Τα τρία σημεία “παγίδες” στις φορολογικές δηλώσεις των συνταξιούχων

Σε τρία σημεία των φορολογικών δηλώσεων πρέπει να επικεντρώσουν την προσοχή τους οι συνταξιούχοι προκειμένου να αποφύγουν την αύξηση στη φορολογία τους.

Συγκεκριμένα

1. Οι συνταξιούχοι, οι οποίοι το 2018 ήταν άνω των 65 ετών, δηλαδή όσοι έχουν γεννηθεί μέχρι και τις 31-12-1953, δικαιούνται μειώσεων κατά 30% στα ποσά των τεκμηρίων διαβίωσης για τις κατοικίες στις οποίες διαμένουν, τα ΙΧ αυτοκίνητα που χρησιμοποιούν, τις βάρκες ή τα σκάφη αναψυχής που τυχόν κατέχουν κ.λπ. Προκειμένου τα τεκμήρια διαβίωσης να μειωθούν κατά 30%, κάθε συνταξιούχος ηλικίας άνω των 65 ετών πρέπει κατά την ηλεκτρονική συμπλήρωση του εντύπου Ε1 της φορολογικής του δήλωσης, να εντοπίσει στον πίνακα 2 , που βρίσκεται στην πρώτη σελίδα του εντύπου, τους κωδικούς 013-014.

2. Αναδρομικά τα οποία έλαβαν οι συνταξιούχοι για έτη μέχρι και το 2014 θα πρέπει να δηλωθούν με τροποποιητικές δηλώσεις φορολογίας εισοδήματος οι οποίες πρέπει να συμπληρωθούν χειρόγραφα σε έντυπα Ε1 των αντίστοιχων ετών, και να κατατεθούν με αυτοπρόσωπη προσέλευση και παρουσία στις αρμόδιες Δ.Ο.Υ.

3. Για τους συνταξιούχους, οι οποίοι κατά τη διάρκεια του 2018 απέκτησαν εισοδήματα από μισθούς ή επιχειρηματικές δραστηριότητες, το ύψος των τελικών φορολογικών επιβαρύνσεων θα είναι σημαντικά αυξημένο, καθώς τα εισοδήματα από όλες τις πηγές θα αθροιστούν και θα φορολογηθούν με ενιαία κλίμακα φόρου εισοδήματος.

Ειδικότερα, επειδή η παρακράτηση του φόρου εισοδήματος και της ειδικής εισφοράς αλληλεγγύης θα έχει υπολογιστεί ξεχωριστά σε κάθε πηγή εισοδήματος αλλά η εκκαθάριση του φόρου και της ειδικής εισφοράς αλληλεγγύης θα γίνει με βάση ενιαίες κλίμακες, θα προκύψουν μεγάλες διαφορές χρεωστικών ποσών προς καταβολή.

Από το newsroom του economico.gr

Περισσότερα νέα, ρεπορτάζ και αναλύσεις:ΠΑΤΗΣΤΕ ΕΔΩ

Καμία δημοσίευση για προβολή