Τέσσερα καυτά θέματα στο τραπέζι του Μαξίμου για τις εξαγγελίες του πρωθυπουργού στη ΔΕΘ: Ανάπτυξη, ακρίβεια, πανδημία, μεταρρυθμίσεις

Αυτό είναι το

 

Τέσσερα καυτά ζητήματα απασχολούν την κυβέρνηση ενόψει του ετήσιου τακτικού απολογισμού στην Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης: Η επιτάχυνση της οικονομίας, η πυρόσβεση της επερχόμενης ακρίβειας σε βασικά αγαθά που θα επηρεάσει τα μεσαία και μικρομεσαία νοικοκυριά, η αποτελεσματικότερη αντιμετώπιση της πανδημίας , και η επιτάχυνση του μεταρρυθμιστικού προγράμματος.

Στο θέμα της οικονομίας τα πράγματα – σε στρατηγικό επίπεδο – πάνε καλά. Η πορεία της οικονομίας το δεύτερο τρίμηνο του έτους ξεπέρασε κάθε προσδοκία και μπαίνουν ισχυρότατες βάσεις για να ανακτηθούν οι σημαντικές απώλειες του 2020, όταν η πτώση του Ακαθάριστου Εγχώριου Προϊόντος (ΑΕΠ) έφθασε το 8,2%.

Η αύξηση του ΑΕΠ κατά 16,2%, που ανακοίνωσε η ΕΛΣΤΑΤ, δημιουργεί νέα δεδομένα τόσο για την πορεία της οικονομίας μέσα στο έτος όσο και για την οικονομική πολιτική που θα εφαρμοσθεί το 2022. Παράλληλα, σύμφωνα με τα νεότερα στοιχεία της Eurostat η Ελλάδα πέτυχε το β’ τρίμηνο τη δεύτερη καλύτερη επίδοση στην ευρωζώνη σε ό,τι αφορά την αύξηση της απασχόλησης, με +2,8% έναντι ευρωπαϊκού μέσου όρου της τάξης τους 0,7%.

  • «Η ελληνική οικονομία παρουσίασε ανάπτυξη κατά 16,2% σε ετήσια βάση το 2ο τρίμηνο, ξεπερνώντας τις προσδοκίες. Ακόμη και σε μια περίοδο με μερικά lockdown, το τριμηνιαίο ΑΕΠ είναι ήδη πάνω από τα επίπεδα πριν από την πανδημία. Παραμένουμε συγκεντρωμένοι σε μεταρρυθμίσεις που παρέχουν ανάπτυξη χωρίς αποκλεισμούς και αυξάνουν το βιοτικό επίπεδο για όλους» αναφέρει στην ανάρτηση του ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης

Το μέτωπο της ακρίβειας

Στο μέτωπο της ακρίβειας, ο Πρωθυπουργός, στη ΔΕΘ, αναμένεται να εστιάσει σε δύο θέματα: στην ανακοίνωση ενός νέου πακέτου φοροελαφρύνσεων και στην υλοποίηση μέτρων για να ανασχεθεί το εισαγόμενο «ράλι» τιμών σε ενέργεια και είδη πρώτης ανάγκης. Ήδη η κυβέρνηση κοστολογεί τα αναμενόμενα μέτρα προκειμένου το τελικό πακέτο να είναι μέσα στα δημοσιονομικά περιθώρια της οικονομίας.

Στην κυβέρνηση θεωρούν ότι οι θετικές εξελίξεις στο ΑΕΠ  αφήνουν σημαντικά περιθώρια για μέτρα που θα ανακουφίσουν τόσο τους πληγέντες από την πανδημία του κορονοϊού-στα συρτάρια του δημοσίου υπάρχουν διαθέσιμα περίπου 4 δισεκατομμύρια ευρώ– αλλά και για μέτρα που θα συμβάλλουν στη συγκράτηση των τιμών και θα έχουν μόνιμο ή προσωρινό χαρακτήρα.

Το μέτωπο της πανδημίας

Στην κυβέρνηση θεωρούν ότι το μέτωπο της πανδημίας παραμένει κρίσιμο τόσο για τη δημόσια υγεία και τις αντοχές του ΕΣΥ, όσο και για τις επιρροές που ασκεί στην οικονομία. Προτεραιότητα δίνεται στην επιτάχυνση του εμβολιαστικού ρυθμού στις νεότερες ηλικίες και δευτερευόντως στην επέκταση της υποχρεωτικότητας του εμβολιασμού σε νέες κατηγορίες επαγγελματιών που έρχονται σε καθημερινή επαφή με πλήθος πολιτών.

Σε αυτή τη φάση οι δείκτες της πανδημίας δείχνουν να έχουν σταθεροποιηθεί και να υπάρχει μια ελεγχόμενη πίεση στο σύστημα υγείας, ωστόσο υπάρχει ανησυχία για την επόμενη ημέρα κυρίως όσον αφορά στο άνοιγμα των σχολείων. Ήδη προβλέπονται νέα υγειονομικά πρωτόκολλα με αποτέλεσμα τα σχολικά τιμήματα να μην κλείνουν παρά μόνο αν νοσεί το 50% συν ένα των μαθητών. Στα αμφιθέατρα θα επιστρέψουν και οι φοιτητές και μάλιστα προγραμματίζεται η δημιουργία εμβολιαστικών κέντρων μέσα στα πανεπιστήμια, καθώς σε αυτή τη χρονική στιγμή λιγότερο από το 50% των νέων από 18 έως 24 ετών έχει κάνει το βήμα προς την επιχείρηση «Ελευθερία».

Ο ρυθμός των μεταρρυθμίσεων

Ο πρωθυπουργός στη ΔΕΘ αναμένεται να αναφερθεί απολογιστικά στις μεταρρυθμίσεις που ολοκλήρωσε η κυβέρνηση, σε αυτές που βρίσκονται σε εξέλιξη και σε αυτές που προγραμματίζει.

Η ανάπτυξη και το μεταρρυθμιστικό έργο θα αποτελέσει την αιχμή του δόρατος του κυβερνητικού προγραμματισμού την επόμενη διετία. Το πακέτο των μεταρρυθμίσεων περιγράφεται από το Ελληνικό Σχέδιο Ανάκαμψης «Ελλάδα 2.0» και στηρίζεται σε μεγάλο βαθμό στην αξιοποίηση των πόρων του Ευρωπαϊκού Ταμείου Ανάκαμψης.

 

 

Καμία δημοσίευση για προβολή