Τεράστιος δημοσιονομικός μπελάς η απόφαση του Ελεγκτικού Συνεδρίου για τα αναδρομικά δικαστικών

Τεράστιος δημοσιονομικός μπελάς η απόφαση του Ελεγκτικού Συνεδρίου για τα αναδρομικά δικαστικών

Σε δυσεπίλυτη εξίσωση για το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης εξελίσσεται η απόφαση του Ελεγκτικού Συνεδρίου για την επαναφορά των συντάξεων των δικαστικών λειτουργών, στα επίπεδα πριν από το 2012.

Οι επίμαχες αποφάσεις

Σύμφωνα με την επίσημη ερμηνεία του ανώτατου δικαστηρίου της χώρας, η απόφαση αυτή δεν αφορά μόνο τους τρεις δικαστικούς που προσέφυγαν σε αυτό. Αντιθέτως, σύμφωνα με το κείμενο της απόφασης, η επιστροφή των συντάξεων στο ύψος της προμνημονιακής εποχής, αφορά άλλους 450 συνταξιούχους, ενώ δίνει την δυνατότητα σε 4.000 ακόμη συνταξιούχους να προσφύγουν στα δικαστήρια. Συγκεκριμένα, οι τρεις αποφάσεις (1330 έως 1332/2023) της μείζονος Ολομέλειας του Ανωτάτου Δημοσιονομικού Δικαστηρίου εκδόθηκαν μετά από αιτήσεις πρώην πρόεδρου του Αρείου Πάγου, πρώην πρόεδρου του Ελεγκτικού Συνεδρίου και πρώην αντιπροέδρου του Συμβουλίου της Επικρατείας.

«Ουρά» 450 ατόμων 

Οι ομόφωνες αυτές αποφάσεις της Ολομέλειας (με μειοψηφία τριών δικαστών ως προς τον χρόνο εφαρμογής των επίμαχων αποφάσεων) που εκδόθηκαν και αφορούν τους εν λόγω τρεις πρώην ανώτερους δικαστές, είναι πιλοτικές και έχουν μια «ουρά» 450 περίπου συνταξιούχων δικαστών που τους καταλαμβάνει το περιεχόμενό τους. Ταυτόχρονα, δίνουν τη δικονομική δυνατότητα στους περίπου 4.000 συνταξιούχους δικαστές, εισαγγελείς και μέλη του Νομικού Συμβουλίου του Κράτους, να διεκδικήσουν με ταυτόσημες αιτήσεις την αναδρομική επιστροφή των συντάξεων τους στα επίπεδα του 2012, όπως έχουν κρίνει το Μισθοδικείο και η Ολομέλεια του Ανωτάτου Δημοσιονομικού Δικαστηρίου.

Η άποψη της μειοψηφίας

Οι τρεις αυτές υποθέσεις με πρόεδρο του Ελεγκτικού Συνεδρίου τον Ιωάννη Σαρμά και εισηγητή τον Κωνσταντίνο Παραθύρα, ακολούθησαν ομόφωνα τις σκέψεις της απόφασης του Μισθοδικείου, ενώ υπάρχει μειοψηφία ως προς το χρόνο εκτέλεσης της απόφασης.

Συγκεκριμένα, τρία μέλη του δικαστηρίου (ο πρόεδρος Ιωάννης Σαρμάς, ο αντιπρόεδρος Κωνσταντίνος Κωστόπουλος και η σύμβουλος Θεολογία Γναρδέλλη) εξέφρασαν τη άποψη ότι η εφαρμογή των εν λόγω επίμαχων αποφάσεων πρέπει να αρχίσει ένα έτος και πλέον μετά την ημερομηνία δημοσίευσής τους, έτσι ώστε να δοθεί το χρονικό περιθώριο στην κυβέρνηση για «να δυνηθεί ο νομοθέτης, επανεκτιμώντας τα δημοσιονομικά δεδομένα, να ανεύρει τρόπο συμμόρφωσης με τα κριθέντα, ως προς τις αναδρομικές αξιώσεις» των συνταξιούχων δικαστών. Φυσικά η άποψη της πλειοψηφίας των δικαστών του Ελεγκτικού Συνεδρίου υπερισχύει της μειοψηφίας των τριών δικαστών.

Παρέμβαση Χατζηδάκη

Υπό τον κίνδυνο δημοσιονομικού εκτροχιασμού, ο υπουργός Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών, Κωστής Χατζηδάκης, έσπευσε να δηλώσει ότι «η κυβέρνηση επαναλαμβάνει ότι σέβεται την Δικαιοσύνη. Σέβεται όμως και τις θυσίες των Ελλήνων πολιτών την περασμένη δεκαετία, αλλά και την ανάγκη η χώρα να προχωρήσει με σταθερότητα μπροστά, μακριά από νέες οικονομικές περιπέτειες. Μετά τις αποφάσεις του Ελεγκτικού Συνεδρίου, η κυβέρνηση θα αναλάβει χωρίς καθυστέρηση σχετική νομοθετική πρωτοβουλία, που όμως ως βασικό της άξονα θα έχει την προστασία του ασφαλιστικού συστήματος από νέα ελλείμματα, των οποίων θύματα θα ήταν τελικά οι φορολογούμενοι και οι υπόλοιποι συνταξιούχοι».

Οι κινήσεις της κυβέρνησης

Οι πληροφορίες αναφέρουν ότι η κυβέρνηση προφανώς θα εκτελέσει την απόφαση του Ελεγκτικού Συνεδρίου για τους τρεις προσφεύγοντες συνταξιούχους δικαστικούς, ωστόσο, η προσέγγισή της στο όλο θέμα είναι ότι οι τρεις αποφάσεις είναι προσωπικές και δεν μπορούν να έχουν ισχύ για το σύνολο των συνταξιούχων δικαστικών. Οι ίδιες πληροφορίες αναφέρουν ότι θα επιχειρηθεί να υπάρξει ένα… μορατόριουμ με τους δικαστικούς, ώστε να αποφευχθούν μαζικές αιτήσεις για αναδρομικά από το 2012, κάτι που θα τινάξει στον αέρα τα δημόσια οικονομικά της χώρας και θα θέσει σε κίνδυνο τα επιτεύγματα των τελευταίων χρόνων. Φυσικά, αναμένεται η σχετική νομοθετική πρωτοβουλία για να φανεί «πού πάει το πράγμα»

Καμία δημοσίευση για προβολή