Τα «δίνουν όλα» οι ΗΠΑ για την Ουκρανία: Αποδέσμευση ποσού 33 δισ. δολαρίων θα ζητήσει ο Μπάιντεν από το Κογκρέσο

Ουκρανία: Βοήθεια 33 δισ. δολ. θα ζητήσει ο Μπάιντεν από το Κογκρέσο

Με τεράστια ποσά ετοιμάζονται να ενισχύσουν οι ΗΠΑ την Ουκρανία, όχι μόνο για τον πόλεμο με τη Ρωσία, αλλά και για την παροχή ανθρωπιστικής βοήθειας στη χώρα.

Άλλα 33 δισ. για την Ουκρανία

Συγκεκριμένα, ο πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν θα ζητήσει από το Κογκρέσο να αποδεσμεύσει άλλα 33 δισεκατομμύρια δολάρια για την Ουκρανία, όπως ανακοίνωσε ο ίδιος από το Λευκό οίκο. Ο Μπάιντεν θα προτείνει επίσης τη ρευστοποίηση περιουσιακών στοιχείων Ρώσων ολιγαρχών για να αποζημιωθεί η Ουκρανία για τις ζημίες που υφίσταται. Για να υλοποιηθεί αυτή η πρόταση χρειάζεται η σύμφωνη γνώμη του Κογκρέσου. Από τα 33 δισεκ. δολάρια, τα 20 θα αφορούν όπλα, πυρομαχικά και άλλη στρατιωτική βοήθεια, 8,5 δισεκ. θα δοθούν ως άμεση οικονομική βοήθεια στην ουκρανική κυβέρνηση και τα υπόλοιπα 3 δισεκ. ως ανθρωπιστική και επισιτιστική βοήθεια.

Μεγάλο το κόστος

«Χρειαζόμαστε αυτό το νόμο για να υποστηρίξουμε την Ουκρανία στη μάχη της για την ελευθερία. Το κόστος αυτής της μάχης είναι μεγάλο, αλλά η υποχώρηση στην επιθετικότητα θα έχει μεγαλύτερο κόστος», τόνισε ο Μπάιντεν. Μετά τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία η αμερικανική στρατιωτική βοήθεια ανήλθε στα 3 δισεκ. δολάρια. Σύμφωνα με την αμερικανική κυβέρνηση οι ΗΠΑ και οι Ευρωπαίοι σύμμαχοί τους έχουν παγώσει περιουσιακά στοιχεία Ρώσων ολιγαρχών, η αξία των οποίων ανέρχεται στα 30 δισεκ. δολάρια, όπως γιοτ, ελικόπτερα, κτίρια και έργα τέχνης.

Ενεργοποιείται νόμος κατά της μαφίας

Ο νόμος προβλέπει ότι οι αρχές των ΗΠΑ θα μπορούν να κατάσχουν περιουσιακά στοιχεία Ρώσων ολιγαρχών, να τα ρευστοποιούν και να δίνουν τα χρήματα στην Ουκρανία. Παράλληλα, θα αυστηροποιεί τις ποινές για όσους επιχειρούν να διαφύγουν των κυρώσεων, με το υπουργείο Δικαιοσύνης να ενεργοποιεί νόμους κατά της μαφίας για να διώξει όσους ξεφεύγουν από τις κυρώσεις κατά της Ρωσίας, αλλά και επεκτείνοντας στα δέκα χρόνια -από πέντε που είναι σήμερα- το χρονικό όριο της παραγραφής τέτοιων αδικημάτων.

Οι ΗΠΑ δεν επιτίθενται στη Ρωσία

Παράλληλα, ο Τζό Μπάιντεν, σχολιάζοντας τις νέες αναφορές Πούτιν στα πυρηνικά όπλα, σημείωσε με νόημα ότι «κανείς δεν θα πρέπει να κάνει κούφια σχόλια για χρήση πυρηνικών όπλων ή για την πιθανότητα προσφυγής σε αυτά, είναι ανεύθυνο», προσθέτοντας ότι «αυτό δείχνει το αίσθημα απελπισίας στη Ρωσία, μετά την αποτυχία της σε ό, τι αφορά τους αρχικούς στόχους της». Παράλληλα, ξεκαθάρισε ότι οι ΗΠΑ «δεν επιτίθενται» στη Ρωσία αλλά «βοηθούν την Ουκρανία να αμυνθεί απέναντι στη ρωσική επιθετικότητα». Ήδη, όπως είπε, έχουν παραδώσει στους Ουκρανούς 10 αντιαρματικά όπλα για κάθε ρωσικό τεθωρακισμένο.

Δεν θα επιτρέψουμε «εκφοβισμό»

Η Ουάσινγκτον, συνέχισε ο Μπάιντεν, δεν θα επιτρέψει στη Μόσχα να «εκφοβίζει» τις ευρωπαϊκές χώρες απειλώντας ότι θα τους στερήσει ενεργειακές πηγές, με αφορμή τη διακοπή των παραδόσεων φυσικού αερίου στην Πολωνία και στη Βουλγαρία. «Δεν θα επιτρέψουμε να χρησιμοποιούν τα αποθέματά τους σε πετρέλαιο ή αέριο για να αποφύγουν τις συνέπειες της επιθετικότητάς τους» στην Ουκρανία. «Συνεργαζόμαστε με άλλες χώρες, όπως με τη Νότια Κορέα, την Ιαπωνία ή το Κατάρ, για να βοηθήσουμε τους Ευρωπαίους συμμάχους μας που απειλούνται από αυτόν τον ρωσικό εκβιασμό», πρόσθεσε.

Καμία δημοσίευση για προβολή