Τα οφέλη της επένδυσης Ελληνικού για πολίτες, κράτος, τουρισμό – Πότε θα γίνουν ορατά. Τι λένε κάτοικοι και καταστηματάρχες της περιοχής

 

Της Δάφνης Γρηγοριάδη

Το σήμα έναρξης των εργασιών του Ελληνικού  δίνεται  αύριο (Παρασκευή) από τον Πρωθυπουργό. Ξεκινά μια νέα εποχή για τις άμεσες ξένες επενδύσεις της χώρας, και την αναβάθμιση του τουριστικού brand μας. Το εμβληματικό έργο πρόκειται να αποτελέσει σήμα κατατεθέν της Αθηναϊκής Ριβιέρας.

Με γνώμονα την βιώσιμη ανάπτυξη: Βασικοί άξονες του επενδυτικού έργου είναι οι αρχές της αειφορίας. Η προώθηση περιβαλλοντικής συνείδησης, η υλοποίηση του έργου με μεθόδους και υλικά φιλικά προς το περιβάλλον, η κοινωνική ευημερία μέσα από την κατασκευή πολιτισμικών χώρων και  κέντρων υγείας, η τόνωση της ανάπτυξης.

Στον τουρισμό: Tα οφέλη φυσικά θα είναι αρκετά και στον τουριστικό κλάδο καθώς θα δημιουργηθούν χιλιάδες θέσεις εργασίας, θα αναβαθμιστεί η ποιότητα του Ελληνικού τουριστικού προϊόντος, θα προσελκύουμε μεγαλύτερο αριθμό τουριστών που επιθυμούν πολυτελείς διακοπές (στη μοναδική πρωτεύουσα της Ευρώπης με ευρύ θαλάσσιο μέτωπο) γεγονός που συνεπάγεται και περισσότερα τουριστικά κέρδη.

Για το Κράτος: Σύμφωνα με τον ΙΟΕΒΕ η προβλεπόμενη συμβολή της επένδυσης  στο ΑΕΠ της Ελλάδας υπολογίζεται σε 2,3%. Η άνοδος του ΑΕΠ θα οφείλεται κυρίως στην συμβολή του κατασκευαστικού κλάδου-οικοδομής. Να υπενθυμίσουμε πως πριν την κρίση του 2008  διαμόρφωναν το 4% του ΑΕΠ της χώρας ενώ σήμερα μόλις το 0,5%.   Το δημόσιο πρόκειται να λαμβάνει το 30% των καθαρών κερδών της επένδυσης για 99 χρόνια, δηλαδή  καθ’ όλη την  διάρκειας της σύμβασης.  Άρα τα κρατικά ταμεία θα διασφαλίσουν συγκεκριμένο ύψος  διαθέσιμων  για πολύ μεγάλο χρονικό διάστημα. Το γεγονός αυτό προσδίδει δημοσιονομική σιγουριά και σταθερότητα.

Το πιο σημαντικό στοιχείο της επένδυσης του Ελληνικού: Πρόκειται για μια επένδυση με μακροπρόθεσμο ορίζοντα η οποία δημιουργεί ασφάλεια στην αγορά και η οποία θα  αποκαταστήσει -σε ένα βαθμό – την χαμένη επενδυτική εμπιστοσύνη των προηγούμενων ετών της κρίσης.

Πότε θα αρχίσει να ωφελείται η οικονομία; Mε δεδομένο ότι το Project είναι μεγάλο και απαιτούνται χρόνια για να υλοποιηθεί,  υπάρχουν ανησυχίες ότι τα οικονομικά οφέλη της επένδυσης θα αργήσουν να φανούν. Φυσικά τα οφέλη θα είναι μεγαλύτερα όταν ολοκληρωθεί η επένδυση ωστόσο  θα υπάρχει οικονομική πρόοδος και κατά την διάρκεια κατασκευής του έργου:

Πρώτον θα δημιουργηθούν  θέσεις εργασίας για τα επαγγέλματα του κατασκευαστικού κλάδου- οικοδομής.  Επιπλέον, τα φορολογικά έσοδα από τις κατασκευές και την λειτουργία διάφορων επιχειρηματικών δραστηριοτήτων κατά την περίοδο της μελέτης,  αναμένεται να φέρουν έσοδα  563 εκατ. ευρώ  κατά μέσο όρο ετησίως. Το έργο θα συμβάλλει όχι μόνο στην τόνωση της ανάπτυξης και των δημόσιων εσόδων αλλά και στην αποκλιμάκωση του δημόσιου χρέους.

Τι λένε οι κάτοικοι και οι επιχειρηματίες της περιοχής: Οι κάτοικοι της περιοχής αναμένουν πως και πως την επένδυση καθώς η άνοδος στις  αξίες των ακινήτων θα τους επιτρέψει  να εκμεταλλευτούν την περιουσία τους  και να μεγιστοποιήσουν το  οικονομικό τους  όφελος.

Όσον αφορά τις επιχειρήσεις της περιοχής, από την μια αναγνωρίζουν την αξία του εμβληματικού έργου, από την άλλη ανησυχούν πως λόγω της αυξημένης επισκεψιμότητας στο  μητροπολιτικό πάρκο που σχεδιάζεται και λόγω της δημιουργίας νέων καταστημάτων μέσα σε αυτό, θα μειωθεί ο τζίρος τους, ειδικά οι επιχειρήσεις  ρουχισμού και  εστίασης.

Από την άλλη επιχειρήσεις που πωλούν προϊόντα/υπηρεσίες τα οποία οι πολίτες επιλέγουν με γνώμονα το πόσο κοντά βρίσκονται από τον τόπο διαμονής ή εργασίας τους, όπως για παράδειγμα φωτοτυπικά κέντρα, φωτογραφεία, επιδιορθώσεις ρούχων, καθαριστήρια, φούρνοι είναι αισιόδοξοι ότι θα επιβιώσουν.

 

 

Καμία δημοσίευση για προβολή