Θοδωρής Καλούδης

Τα 10 συμπεράσματα από την πρώτη, μετά την τραγωδία, δημοσκόπηση

Του Θοδωρή Καλούδη

Ενώ υπάρχουν (και δικαιολογημένα) σοβαρές ενστάσεις να πραγματοποιείται μια δημοσκόπηση τη στιγμή που ακόμα είναι νωποί οι τάφοι των θυμάτων της τραγωδίας των Τεμπών, το γεγονός ότι εν πάση περιπτώσει έγινε από μια γνωστή για την επάρκειά της εταιρεία (τη Marc) και τελικά παρουσιάστηκε από ένα μεγάλο κανάλι (τον ANT1) επιτρέπει τη συζήτηση για το κλίμα που καταγράφεται σήμερα στην κοινή γνώμη και την εξαγωγή κάποιων συμπερασμάτων.

  1. Η τραγωδία και όσα αποκαλύπτονται για τις εγκληματικές παραλείψεις και την ανεύθυνη διαχείριση των υπεύθυνων για τις μεταφορές και κυρίως τους σιδηροδρόμους έχει επιπτώσεις και στα τρία κόμματα εξουσίας, κυρίως όμως στο κυβερνών που στα χέρια του έσκασε με δραματικό τρόπο το πρόβλημα, για το οποίο και αυτό δεν είναι άμοιρο ευθυνών.
  2. Έτσι λοιπόν ο θυμός του κόσμου κοστίζει περισσότερο σε αυτόν που κυβερνά (τη Νέα Δημοκρατία, η οποία χάνει 2,9% από την προηγούμενη δημοσκόπηση) και λιγότερο το ΣΥΡΙΖΑ και το ΠΑΣΟΚ που δεν κερδίζουν τίποτα από την ξαφνική φθορά της κυβέρνησης και παραμένουν σε στασιμότητα (χάνουν από 0,1% το κάθε κόμμα)
  3. Η αδυναμία των ΣΥΡΙΖΑ και ΠΑΣΟΚ να εκμεταλλευτούν τη “στραβή στη βάρδια” της ΝΔ επιτρέπει τις τωρινές απώλειες του κυβερνώντος κόμματος (ενδεχομένως μέσω πολλαπλών μετατοπίσεων) να καρπώνονται το ΚΚΕ (+0,3%), ο Βελόπουλος (+0,3%) , ο Βαρουφάκης (+0,8%) η αδιευκρίνιστη ψήφος (+0,5%) και κυρίως η αποχή (+1%).
  4. Η τωρινή δημοσκοπική εικόνα αποτυπώνει τα αισθήματα της κοινής γνώμης – “εν βρασμώ ψυχής” – και το πιθανότερο είναι ότι δεν προδικάζει τις τελικές (μάλλον ψυχραιμότερες) πολιτικές και εκλογικές διαθέσεις της σε μεταγενέστερη περίοδο και κυρίως μετά το Πάσχα, που θα γίνουν οι εκλογές. Τότε θα συνυπολογιστούν καλύτερα τα διαχρονικά συν και πλην των κομμάτων και κυρίως οι συγκριτικές κυβερνητικές επιδόσεις ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ.
  5. Η σημερινή αποτύπωση της δύναμης της ΝΔ (29,6% στην πρόθεση ψήφου) είναι η χαμηλότερη που σημειώθηκε μετά την αντίστοιχη των αρχών του Μαρτίου του 2022 (30,8% . Εκείνη η δημοσκόπηση ήταν η πρώτη αυτής της εταιρείας, μετά τα μεγάλα “χαμό” από τα προβλήματα που δημιουργήθηκαν στην Αττική με τις μεγάλες χιονοπτώσεις. Η Νέα Δημοκρατία ανέκαμψε δημοσκοπικά σε τρείς μήνες, τον Ιούλιο του 2022 (32,5%)
  6. Η σημερινή αποτύπωση των ποσοστών του ΣΥΡΙΖΑ είναι μια σαφής ένδειξη ότι αυτό είναι το όριο της σημερινής του συσπείρωσης, αφού και σε αυτή τη νέα “περιπέτεια” της ΝΔ δεν καταφέρνει να σηκώσει κεφάλι. Ανάλογη είναι και η εκτίμηση για το ΠΑΣΟΚ. Με εκκίνηση τα ποσοστά αυτά θα δώσουν τη μάχη των εκλογών και τα δύο κόμματα.
  7. Άλλη μία δημοσκόπηση καταδεικνύει την υπεροχή του Κυριάκου Μητσοτάκη έναντι των αντιπάλων του. Η προφανής αποτελεσματικότητά του στην αντιμετώπιση προγενέστερων σοβαρών κρίσεων, αλλά και η συγκριτική απόδοση που έχει ως πρωθυπουργός απέναντι στα όσα μας έδειξε στη θητεία του ο Αλέξης Τσίπρας, του δίνει ένα ισχυρό προβάδισμα. (Στο ερώτημα: «Ποιον από τους πολιτικούς αρχηγούς εμπιστεύεστε περισσότερο» οι απαντήσεις είναι οι εξής: Μητσοτάκης 34,5% – Τσίπρας 22,1% – Ανδρουλάκης 6,6%. Ο κ. Μητσοτάκης υπερέχει των ποσοστών του κόμματός του αντίθετα από τους άλλους δύο αρχηγούς που υπολείπονται)
  8. Το 48% των πολιτών εξακολουθούν και αξιολογούν την κυβέρνηση Μητσοτάκη “θετικά” ή “μάλλον θετικά”. Αυτό επιτρέπει στον πρωθυπουργό να αισιοδοξεί όταν ο κόσμος περάσει από τον θυμό στη θλίψη και την περισυλλογή.
  9. Όσοι επιθυμούν σήμερα αυτοδύναμη κυβέρνηση ΝΔ είναι διπλάσιοι από εκείνους που επιθυμούν αυτοδύναμη κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ. Αυτοδυναμία της ΝΔ επιθυμεί το μέγιστο τμήμα  (28,1%)  όσων δηλώνουν σήμερα ότι θα την ψηφίσουν και φαίνεται πως αυτός είναι ο σκληρός πυρήνας των ψηφοφόρων της. Αντίθετα την αυτοδυναμία του ΣΥΡΙΖΑ εμπιστεύονται πολύ λιγότεροι (το 14,3%) από τη σημερινή δύναμη του κόμματος.
  10. Το 43,9% επιθυμούν αυτοδύναμη κυβέρνηση ή κυβέρνηση με κορμό τη ΝΔ, έναντι 37,5% που επιθυμούν αυτοδύναμη κυβέρνηση ή κυβέρνηση με κορμό το ΣΥΡΙΖΑ. Αυτό  δείχνει το επίπεδου του διχασμού της Ελληνικής κοινωνίας, αλλά φανερώνει και την τάση των ψηφοφόρων στις δεύτερες κάλπες.

 

ΠΑΝΕΛΛΑΔΙΚΗ-ΕΡΕΥΝΑ-ANT1_Μαρτιος-2023-9
ΠΑΝΕΛΛΑΔΙΚΗ-ΕΡΕΥΝΑ-ANT1_Μαρτιος-2023-8
ΠΑΝΕΛΛΑΔΙΚΗ-ΕΡΕΥΝΑ-ANT1_Μαρτιος-2023-6
ΠΑΝΕΛΛΑΔΙΚΗ-ΕΡΕΥΝΑ-ANT1_Μαρτιος-2023-4
  • ΠΗΓΗ ΣΤΟΙΧΕΙΩΝ: MARC / ANT1

Καμία δημοσίευση για προβολή