος μακροπρόθεσμα δεν είναι βιώσιμο. Επιδιώκει λοιπόν μια άμεση και πλήρη διαπίστωση της βιωσιμότητάς του. Και στη συνέχεια αυτόματη διευθέτηση των ρυθμίσεων που απαιτούνται για την ελάφρυνσή του, από ένα μηχανισμό που θα ελέγχεται από τους Θεσμούς, με τη συμμετοχή του.

–   Το Βερολίνο, θέλει τα μέτρα ρύθμισης του χρέους να εφαρμόζονται σταδιακά, μόνον εφόσον  τηρούνται οι δεσμεύσεις που πρέπει να αναλάβει η ελληνική πλευρά, στο επίπεδο της δημοσιονομικής πειθαρχίας και των μεταρρυθμίσεων που απαιτούνται στην ελληνική οικονομία,  «για να μην έχουμε στο μέλλον τα ίδια».

Το Βερολίνο επιμένει ότι η διευθέτηση των ρυθμίσεων για το χρέος δεν πρέπει να είναι αυτόματη, ούτε  να πιστοποιείται και να εγκρίνεται μόνο από τους Θεσμούς. Ζητάει ένα «τύπου μνημόνιο», όπου οι αξιολογήσεις δεν θα απελευθερώνουν, όπως τώρα, δόσεις χρημάτων, αλλά δόσεις ελαφρύνσεων του χρέους.

Το Βερολίνο θέλει επιπλέον να εγκρίνονται κάθε φορά από τη γερμανική Βουλή (ενδεχομένως και από τα κοινοβούλια άλλων χωρών.

Τεχνοκρατικά και πολιτικά κριτήρια

Είναι προφανής η διαφορά. Το ΔΝΤ θέτει αυστηρά τεχνοκρατικά κριτήρια. Η Γερμανία προσθέτει και πολιτικά.

Οι διαπραγματεύσεις ανάμεσα στο Βερολίνο, τους ευρωπαϊκούς θεσμούς και το ΔΝΤ θα συνεχιστούν τις επόμενες μέρες, στο G7 των υπουργών Οικονομικών που θα γίνει φέτος στον Καναδά, μεταξύ  31 Μαΐου – 2 Ιουνίου.

Με δυό λόγια

Η συμμετοχή του ΔΝΤ στο πρόγραμμα παραμένει σημαντική για την Ελλάδα, καθώς δίνει περισσότερη αξιοπιστία στην έξοδό της στις αγορές. Ενδεχόμενη αποχώρηση  του ΔΝΤ θα αυξήσει το κόστος δανεισμού μας, μετά τον Αύγουστο.

Καμία δημοσίευση για προβολή