Τελικά ο Κατρούγκαλος “έκανε το θαύμα του” με κατακερματισμό συνταξιούχων

Αυτό που ουσιαστικά κατάφερε ο συνταξιοδοτικός νόμος Κατρούγκαλου, μετά την τριετή εφαρμογή του, ήταν να δημιουργήσει ακόμα περισσότερους συνταξιούχους πολλών ταχυτήτων.

Το υπουργείο Εργασίας με διευκρινιστικές εγκυκλίους προσπαθεί να «στρογγυλέψει» τα σημεία του νέου νόμου Κατρούγκαλου που ουσιαστικά δημιουργεί “κατακερματισμό” συνταξιούχων.

Το νέο σύστημα συνταξιοδότησης ουσιαστικά δημιουργεί χιλιάδες προνομιούχους οι οποίοι μετά το τέλος των μνημονίων δεν υπόκεινται σε πλαφόν και λαμβάνουν με το νέο καθεστώς συντάξεις έως 2.700 ευρώ.

Υπενθυμίζουμε ότι το μνημόνιο είχε επιβάλει για τους παλιούς συνταξιούχους πλαφόν στην κύρια σύνταξη η οποία δεν έπρεπε να υπερβαίνει τα 2.000 ευρώ μεικτά, καθώς και πλαφόν 3.000 ευρώ για τους διπλοσυνταξιούχους. Ωστόσο, παρά τη λήξη των προγραμμάτων δημοσιονομικής προσαρμογής, αυτές οι συντάξεις δεν θα επανέλθουν ποτέ στα προ μνημονίων επίπεδα.

Αντίθετα, οι νέοι συνταξιούχοι που βγαίνουν στη σύνταξη με τον νόμο Κατρούγκαλου και έχουν διανύσει ασφαλιστικό βίο πάνω από 35 χρόνια έχουν το δικαίωμα να ξεπερνούν το πλαφόν που ισχύει για την παλιότερη γενιά.

Ειδικότερα, χιλιάδες εργαζόμενοι πάνω από 35 χρόνια στις ΔΕΚΟ, ιδίως στη ΔΕΗ, στον ΟΤΕ καθώς και στις τράπεζες, λαμβάνουν ήδη συντάξεις που υπερβαίνουν τα 2.000 ευρώ. Οι διπλοασφαλισμένοι 35-40 χρόνια στο Δημόσιο και το πρώην ΕΤΑΑ γιατροί και μηχανικοί λαμβάνουν ή θα λάβουν συντάξεις περίπου 2.500 ευρώ.

Οι πανεπιστημιακοί θα λάβουν συντάξεις περίπου 2.300 ευρώ, οι δικαστικοί λειτουργοί 2.700 ευρώ και οι δημοσιογράφοι με υψηλούς μισθούς πάνω από 2.000 ευρώ. Σύμφωνα με εκτιμήσεις των ειδικών της ασφάλισης, η νέα μεταμνημονιακή γενιά ευνοημένων συνταξιούχων την επόμενη τριετία υπολογίζεται σε 25.000 έως 30.000 άτομα.

Εν κατακλείδι ο νέος τρόπος υπολογισμού αδικεί τους υψηλόμισθους με πάνω από 30 χρόνια ασφάλισης, ενώ η επικράτηση των ελαστικών μορφών απασχόλησης οδηγεί σε συντάξεις που δεν ξεπερνούν τα 400 ευρώ.

Από το newsroom του economico.gr

Περισσότερα νέα, ρεπορτάζ και αναλύσεις:ΠΑΤΗΣΤΕ ΕΔΩ

 

Καμία δημοσίευση για προβολή