Τα δύο μέτωπα του ΣΥΡΙΖΑ: Οι Κοινοβουλευτικές Ομάδες και οι “καπετάνιοι” Κασσελάκη και Αχτσιόγλου

Τα δύο μέτωπα του ΣΥΡΙΖΑ: Οι Κοινοβουλευτικές Ομάδες Κασσελάκη και Αχτσιόγλου

 

Ενδεικτικό του διχασμού που επικρατεί στο ΣΥΡΙΖΑ, από τους 47 βουλευτές του, οι 32 έχουν πάρει ανοιχτά θέση – 16 στο μέτωπο Κασσελάκη και 16 στο μέτωπο Αχτσιόγλου – και 15 παραμένουν σε μια διακριτική απόσταση, μεταξύ τους ο Αλέξης Τσίπρας, ο Σωκράτης Φάμελλος και η Όλγα Γεροβασίλη.

Η Κοινοβουλευτική Ομάδα Κασσελάκη

Προτεραιότητα του Στέφανου Κασσελάκη ήταν να αποκτήσει ερείσματα στους βουλευτές  του ΣΥΡΙΖΑ. Νίκος Παππάς, Ευάγγελος Αποστολάκης, Παύλος Πολάκης, Θεοδώρα Τζάκρη, Ελενα Ακρίτα, Ραλλία Χρηστίδου, Πέτρος Παππάς, Χάρης Μαμουλάκης, Βασίλης Κόκκαλης, Γιώργος Καραμέρος, Αλέξανδρος Μεϊκόπουλος, Ράνια Θρασκιά, Ανδρέας Παναγιωτόπουλος Γιώτα Πούλου, Γιάννης Σαρακιώτης και Γιώργος Γαβρήλος είναι οι «16», που διαμόρφωσαν την πρώτη κοινοβουλευτική ομάδα του  στη Βουλή. Πιθανή και η Ρένα Δούρου, που για την ώρα κάνει “καραμπίνα”. Παράλληλα τον στηρίζουν πρώην βουλευτές και κομματικά στελέχη, όπως  Θανάσης Οικονόμου, εξάδελφος Γιώργος Τσίπρας, Παναγιώτης Κουρουμπλής,  Σπύρος Λάππας, Θάνος Μωραΐτης, Τάκης Χαρίτου, Μπέττυ Σκούφα, Σουλτάνα Ελευθεριάδου, Μαρίνα Χρυσοβελώνη, Λευτέρης Αβραμάκης, Σωκράτης Βαρδάκης, Γιώργος Ντζιμάνης, Γιάννης Θεοφύλακτος, Μιλτιάδης Χατζηγιαννάκης, Χρήστος Μπγιάλας, Νίκος Παπαδόπουλος, Πέτρος Κωνσταντινέας, Ελένη Αυλωνίτου, Γρηγόρης Στογιαννίδης, Χρήστος Σιμορέλης, Χαρά Καφαντάρη, Αννα Βαγενά και άλλα εξωκοινοβουλευτικά στελέχη της νεότερης γενιάς του ΣΥΡΙΖΑ.

Η Κοινοβουλευτική Ομάδα Αχτσιόγλου

Την Εφη Αχτσιόγλου φαίνεται να στηρίζουν ανοιχτά επίσης 16 βουλευτές: οι Ευκλείδης Τσακαλώτος, Δημήτρης Τζανακόπουλος, Νάσος Ηλιόπουλος, Αλέξης Χαρίτσης, Σία Αναγνωστοπούλου, Πέτη Πέρκα, Μερόπη Τζούφη, Χουσεΐν Ζεϊμπέκ, Θεανώ Φωτίου, Γιώργος Ψυχογιός, Κυριακή Μάλαμα, Μαρίνα Κοντοτόλη, Καλλιόπη Βέττα, Θεόφιλος Ξανθόπουλος, Κώστας Μπάρκας και Μιλτιάδης Ζαμπάρας.

Στο πλευρό της Κυρίας Αχτσιόγλου έχουν ταχθεί και πολλά κορυφαία στελέχη που βρίσκονται πλέον εκτός Βουλής: Γιάννης Δραγασάκης, Νίκος Βούτσης, Δημήτρης Παπαδημούλης (είναι Ευρωβουλευτής), Νίκος Μπίστης, Γιάννης Ραγκούσης, Θανάσης Θεοχαρόπουλος, Μαριλίζα Ξενογιαννακοπούλου, Γαβριήλ Σακελλαρίδης, Νίκος Φίλης, Πάνος Σκουρλέτης είναι μερικοί από αυτούς.

Τα δύο μέτωπα

Η ανθρωπογεωγραφία αυτή είναι ενδεικτική των δυνάμεων όπως θα διαταχθούν την επόμενη ημέρα, ενώ ενδιαφέρον θα έχουν οι προσεγγίσεις προς τη μία ή άλλη πλευρά μετά την εκλογή αρχηγού.

Εφόσον εκλεγεί η Έφη Αχτσιόγλου η κατάσταση στο σύστημα του ΣΥΡΙΖΑ θα ηρεμήσει από την υφιστάμενη αγωνία του ξηλώματος του βαθέως μηχανισμού. Το βέβαιο ωστόσο είναι ότι θα προχωρήσει σε συμβιβασμούς και ισορροπίες για να ικανοποιήσει πολλά από τα πρόσωπα και τις τάσεις που τη στήριξαν. Κεντρικό ρόλο στο επιτελείο της θα έχουν οι Κύριοι Χαρίσης, Τζανακόπουλος και Ηλιόπουλος.

Αν εκλεγεί ο  Στέφανος Κασσελάκης θα υπάρξουν τεκτονικές αλλαγές στο κόμμα από το οποίο θα αδρανοποιηθούν ή θα αποχωρήσουν πολλές παλιές καραβάνες. Ο κ. Κασσελάκης ενδεχομένως επιλέξει να παραμείνει εκτός Κοινονουλίου, “για να ψηθεί περισσότερο” στην ελληνική πολιτική – και όχι μόνο – πραγματικότητα, χωρίς να εκτίθεται σε αντιπαραθέσεις και ατοπήματα όπως το πρόσφατο του “κρατιδίου”, που θα μπορούσαν να κλονίσουν την κυριαρχία της εικόνας του. Αναμένεται να ασκήσει μια αξιωματική αντιπολίτευση μέσω των social media, ενώ στη Βουλή μάλλον θα συνεχίσει να εκπροσωπεί τον ΣΥΡΙΖΑ ο Σωκράτης Φάμελος, με ειδικούς ρόλους να ανατίθενται στους Παύλο Πολάκη και Νίκο Παππά.

Το ερώτημα που γεννάται είναι πως αυτές οι ομαδοποιήσεις θα ανήκουν στο ίδιο κόμμα και τι θέσεις θα εκφράζουν στα πολιτικά θέματα και κυρίως στο κοινοβουλευτικό έργο. Είναι μια εξίσωση δύσκολη έως διαλυτική…

 

 

 

 

 

Καμία δημοσίευση για προβολή