Τεχνητή Νοημοσύνη: Πώς θα “μοιραστεί η πίτα”;

Τεχνητή Νοημοσύνη: Πώς θα

Η τεχνητή νοημοσύνη αποτελεί την πιο διαδεδομένη επενδυτική τάση το ‘23. Οι επενδυτές ψάχνουν καινοτόμες εταιρείες, πολλές από τις οποίες είναι μικρές και δεν σημειώνουν κέρδη. Αλλά το λογικό είναι πως τη «πίτα» της τεχνητής νοημοσύνης θα την πάρουν οι εταιρείες-κολοσσοί του τεχνολογικού τομέα.

Εταιρείες όπως η Amazon (AMZN) η Alphabet (GOOGL), και η Microsoft (MSFT), χρησιμοποιούν εργαλεία που βασίζονται σε AI εδώ και χρόνια. Τώρα αυξάνουν τα προϊόντα και τις υπηρεσίες AI τους για να αρπάξουν το μεγαλύτερο κομμάτι της αγοράς. Θα δαπανήσουν δεκάδες δισεκατομμύρια δολάρια για την ανάπτυξη τους και, ακολούθως, θα αυξήσουν τα έσοδα των εταιρειών ημιαγωγών (chip), όπως η Nvidia.

Η Nvidia είναι ο προφανής νικητής μέσα στη «τρέλα» που επικρατεί για τη τεχνητή νοημοσύνη. Με την μετοχή της να σημειώνει τεράστια άνοδο.

Η τεχνητή νοημοσύνη μπορεί να συνεισφέρει έως και 15,7 τρισεκατομμύρια δολάρια στην παγκόσμια οικονομία μέσα σε επτά χρόνια, σύμφωνα με τη PwC Global.

Πέραν της Nvidia, αυτές οι εταιρείες μπορεί να αρπάξουν, επίσης, την ευκαιρία που προσφέρει η εμφάνιση της νέας τεχνολογίας.

 

Αρχικά, Η IBM, η 112χρονη εταιρεία μόλις ξεκίνησε το Watsonx, πρόγραμμα τεχνητής νοημοσύνης που προσφέρεται για ανάπτυξη και υποστήριξη AI στα συστήματα cloud οποιασδήποτε εταιρείας.

Το εργαλείο Watsonx.ai της IBM διαθέτει μια πρότυπη βιβλιοθήκη που μπορεί να χρησιμοποιηθεί για διάφορους σκοπούς, όπως η αυτόματη δημιουργία κώδικα μέσω φυσικής γλώσσας. Ουσιαστικά είναι μια εργαλειοθήκη που μπορούν να χρησιμοποιήσουν οι επιχειρήσεις εκμεταλλευόμενες τις δυνατότητες του AI, αναλόγως τις απαιτήσεις τους.

ServiceNow: Ξεκίνησε πριν από περίπου 20 χρόνια και τώρα έχει αξία 100 δισεκατομμυρίων δολαρίων, σημειώνοντας την ταχύτερη ανάπτυξη συγκριτικά με οποιαδήποτε άλλη εταιρεία λογισμικών. Η ServiceNow ξεκίνησε ως εταιρεία διαχείρισης υπηρεσιών πληροφορικής (IT), στη συνέχεια ως τεχνολογικός πάροχος που βελτιστοποιεί την εμπειρία πελατών και εργαζομένων και τώρα έχει τον μεγαλύτερο στόχο στην ιστορία της, να εκμεταλλευθεί τη τεχνολογία της τεχνητής νοημοσύνης. Η ServiceNow, έχει εξαγοράσει 11 εταιρείες που σχετίζονται με AI από το 2017

Η ServiceNow και η Nvidia στις 17 Μαΐου ανακοίνωσαν μια συνεργασία για την ανάπτυξη δυνατοτήτων γενετικής τεχνητής νοημοσύνης σε επίπεδο επιχείρησης που μπορούν να επιταχύνουν την αυτοματοποίηση της ροής εργασίας.

Oracle: Ο άσσος στο μανίκι της Oracle είναι ότι φιλοξενεί τεράστιες βάσεις δεδομένων εταιρειών στο cloud της. Ο συνιδρυτής Larry Ellison δήλωσε τον Μάρτιο ότι η ζήτηση υπερβαίνει τη διαθέσιμη χωρητικότητα. Μια διαφορά μεταξύ των ανταγωνιστών, είπε, είναι ότι η Oracle έχει εγκαταστάσεις βασισμένες στα τσιπ της Nvidia (NVDA)

Αυτό που συχνά παραβλέπεται είναι ότι η Oracle είναι ο ταχύτερα αναπτυσσόμενος πάροχος cloud στον κόσμο, ξεπερνώντας το Google Cloud της Alphabet. Καθώς η τεχνητή νοημοσύνη αναπτύσσεται, , η Oracle θα επωφεληθεί από την ανάγκη για cloud computing.

Η Alphabet (GOOGL) έχει το μεγαλύτερο ιστορικό επενδύσεων σε AI και Gen AI. Η αρχή έγινε το 2014, όταν η Alphabet απέκτησε την DeepMind, δημιουργό συστήματος που μαθαίνει εμπειρικά χωρίς να είναι προγραμματισμένο, μπορεί να χρησιμοποιηθεί σχεδόν στα πάντα. Οι εφαρμογές είναι σχεδόν απεριόριστες. Η Alphabet χρησιμοποιεί ευρέως την τεχνητή νοημοσύνη και σε καταναλωτικά προϊόντα, συμπεριλαμβανομένης της αναζήτησης Google, στο YouTube και το Android.

Ένα σημείο όπου η τεχνητή νοημοσύνη σχεδιάζεται να εφαρμοστεί από την Alphabet είναι το Google Workspace, το οποίο παρέχει εργαλεία συνεργασίας όπως το GoogleMeet και το Sheets

 Amazon: Οι φιλοδοξίες της Amazon στην τεχνητή νοημοσύνη επικεντρώνονται σε εφαρμογές B2B (business-to-business)

Η Amazon έχει τρομερούς ανταγωνιστές σε αυτόν τον χώρο – συμπεριλαμβανομένων των Microsoft, Alphabet και Oracle. Αλλά δύο πράγματα ξεχωρίζουν στην Amazon: Συνήθως εκπληρώνει τις υποσχέσεις της και επικεντρώνεται αδιάκοπα στις ανάγκες των πελατών. Καθώς η υιοθέτηση της τεχνητής νοημοσύνης επιταχύνεται, η Amazon θα είναι δύσκολο να νικηθεί.

Microsoft: Η OpenAI «εκτοξεύθηκε», όταν παρουσίασε στο ευρύ κοινό, το ChatGPT, ένα τρομακτικά προηγμένο chatbot με τεχνητή νοημοσύνη. Αυτό θα μείνει στην ιστορία ως το έναυσμα για την κούρσα της τεχνητής νοημοσύνης.

Ως αποτέλεσμα, η Microsoft, η οποία ελέγχει την OpenAI λόγω μιας πολυετούς επένδυσης πολλών δισεκατομμυρίων δολαρίων, έχει το πλεονέκτημα της πρώτης κίνησης. Ο τεχνολογικός κολοσσός ενσωματώνει τώρα τη γενετική τεχνητή νοημοσύνη σε όσο το δυνατόν περισσότερα προϊόντα λογισμικού.

Στις 23 Μαΐου, ο CEO Satya Nadella αποκάλυψε μια σειρά από ενημερώσεις AI στο Microsoft Build 2023, το συνέδριο προγραμματιστών του. Στην πραγματικότητα, η εκδήλωση αφορούσε μόνο την τεχνητή νοημοσύνη – από την ενσωμάτωση της τεχνητής νοημοσύνης στα Windows, το Bing και τα εργαλεία προγραμματιστών.

Όσο για το Azure, την πλατφόρμα cloud της, η Microsoft προσπαθεί να πιάσει την Alphabet, η οποία πήρε ένα προβάδισμα. Η Microsoft ενημερώνει το Azure AI συνεχώς.

 

Με πληροφορίες του MarketWatch

 

Καμία δημοσίευση για προβολή