Το νέο Σύμφωνο Σταθερότητας στο επίκεντρο τηλεδιάσκεψης του Ecofin – Ελληνικό ενδιαφέρον για αμυντικές δαπάνες και χρέος

Η συμβιβαστική πρόταση της Ισπανικής προεδρίας περιέχει και μια ειδική αναφορά στο Ελληνικό χρέος μετά το έτος 2032, όταν τελειώνει η περίοδος χάριτος για τα δάνεια που έλαβε η χώρα στο πλαίσιο των προγραμμάτων στήριξής της (μνημόνια).

Μια τελευταία ευκαιρία για διευρωπαϊκή συναίνεση στο διχαστικό ζήτημα που αφορά στο νέο Σύμφωνο Σταθερότητας πριν την παρέλευση του 2023 δίδεται αυτήν την εβδομάδα, σε έκτακτη συνάντηση του Ecofin μέσω τηλεδιάσκεψης που έχει προγραμματιστεί για μεθαύριο Τετάρτη, στην οποία βεβαίως θα συμμετάσχει και ο Έλληνας υπουργός Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών, Κωστής Χατζηδάκης.

Οι πολύμηνες, έντονες διαπραγματεύσεις για την επίτευξη συμβιβαστικής συναίνεσης στην Ε.Ε. για τους νέους δημοσιονομικούς κανόνες συνεχίζονται μέχρι την τελευταία στιγμή, προκειμένου να συμφωνηθεί το νέο Σύμφωνο Σταθερότητας. Στις συζητήσεις αυτές και βάσει δηλώσεων του κ.Χατζηδάκη, δεν είναι μακριά η πολυπόθητη συμφωνία στους κόλπους της Ε.Ε., με την Ελλάδα να τίθεται υπέρ της ευελιξίας των δημοσιονομικών κανόνων αντί της αυστηρής, τυφλής προσήλωσης σε αυτούς, ούτως ώστε να μην παρεμποδίζεται η ανάπτυξη της οικονομίας.

Κρίσιμο για την Ελλάδα και άλλες χώρες με υψηλές στρατιωτικές δαπάνες, είναι το ζήτημα της εξαίρεσης των αμυντικών δαπανών από τη διαδικασία του υπερβολικού ελλείμματος.

Επικεφαλής των σχετικών συνομιλιών είναι η Ισπανία ως προεδρεύουσα της Ε.Ε. στο δεύτερο εξάμηνο 2023 και σύμφωνα με την συμβιβαστική της πρόταση – στην οποία μένει να συμφωνήσει το σύνολο των 27 χωρών-μελών της Ε.Ε. – οι αμυντικές δαπάνες θα εξαιρούνται από τη διαδικασία υπερβολικού ελλείματος μόνον αν η χώρα κινδυνεύει να ενταχθεί σε αυτήν.

Η πρόταση για το Σύμφωνο Σταθερότητας περιέχει και μια ειδική αναφορά στο Ελληνικό χρέος μετά το έτος 2032, όταν τελειώνει η περίοδος χάριτος για τα δάνεια που έλαβε η χώρα στο πλαίσιο των προγραμμάτων στήριξής της (μνημόνια). Με τη λήξη της περιόδου χάριτος, θα καταστεί πληρωτέο το σύνολο των αναβαλλόμενων τόκων μέχρι τότε, γεγονός που η Ελλάδα επιδιώκει να εξαιρεθεί από τους υπολογισμούς βιωσιμότητας του Ελληνικού χρέους, καθώς το χρέος θα επιβαρυνθεί με περίπου 20 δισ. Ευρώ.

Καμία δημοσίευση για προβολή