«Τα είπαν» Ερντογάν και Μακρόν για τον πόλεμο στην Ουκρανία και το τουρκικό «μπλόκο» στην ένταξη της Σουηδίας και της Φινλανδίας στο ΝΑΤΟ

Οι εξελίξεις στην Ουκρανία και το ζήτημα της προσχώρησης της Σουηδίας και της Φινλανδίας στο ΝΑΤΟ ήταν τα θέματα που συζήτησαν σήμερα οι πρόεδροι της Γαλλίας και της Τουρκίας Εμανουέλ Μακρόν και Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.

Μήνυμα Μακρόν

Όπως ανακοινώθηκε από το Μέγαρο των Ηλυσίων Πεδίων η τηλεφωνική επικοινωνία διήρκεσε μια ώρα και οι δυο πλευρές συμφώνησαν ότι επείγει η κατάπαυση του πυρός και η εφαρμογή του διεθνούς ανθρωπιστικού δικαίου στην Ουκρανία. Συμφώνησαν επίσης ότι θα πρέπει να καταστεί εφικτή η εξαγωγή σιτηρών από την Ουκρανία.

Ως προς την ένταξη της Σουηδίας και της Φινλανδίας στο ΝΑΤΟ ο Εμμανουέλ Μακρόν υπογράμμισε την ανάγκη να γίνει σεβαστή η επιλογή προσχώρησης των δυο κρατών, που υιοθετήθηκε με δημοκρατικές διαδικασίες και εξέφρασε την επιθυμία να επιλυθεί το ζήτημα το ταχύτερο δυνατό.

Αμετακίνητος ο Ερντογάν

Από την πλευρά της τουρκικής προεδρίας ανακοινώθηκε ότι ο Ερντογάν είπε στον Μακρόν ότι η Τουρκία επιθυμεί άμεση ειρήνευση μεταξύ της Ρωσίας και της Ουκρανίας και ότι η Άγκυρα θα συνεχίσει τις προσπάθειας για διάλογο και διπλωματική λύση μεταξύ των δύο αντιμαχομένων πλευρών.

Ωστόσο, ο Τούρκος πρόεδρος παρέμεινε αμετακίνητος στις θέσεις του σχετικά με το αίτημα ένταξης στο ΝΑΤΟ της Σουηδίας και της Φινλανδίας, λέγοντας ότι οι επαφές των δύο σκανδιναβικών χωρών με τις «τρομοκρατικές» κουρδικές οργανώσεις PKK και YPG αντίκεινται στο πνεύμα της συμμαχίας.

Η Τουρκία παζαρεύει μεταφορά σιτηρών από την Ουκρανία

Την ίδια στιγμή, πάντως, σύμφωνα με το Reuters που επικαλείται Τούρκο αξιωματούχο, η Άγκυρα διεξάγει διαπραγματεύσεις με τη Ρωσία και την Ουκρανία για να ανοίξει ένας διάδρομος μέσω του Βοσπόρου για εξαγωγές σιτηρών από την Ουκρανία. «Η Τουρκία διαπραγματεύεται τόσο με τη Ρωσία όσο και με την Ουκρανία για την εξαγωγή σιτηρών από την Ουκρανία», δήλωσε ο αξιωματούχος.

«Με το άνοιγμα ενός διαδρόμου από την Τουρκία, υπάρχει αίτημα αυτά τα σιτηρά να φθάσουν στις αγορές για τις οποίες προορίζονται. Οι διαπραγματεύσεις συνεχίζονται», πρόσθεσε ο αξιωματούχος, ενώ ο Ρώσος υφυπουργός Εξωτερικών Αντρέι Ρουντένκο φέρεται να είχε δηλώσει τηνΤετάρτη ότι η Μόσχα είναι έτοιμη να προσφέρει ένα διάδρομο για σκάφη τα οποία μεταφέρουν τρόφιμα σε αντάλλαγμα για την άρση κάποιων κυρώσεων.

Δύο άλλα πρόσωπα με γνώση του θέματος επιβεβαίωσαν ότι διεξάγονται συνομιλίες για να βοηθήσει η Τουρκία να εξαχθούν τα σιτηρά με πλοία από την Ουκρανία. Ένα από τα πρόσωπα αυτά είπε πως, παρά το γεγονός ότι είναι μέλος του ΝΑΤΟ, η Τουρκία θεωρείται από τη Μόσχα περισσότερο «ουδέτερη», σε σύγκριση με άλλα μέλη της συμμαχίας.

Εποπτεία από τον τουρκικό στόλο

«Η Τουρκία είναι έτοιμη να συνεισφέρει σε ένα είδος εποπτείας αυτών των εξαγωγών από την Οδησσό μέσω της Μαύρης Θάλασσας επειδή η Τουρκία είναι παραδοσιακά πολύ ισχυρή στη Μαύρη Θάλασσα και είναι έτοιμοι να βοηθήσουν», δήλωσε την Τετάρτη, ανώτερος ευρωπαίος διπλωμάτης, ο οποίος ζήτησε να μην κατονομασθεί.

Η Τουρκία έχει ήδη δύο φρεγάτες, δύο υποβρύχια και έξι περιπολικά και πλοία ταχείας επίθεσης στη Μαύρη Θάλασσα και πολλά περισσότερα μπορούν να αναπτυχθούν γρήγορα για μια αποστολή, δήλωσε ο Γιορούκ Ισίκ, επικεφαλής του γραφείου συμβούλων Bosphorus Observer με έδρα την Κωνσταντινούπολη.

Καμία δημοσίευση για προβολή