Θα εισπράττει η εφορία τα χρέη προς τους Δήμους; – Τι σχεδιάζει το υπουργείο Οικονομικών – Ποιες οφειλές θα μπουν στο στόχαστρο της ΑΑΔΕ

Θα εισπράττει η εφορία τα χρέη προς τους Δήμους;

«Με ένα σμπάρο δύο τρυγόνια». Κάπως έτσι σκέφτονται ορισμένοι στο υπουργείο Οικονομικών όσον αφορά τα χρέη των πολιτών προς τους Δήμους.

Εφόσον ανατεθεί στην Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων (ΑΑΔΕ) η είσπραξη οφειλών προς τους δήμους τότε και οι οργανισμοί τοπικής αυτοδιοίκησης (ΟΤΑ) θα ενισχυθούν αλλά και το υπουργείο Οικονομικών θα χρειάζεται να διαθέτει μικρότερα κονδύλια από τον κρατικό προϋπολογισμό για επιχορηγήσεις με αποτέλεσμα να περιορίζονται και τα ελλείμματα.

Τι σχεδιάζει το υπουργειο Οικονομικών

Η πρόταση για την  είσπραξη από την ΑΑΔΕ των βεβαιωμένων οφειλών των πολιτών προς τους Δήμους έχει συζητηθεί σε κορυφαίο επίπεδο στο υπουργείο Οικονομικών και την αποκάλυψε ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Θεόδωρος Σκυλακάκης μιλώντας στο ετήσιο συνέδριο της Κεντρικής Ένωσης Δήμων Ελλάδος (ΚΕΔΕ). «Πρέπει να βοηθήσουμε την Τοπική Αυτοδιοίκηση, είπε ο κ. Σκυλακάκης,  να εισπράττει τα έσοδά της και εκεί ίσως θα πρέπει να εξετάσουμε πώς θα χρησιμοποιήσουμε την Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων για κάποια έσοδα που είναι δύσκολο στους δήμους να τα εισπράττουν με αποτελεσματικότητα».

Ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών ανέφερε ότι  ο ρόλος της ΑΑΔΕ θα είναι καθαρά εισπρακτικός για να προσθέσει ότι «όσο πιο αδύναμος είναι ο δήμος και πιο μεγάλη η αδυναμία του να εισπράττει έσοδα, αυτό στην πραγματικότητα βλάπτει και αδικεί τους δημότες».

Ποιες οφειλές θα μπουν στο στόχαστρο της ΑΑΔΕ

Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις της ΚΕΔΕ το συνολικό ποσό των ληξιπρόθεσμων οφειλών στους δήμους ξεπερνά τα 3 δισεκατομμύρια ευρώ.  Η μη είσπραξη των βεβαιωμένων οφειλών αποτελεί μια μεγάλη οικονομική πληγή αφού στερεί από τους ΟΤΑ πολύτιμους πόρους για τη χρηματοδότηση δράσεων, έργων και κοινωνικών υπηρεσιών.

Παράλληλα η οικονομική κατάσταση των ΟΤΑ και τα ελλείμματα που παρουσιάζουν, οι περισσότεροι από αυτούς, επηρεάζει το τελικό αποτέλεσμα της γενικής κυβέρνησης το οποίο αποτελεί κριτήριο για τη δημοσιονομική πρόοδο στο πλαίσιο της ενισχυμένης εποπτείας. Οι Δήμοι που έχουν «κατηγορηθεί» κατ’ επανάληψη από το υπουργείο Οικονομικών ότι δεν καταβάλλουν προσπάθειες για να εισπράξουν βεβαιωμένες οφειλές απαντούν ότι δεν διαθέτουν τον κατάλληλο εισπρακτικό μηχανισμό.

Σύμφωνα με το ισχύον νομοθετικό καθεστώς οι δήμοι έχουν τη δυνατότητα να αποστείλουν στην ΑΑΔΕ στοιχεία οφειλετών τους. Άλλωστε δεν είναι λίγες οι περιπτώσεις που οι απλήρωτες κλήσεις της  δημοτικής αστυνομίας «μπλόκαραν» τη χορήγηση φορολογικής ενημερότητας.

Αναγκαστικά μέτρα είσπραξης;

Στην περίπτωση που υλοποιηθεί η πρόταση που συζητείται στο υπουργείο Οικονομικών τότε οι πολίτες που καθυστερούν να αποπληρώσουν βεβαιωμένες οφειλές προς τους Δήμους θα αντιμετωπίζουν αυστηρά αναγκαστικά μέτρα είσπραξης τα οποία μεταξύ άλλων περιλαμβάνουν κατασχέσεις τραπεζικών λογαριασμών καταθέσεων.

Παράγοντες του υπουργείου Οικονομικών σημείωναν με νόημα ότι κατ’ επανάληψη έχει δοθεί στους πολίτες η δυνατότητα να εξοφλήσουν τις υποχρεώσεις τους με πολλές δόσεις αλλά η ανταπόκριση δεν ήταν η αναμενόμενη. Μάλιστα σημείωναν ότι και αυτή την περίοδο είναι «ανοικτή» ρύθμιση για πληρωμή ακόμη και των χρεών που δημιουργήθηκαν από την πανδημία μέχρι και σε 100 μηνιαίες δόσεις.

Καμία δημοσίευση για προβολή