Τέταρτος “γύρος” συνομιλιών το απόγευμα στις Βρυξέλλες. Στο δείπνο “ροκάνισαν” τις επιδοτήσεις, υπό τις σκληρές πιέσεις των “4 του Βορρά”. Στο τραπέζι νέα συμβιβαστική πρόταση

Τέταρτο γύρο συνομιλιών θα έχουν το απόγευμα στις Βρυξέλλες (17:00 ώρα Ελλάδος), οι ηγέτες της Ε.Ε. σε μία ακόμα  προσπάθεια να υπάρξει μια συμβιβαστική λύση και να γεφυρωθεί το χάσμα Βορρά και Νότου σχετικά με το Σχέδιο Ανάκαμψης της ευρωπαϊκής οικονομίας.

Οι ηγέτες διαφωνούν όσον αφορά τον καταμερισμό των κεφαλαίων του ταμείου ανάκαμψης, το οποίο έχει σκοπό να βγάλει την Ευρώπη από τη βαθύτερη ύφεση με την οποία έχει έρθει αντιμέτωπη μετά τον Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο, αλλά και το ποιοι θα είναι οι όροι για τις χώρες που θα ωφεληθούν.

Ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Σαρλ Μισέλ υπενθύμισε στους 27 ηγέτες ότι πάνω από 600.000 άνθρωποι είναι νεκροί εξαιτίας της πανδημίας σε όλο τον κόσμο και ότι επαφίεται σε αυτούς να επιδείξουν ενότητα, να σταθούν πλάι-πλάι μπροστά σε αυτή την κρίση χωρίς προηγούμενο.

«Η ελπίδα μου είναι ότι θα καταλήξουμε σε συμφωνία και ότι ο τίτλος (…) αύριο θα είναι πως η ΕΕ ολοκλήρωσε επιτυχώς αυτήν την Mission impossible», είπε ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου κατά τη διάρκεια του τρίτου συνεχόμενου δείπνου των ηγετών στις Βρυξέλλες. «Αυτή είναι η ολόψυχη ελπίδα μου (…) έπειτα από τρεις ημέρες ασταμάτητης δουλειάς».

Ο Ολλανδός πρωθυπουργός Μαρκ Ρούτε, μετά την προσωρινή διακοπή των συνομιλιών, ανέφερε ότι ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Σαρλ Μισέλ εργάζεται πάνω σε μια νέα συμβιβαστική πρόταση ενώ εξέφρασε την ικανοποίησή του για τις προτάσεις αυτές.

«Υπήρχαν στιγμές στη διάρκεια της νύχτας που τα πράγματα δεν ήταν καθόλου καλά, ωστόσο, συνολικά έχω την αίσθηση ότι κάνουμε πρόοδο». είπε ο Ρούτε και συμπλήρωσε: «Ημασταν πολύ κοντά σε αποτυχία, οι συνομιλίες μπορούν ακόμη να καταρρεύσουν».

Από την πλευρά του ο Αυστριακός καγκελάριος Σεμπάστιαν Κουρτς έγραψε στο Twitter ότι «οι συζητήσεις είναι δύσκολες αλλά μπορούμε να είμαστε πολύ ικανοποιημένοι με το σημερινό αποτέλεσμα».

Στο δείπνο των ηγετών των 27 κρατών – μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης, συνεχίστηκαν στις Βρυξέλλες μέχρι πολύ αργά χθες τη νύχτα  οι μαραθώνιες διαβουλεύσεις για το Πολυετές Δημοσιονομικό Πλαίσιο και το Ταμείο Ανάκαμψης.Το δείπνο, σύμφωνα με τον εκπρόσωπο της Κομισιόν Μπάρεντ Λέιτς, ξεκίνησε λίγο πριν τις 8.30 μ.μ. ώρα Ελλάδας, οι διαβουλεύσεις ολοκληρώθηκαν χωρίς αποτέλεσμα στις 05.30 το πρωί.

Σύμφωνα με διπλωματική πηγή, την οποία επικαλείται το Reuters, παρά τις διαπραγματεύσεις επί τρεις ημέρες, μέχρι στιγμής δεν υπάρχει συμφωνία σχετικά με το ύψος των επιχορηγήσεων.

Κατά την ίδια πηγή, οι «φειδωλοί» του Βορρά θεωρούν τα 350 δισ. ευρώ ως το μέγιστο αποδεκτό ποσό, τη στιγμή που άλλες χώρες –μεταξύ των οποίων η Γερμανία και η Γαλλία- θεωρούν ότι οι επιχορηγήσεις δεν πρέπει να είναι λιγότερες από 400 δισ. ευρώ.

  • Από την πλευρά τους, πηγές που επικαλείται το ΑΠΕ-ΜΠΕ σημειώνουν ότι ορισμένοι εκ των «φειδωλών», (Ολλανδία, Αυστρία, Σουηδία, Δανία) θέλουν τα 750 δισεκατομμύρια ευρώ να πέσουν στα 700 δισεκατομμύρια και να «σπάσουν» στη μέση, που σημαίνει ότι το 50% να είναι δάνεια και το άλλο 50% να είναι επιχορηγήσεις.

Χθες το απόγευμα, ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης συμμετείχε σε πολυμερή συνάντηση με τους ομολόγους του της Ισπανίας, Ιταλίας και Πορτογαλίας με τους ηγέτες των «φειδωλών», δηλαδή της Ολλανδίας, Δανίας, Αυστρίας, Σουηδίας αλλά και της Φινλανδίας.

Λίγο νωρίτερα, ο κ. Μητσοτάκης είχε συνάντηση με την καγκελάριο της Γερμανίας Άγκελα Μέρκελ, τον Γάλλο πρόεδρο Εμανουέλ Μακρόν, τον Ιταλό και τον Ισπανό πρωθυπουργό, Τζουζέπε Κόντε και Πέδρο Σάντσεθ αντίστοιχα, στο Περιθώριο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου.

Στη συνάντηση παραβρέθηκαν επίσης η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Σαρλ Μισέλ και ο πρωθυπουργός της Πορτογαλίας Αντόνιο Κόστα.

Σε νέες δηλώσεις του, ο Αυστριακός καγκελάριος Σεμπάστιαν Κουρτς ανέφερε ότι «τα πράγματα πηγαίνουν προς μια δίκαιη κατεύθυνση», προσθέτοντας πως «εδώ και ημέρες υπήρξε κίνηση προς την κατεύθυνση μας». Στις δηλώσεις του, ο Αυστριακός καγκελάριος άφηνε να εννοηθεί ότι θα μπορούσε να υπάρξει μεγαλύτερη έκπτωση για την ετήσια συνεισφορά της Αυστρίας στον ευρωπαϊκό προϋπολογισμό.

Όπως δήλωνε το απόγευμα ο πρωθυπουργός του Λουξεμβούργου Ξαβιέ Μπέτελ, «σπάνια έχω δει τόσο διαμετρικά αντίθετες θέσεις» σε τόσους πολλούς τομείς, ενώ ο ίδιος τόνιζε ότι «είναι μια στιγμή αλληλεγγύης, γιατί αν κάποιες χώρες καταρρεύσουν, πιστεύω ότι μπορεί να έχει συνέπειες για άλλες». Σημειώνεται ότι ο πρωθυπουργός του Λουξεμβούργου επέστρεψε στη χώρα του με την πρόθεση να γυρίσει στις Βρυξέλλες το πρωί της Δευτέρας.

Καμία δημοσίευση για προβολή