Τα δύο “nein” της Γερμανίας για το ελληνικό χρέος. Σκληρή μάχη με το ΔΝΤ. Αγωνία στο Μαξίμου

Όλαφ Σολτς - Γερμανία

H γερμανική κυβέρνηση κλιμακώνει τη διαμάχη της με το ΔΝΤ για το θέμα της παροχής  προς την Ελλάδα ρυθμίσεων που θα ελαφρύνουν το χρέος της, ώστε να το κάνουν βιώσιμο. Αυτό οδηγεί σε παράταση των κρίσιμων εκκρεμμοτήτων για όσα θα ισχύσουν μετά το μνημόνιο, με την Αθήνα να περιμένει με αγωνια στο ακουστικό της.

Ο Γερμανός ΥΠΟΙΚ, Oλαφ Σολτς, κατά τη διάρκεια της συμμετοχής του στη συνάντηση με τους ομολόγους του της Ευρωζώνης, εξέφρασε μία σαφή άρνηση έναντι των δύο αιτημάτων που έχουν τεθεί από πλευράς του ΔΝΤ.

Τα δύο “nein”
  1.   Σύμφωνα με κύκλους από την ΕΕ, ο κ.Σολτς απέρριψε την εισήγηση να παραταθεί η αποπληρωμή του ελληνικού έως και 15 επιπλέον έτη, σημειώνοντας ότι κατά την άποψη της γερμανικής πλευράς «τα τρία χρόνια επαρκούν».
  2.   O γερμανός υπουργός αντιτάχθηκε επιπλέον στη θέση του ΔΝΤ για τη θέσπιση ενός μηχανισμού που θα συναρτά αυτόματα τις ελαφρύνσεις του χρέους με τη μελλοντική αναπτυξιακή πορεία της ελληνικής οικονομίας. Πρόκειται για μία πρόταση που αναπτύχθηκε από κοινού μεταξύ της Γαλλίας και του Ταμείου.
Οι γερμανοί θέλουν αυστηρή εποπτεία

Το Βερολίνο επιμένει σε μια συμφωνία που θα θέτει εκ νέου την Ελλάδα σε σύστημα αυστηρής εποπτείας με δημοσιονομικούς όρους και σκληρές προϋποθέσεις, προκειμένου οι δανειστές να παραχωρούν σταδιακές ρυθμίσεις για το χρέος. Κάτι σαν νέο μνημόνιο, που αντί για τακτικές  εκταμιεύσεις, θα παρέχει τακτικές διευκολύνσεις για το χρέος

Ο “μπελάς” του Κοινοβουλίου

Το θέμα της συμφωνίας της Γερμανίας με το ΔΝΤ δεν είναι απλό, δεδομένου ότι το Ομοσπονδιακό Κοινοβούλιο είχε συναινέσει στο ελληνικό δανειοδοτικό πρόγραμμα υπό τον όρο της συμμετοχής του ΔΝΤ .

Συνεπώς η θέση του Oλαφ Σολτς είναι ιδιαίτερα δύσκολη. Από τη μια υποχρεούται σε μια συνέναιση με το ΔΝΤ προκειμένου να το έχει μαζί του στο ελληνικό πρόγραμμα. Και από την άλλη ανησυχεί ότι μια χαλαρή στάση απέναντι στην Ελλάδα  (που προτείνει το γαλλικό σχέδιο, με το οποίο συμφωνεί το ΔΝΤ). Μια τέτοια στάση, κατά το Βερολίνο, είναι πιθανό να οδηγήσει την Αθήνα σε νέο «τσάμικο» και σε «απώλεια όσων έχουν επιτευχθεί» – με  κίνδυνο να μην μπορεί η Ελλάδα να έχει τα κατάλληλα πλεονάσματα για να αποπληρώνει τους δανειστές της.

Γιατί πρέπει να συμμετέχει το ΔΝΤ

Όλοι αναγνωρίζουν ότι η πλήρης συμμετοχή του ΔΝΤ στο πρόγραμμα της «μεταμνημονιακής περιόδου»  θα αποτελούσε ένα ισχυρό μήνυμα προς τις διεθνείς χρηματαγορές, που θα χαιρέτιζαν αυτό το γεγονός,  ακόμη και αν το Ταμείο επιμένει στην άποψή του ότι το  ελληνικό χρέος δεν είναι βιώσιμο.

Αυτό θα διευκόλυνε τη χρηματοδότηση της ελληνικής οικονομίας από τις αγορές, όταν σταματήσει, μετά τον Αύγουστο, η ευρωπαϊκή χρηματοδοτική στήριξη.

Έρχεται και η “ανάλυση βιωσιμότητας”

Όπως είναι γνωστό, οι υπουργοί Οικονομικών  της ζώνης του ευρώ ζήτησαν από τον Ευρωπαίο Επίτροπο Οικονομίας, Πιερ Μοσκοβισί, και από τον επικεφαλής του ESM, Kλάους Ρέγκλινγκ, να εκπονήσουν μία ανάλυση για τη  βιωσιμότητα του ελληνικού δημοσίου χρέους, ως τις 7 Ιουνίου.

Αυτή αναμένεται να καταδείξει τι, κατά την άποψη των Ευρωπαίων, είναι αναγκαίο να γίνει ως προς το ζήτημα της παροχής ελαφρύνσεων, προκειμένου η Ελλάδα να είναι σε θέση να αυτοχρηματοδοτείται και πάλι μέσω των διεθνών χρηματαγορών. Ο στόχος είναι να επιτευχθεί μία συμφωνία στο ζήτημα του χρέους στο πλαίσιο του επομένου Eurogroup στις 21 Ιουνίου.

Στον Καναδά τα σπουδαία

Εντός της ερχόμενης εβδομάδας, οι Ευρωπαίοι προτίθενται να συνομιλήσουν με την επικεφαλής του Ταμείου, Κριστιν Λαγκάρντ στο περιθώριο της συνάντησης του G7 στον Καναδά, προκειμένου να επιδιώξουν μία πιθανή προσέγγιση θέσεων.

Με δυό λόγια

Παρά τη δυστοκία, το βέβαιο είναι ότι τελικά θα προκύψει μία απόφαση, για το εάν τελικά το ΔΝΤ θα συμμετέχει και χρηματοδοτικά στο ελληνικό πρόγραμμα. Άλλωστε ο Oλαφ δήλωσε την Παρασκευή στις Βρυξέλλες ότι  “υπάρχει επαρκής χρόνος”, για να συζητηθεί το θέμα.

Καμία δημοσίευση για προβολή