Τα πάνω κάτω στον τουρισμό μετά την απόφαση Τζόνσον για παράταση του lockdown στη Βρετανία- Κινδυνεύουν και οι στόχοι για έσοδα 40-50% σε σχέση με το 2019- Στα Επτάνησα το μεγαλύτερο πλήγμα

Βρετανία τουρισμός

Η απόφαση του Βρετανού πρωθυπουργού Μπόρις Τζόνσον να παρατείνει το lockdown κατά τέσσερις εβδομάδες επιφέρει ένα σημαντικό πλήγμα στον ελληνικό τουρισμό με απρόβλεπτες συνέπειες και για το σύνολο της οικονομίας.

Ενδεικτικό της κρισιμότητας του θέματος είναι ότι ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης συναντήθηκε τη Δευτέρα με τον βρετανό ομόλογό του πριν από την έναρξη των εργασιών της Συνόδου του ΝΑΤΟ  στις Βρυξέλλες.

Το μήνυμα Μητσοτάκη στον Τζόνσον

Σύμφωνα με πληροφορίες  ο κ. Μητσοτάκης ενημέρωσε τον Βρετανό ομόλογό του για τη θετική επιδημιολογική πορεία της χώρας μας , η οποία κατά τη γνώμη του, επιτρέπει την άρση των περιορισμών από τη βρετανική κυβέρνηση, για τις επισκέψεις Βρετανών τουριστών στην Ελλάδα, ενώ ζήτησε να μην γίνεται διάκριση των ευρωπαϊκών χωρών από το Ηνωμένο Βασίλειο.

Παρά ταύτα όμως, η απόφαση του κ. Τζόνσον, λόγω κυρίως των μεταλλάξεων του κορονοϊού,  αλλάζει τα δεδομένα και οι ξενοδόχοι θεωρούν ότι χάνεται και ο Ιούνιος με αποτέλεσμα να αναθεωρείται προς τα κάτω ο στόχος για έσοδα 40-50% σε σύγκριση με το 2019.

“Τέλος Ιουλίου για να δούμε κρατήσεις από την Βρετανία”

«Οι μεταλλάξεις είναι το επόμενο κλειδί που θα κρίνει τη σεζόν. Πλέον, με τα νέα δεδομένα, θα πρέπει να περιμένουμε μέχρι το

τέλος Ιουλίου για να δούμε κρατήσεις», δηλώνει  ο πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ξενοδόχων Γρηγόρης Τάσιος.

Οι εκπρόσωποι των ξενοδόχων εκφράζουν φόβους ότι η απόφαση Τζόνσον μπορεί να επηρεάσει και την πολιτική άλλων χωρών σε σχέση με τα ταξίδια και ενώ ήδη χαρακτηρίζουν «προβληματική» και τη φετινή σαιζόν.

Οι tour operators πιέζουν για χαμηλότερες τιμές

Η απόφαση των ξενοδόχων να ανοίξουν φέτος όλα τα ξενοδοχεία και να δοθεί η μάχη για μια καλύτερη σαιζόν σε σχέση με το 2020, δείχνει να λειτουργεί ως μπούμερανγκ αφού οι tour operators εκμεταλλευόμενοι την ακύρωση πολλών πακέτων πιέζουν για χαμηλότερες τιμές, οι οποίες θέτουν σε κίνδυνο τη βιωσιμότητα πολλών τουριστικών μονάδων.

Με πληρότητες της τάξης του 40% μια τουριστική μονάδα δεν είναι βιώσιμη, λένε χαρακτηριστικά. Έτσι πολλοί ξενοδόχοι ενδέχεται να ανοίξουν τις μονάδες τους μετά τις 15 Ιουλίου και για διάστημα περίπου δύο μηνών.

Στα Επτάνησα το μεγαλύτερο πλήγμα

Η κατάσταση είναι ιδιαίτερα κρίσιμη για τα Επτάνησα, που εξαρτώνται από τη βρετανική αγορά,  αφού  το 60% των τουριστών που επισκέπτονται τα νησιά του Ιονίου είναι Βρετανοί. Όμως και η Κρήτη, η Ρόδος και η Κως θα έχουν σημαντικές απώλειες αφού πολλοί Βρετανοί επιλέγουν και το Αιγαίο για τις καλοκαιρινές διακοπές τους.

Οι ξενοδόχοι θεωρούν ότι ανατρέπεται όλος ο προγραμματισμός τους και χάνεται μεγάλο μέρος των εσόδων τους. Σημειώνουν δε με νόημα ότι δεν μπορούμε να μιλάμε για ελληνικό τουρισμό χωρίς τους Βρετανούς τουρίστες, που είναι μετά τους Γερμανούς οι περισσότεροι που επισκέπτονται κάθε καλοκαίρι τη χώρα μας. Οι βρετανοί τουρίστες που επισκέφθηκαν τη χώρα μας το 2019 ξεπέρασαν τα 3.500.000 άτομα και οι εισπράξεις έφθασαν τα 2,6 δισεκατομμύρια ευρώ, ενώ το μερίδιο αγοράς ήταν 14,5%.

Μετά την απόφαση της βρετανικής κυβέρνησης ταξιδιωτικοί οργανισμοί αλλά και αεροπορικές εταιρείες από τη Μεγάλη Βρετανία προχώρησαν σε ακυρώσεις πακέτων και πτήσεων προς τη χώρα μας.

Με αυτά τα δεδομένα οι εκπρόσωποι των ξενοδόχων θέτουν θέμα πρόσθετης ενίσχυσης  των τουριστικών μονάδων ώστε να μπορέσουν να προσλάβουν προσωπικό και να λειτουργήσουν φέτος, έστω και για μικρότερο διάστημα.

Καμία δημοσίευση για προβολή