Θα επιλέγατε μια «προοδευτική κυβέρνηση μούφα»; Τι λέει ο Κουτσούμπας, τι δεν λέει ο Ανδρουλάκης και γιατί ο Αλέξης ψάχνεται…

    Ο Βαρουφάκης ροκανίζει τον Τσίπρα: «Δεν θα υπάρξει προοδευτική διακυβέρνηση σε καμία των περιπτώσεων - Έχω σχέδιο για δραχμή»

    «Προοδευτική κυβέρνηση μούφα». Αναφερόμενος στην στρατηγική του ΣΥΡΙΖΑ για «προοδευτική διακυβέρνηση» και τη θέση του ΚΚΕ, ο Δ. Κουτσούμπας είπε ότι «δεν θα μας συγχωρούσε ποτέ η εργατική τάξη, ο ελληνικός λαός μια επιλογή συμμετοχής ή ανοχής σε μια τέτοια «προοδευτική κυβέρνηση μούφα».

    Ο Γ.Γ. του ΚΚΕ υπενθύμισε ότι «την τελευταία φορά η στρατηγική του ΣΥΡΙΖΑ καλούσε για μια αντιμνημονιακή κυβέρνηση. Η κατάληξη γνωστή, αφού γνωρίσαμε την πιο μνημονιακή κυβέρνηση που πέρασε».

    Ανεξάρτητα από την ουσία του καταγγελτικού λόγου του κ. Κουτσούμπα, η “είδηση” είναι ότι το ΚΚΕ γύρισε την πλάτη στις επιδιώξεις του κ. Τσίπρα, να συγκροτήσει Αριστερό “μέτωπο” απέναντι στον κ. Μητσοτάκη με στόχο τη συγκρότηση “προοδευτικής” κυβέρνησης και μάλιστα από τον πρώτο γύρο των εκλογών της απλής αναλογικής. Συνεπώς θα πρέπει τώρα ο αρχηγός του ΣΥΡΙΖΑ να εξηγήσει στο εκλογικό σώμα την λογική της αριθμητικής του.

    Όπως και να έχει, το σενάριο της “προοδευτικής συγκυβέρνησης Τσίπρα, με τον γνωστό μας Βαρουφάκη (εφόσον εκλεγεί) και Ανδρουλάκη σε ρόλο “Κεντροαριστερού Καμμένου” δείχνει να μένει από καύσιμα. Και επειδή ο χρόνος των εκλογών πλησιάζει, το ενδιαφέρον είναι να δούμε τη νέα εκλογική ατζέντα του Αλέξη Τσίπρα.

    ***

    Παραμύθια «ειδικού σκοπού» … Ενα από τα σενάρια που έκανε εσχάτως την εμφάνιση του στο πολιτικό ρεπορτάζ κάνει λόγο για το ενδεχόμενο συγκρότησης κυβέρνησης «ειδικού σκοπού» μετά τις εκλογές της απλής αναλογικής, με κορμό τον ΣΥΡΙΖΑ, με τη σύμπραξη του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ και του ΜέΡΑ25 και την ανοχή του ΚΚΕ.

    Ας υποθέσουμε όμως ότι (στις ερχόμενες εκλογές) όλοι –Τσίπρας, Ανδρουλάκης και Βαρουφάκης– προτάσσουν το κομματικό συμφέρον και προκειμένου να μην πάμε σε δεύτερες εκλογές με πιθανή αυτοδυναμία Μητσοτάκη, βρίσκουν τον «ειδικό σκοπό» να συγκυβερνήσουν.

    Πιστεύει στα αλήθεια κανείς ότι όλα αυτά που απασχολούν τους πολίτες και αποτελούν τα βασικά θέματα για μια κυβέρνηση –Οικονομία, ακρίβεια, ενεργειακή κρίση, ελληνοτουρκικά, ασφάλεια– θα μείνουν στο περιθώριο λόγω του «ειδικού σκοπού» της κυβέρνησης, που θα είναι η διαλεύκανση των παρακολουθήσεων;

    Συμπέρασμα: το σενάριο είναι είτε προσχηματικό για να κρύψει μια «προοδευτική διακυβέρνηση» με ανοιχτή ατζέντα –τύπου «βλέποντας και κάνοντας»– είτε πολιτικά αφελές. Σε κάθε περίπτωση, πάντως, θα το βρούμε μπροστά μας στον δρόμο προς τις κάλπες… (Γιώργος Κουβαράς, Protagon.gr)

    ***

    Τι ψηφίζουν οι νέοι; Σύμφωνα με τις εκλογικές τάσεις που δημοσίευσε το Ινστιτούτο Νίκος Πουλαντζάς αυτό τον μήνα, στις επερχόμενες εκλογές το 26% της ηλικιακής ομάδας 17-44 ετών σκοπεύει να ψηφίσει ΣΥΡΙΖΑ, το 22,8% Νέα Δημοκρατία, ενώ 16,7% απάντησε «Δεν ξέρω/Δεν απαντώ». Σε διαδικτυακή έρευνα του People of Greece που διενεργήθηκε τον Νοέμβριο, το 27% των νέων ηλικίας 17-24 που συμμετείχαν δήλωσε πως αν γίνονταν αύριο εκλογές θα ψήφιζε Νέα Δημοκρατία, το 13% ΣΥΡΙΖΑ, ενώ 13% δήλωσε πως σκοπεύει να ψηφίσει αλλά δεν έχει αποφασίσει ακόμη τι.

    Στην έρευνα «Τι πιστεύουν οι Ελληνες» του μη κερδοσκοπικού οργανισμού διαΝΕΟσις που δημοσιεύθηκε τον Απρίλιο, το 27,7% των νέων ηλικίας 17-24 δήλωσε πως δεν τους εκφράζει ο άξονας Δεξιά – Αριστερά. Το 17,3% αυτοτοποθετήθηκε στο Κέντρο, ενώ ένα 10,9% απάντησε «Δεν ξέρω/Δεν απαντώ».(Ηλιάνα Μάγρα, Καθημερινή)

    ***

    “Σε αποκλιμάκωση ο πληθωρισμός” εκτιμά το Μαξίμου. Την πεποίθηση ότι ο πληθωρισμός θα αποκλιμακωθεί το 2023 καθώς ήδη έχει δείξει τα πρώτα δείγματα γραφής κατά τους τελευταίους μήνες του 2022, εξέφρασε ο υπουργός Επικρατείας Άκης Σκέρτσος κατά τη διάρκεια συνέντευξής του στον τηλεοπτικό σταθμό Mega.

    «Είναι σε πτωτική πορεία στην Ελλάδα, από τα μέσα του προηγούμενου χρόνου. Θα συνεχίσει και το 2023 η πτωτική πορεία, εξομαλύνεται σε ένα βαθμό η ενεργειακή κρίση και οι πιέσεις που υπήρχαν στις αγορές ενέργειας. Η πληθωριστική κρίση οφείλεται στον πόλεμο στην Ουκρανία και την κρίση στην αγορά ενέργειας, αυτά βαίνουν σε ύφεση, (αλλά) αυτό δεν σημαίνει ότι δεν θα έχουμε μία περίοδο που θα συνεχίσουν οι τιμές να είναι υψηλές. Θα παραμείνουν σε αυτά τα επίπεδα για κάποιο διάστημα», τόνισε.

    ***

    Το μέλλον θα είναι στασιμοπληθωριστικό και το μόνο ερώτημα είναι πόσο κακό θα είναι”. Αυτό υποστηρίζει σε ανάλυσή του ο γνωστός για τις “επιθετικές” προβλέψεις του καθηγητής Nuriel Roubini.

    Ο κόσμος διέρχεται μια μορφή «γεωπολιτικής ύφεσης» που κορυφώνεται από την κλιμακούμενη αντιπαλότητα μεταξύ της Δύσης και των ευθυγραμμισμένων (αν όχι συμμαχικών) ρεβιζιονιστικών δυνάμεων όπως η Κίνα, η Ρωσία, το Ιράν, η Βόρεια Κορέα και το Πακιστάν.

    Οι ψυχροί και οι θερμοί πόλεμοι αυξάνονται. Η βάναυση εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία θα μπορούσε ακόμα να επεκταθεί και να εμπλέξει το ΝΑΤΟ. Το Ισραήλ –και συνεπώς οι Ηνωμένες Πολιτείες– βρίσκονται σε πορεία σύγκρουσης με το Ιράν, το οποίο βρίσκεται στο κατώφλι να γίνει ένα κράτος με πυρηνικά όπλα. Η ευρύτερη Μέση Ανατολή είναι πυριτιδαποθήκη. Και οι ΗΠΑ και η Κίνα αντιμετωπίζουν το ερώτημα ποιος θα κυριαρχήσει στην Ασία και εάν η Ταϊβάν θα επανενωθεί αναγκαστικά με την ηπειρωτική χώρα.

    ***

    Politico : “Αδίστακτος ο Ερντογάν”. Σε ένα άρθρο κόλαφο για τον Τούρκο πρόεδρο, το Politico ασκεί σκληρή κριτική στον Ερντογάν, τον οποίον κατηγορεί ότι αφού κατέστρεψε την τουρκική οικονομία και εξαθλίωσε τη μεσαία τάξη που ο ίδιος είχε στηρίξει, τώρα σέρνει τη χώρα του σε έναν περιττό πόλεμο (στη Συρία) και χειραγωγεί τα δικαστήρια εναντίον των αντιπάλων του, αναφέρει σε άρθρο του το Politico.

    Πρόκειται για μια αδίστακτη προσπάθεια του Ερντογάν να προσκολληθεί στην εξουσία το 2023 -την εκατονταετηρίδα της Τουρκικής Δημοκρατίας- και ας ελπίσουμε ότι θα αποτύχει, αναφέρει στο άρθρο που υπογράφει ο Paul Taylor.

    ***

    «Σούπα» προκλήσεων από Ακάρ. Αν και η πάγια τακτική της Τουρκίας έναντι της Ελλάδας είναι να επιχειρεί να αντιστρέψει την πραγματικότητα και να παρουσιάσει το άσπρο-μαύρο, αυτή τη φορά ο Τούρκος υπουργός Άμυνας ξεπέρασε ακόμα και τα όρια του… σουρεαλισμού, προκειμένου να δικαιολογήσει την τουρκική επιθετικότητα, την οποία, σημειωτέον βλέπει και καταδικάζει σχεδόν το σύνολο της διεθνούς κοινότητας.

    Έτσι, ο Χουλουσί Ακάρ, σε ένα κρεσέντο προκλητικότητας, αλλά και παραλογισμού, έφθασε στο σημείο να κατηγορήσει την Ελλάδα ότι επιχειρεί να εξάγει μια εσωτερική της κρίση (προφανώς κάτι θα ξέρει από αυτά, αφού η τακτική αυτή είναι σχεδόν κανόνας για την Άγκυρα) αυξάνοντας τις… προκλήσεις σε βάρος της Τουρκίας.

    Κάνοντας μια ρητορική «σούπα» πραγματικά ανεπανάληπτη, ο Ακάρ είπεότι η Ελλάδα «πνίγεται» στα σκάνδαλα και για να τα καλύψει, τα βάζει με την Τουρκία, ενώ δεν παρέλειψε να επαναλάβει τις συκοφαντίες της Τουρκίας κατά της Ελλάδας σχετικά με το προσφυγικό/μεταναστευτικό.

    ***

    Πιθανές οι πρόωρες εκλογές στην Τουρκία.  Ανοιχτό είναι το ενδεχόμενο για τη διενέργεια πρόωρων εκλογών στην Τουρκία όπως τόνισε σε δηλώσεις του στους δημοσιογράφους ο εκπρόσωπος του AKP Ομέρ Τσελίκ.

    Πιο συγκεκριμένα όταν κλήθηκε να απαντήσει για το πότε θα γίνουν οι εκλογές είπε ότι «είναι προγραμματισμένες για τις 18 Ιουνίου. Ωστόσο, γίνεται αξιολόγηση λόγω προβλημάτων που μπορεί να προκύψουν, δεδομένου ότι οι πολίτες μας μπορεί να ταξιδεύουν. Φυσικά, δεν πρόκειται για αξιολόγηση που θα οδηγούσε στην απόφαση για πρόωρες εκλογές, αλλά για μία μικρή μετάθεση της ημερομηνίας προς τα πίσω. Θα σας ενημερώσω, όταν υπάρξει οριστική απόφαση».

    ***

    Τα πήγε καλά ο Μπάιντεν. Σύμφωνα με τα οικονομικά στοιχεία της ομοσπονδιακής κυβέρνησης, το τέλος του 2022 βρήκε τους πολίτες των ΗΠΑ σε πολύ καλύτερη κατάσταση από αυτή που θα περίμενε κανείς, αλλά και από αυτή που περιγράφει το GOP (Σ.Σ. Ρεπουμπλικανικό Κόμμα, επίσης γνωστό ως Μεγάλο Παλαιό Κόμμα ή GOP).

    Στον κρίσιμο τομέα της απασχόλησης και της ανεργίας, η κυβέρνηση Μπάιντεν προσέθεσε 10,5 εκατομμύρια θέσεις εργασίας στις ΗΠΑ με την ανεργία να διαμορφώνεται στο ιστορικό χαμηλό 50 ετών του 3,7%. Ταυτόχρονα, ο πληθωρισμός έπεσε από το 11,3% κατά το α’ τρίμηνο του 2022 μόλις στο 3,7% κατά το τελευταίο τρίμηνο του έτους. Το διαθέσιμο εισόδημα των Αμερικανών αυξήθηκε, μειώθηκαν τα «κόκκινα» δάνεια σε κάρτες και στεγαστικά και μειώθηκε κατά 5,8 εκατομμύρια ο αριθμός των ανασφάλιστων πολιτών.

    ***

    Ένας – ένας στο κελί… H βελγική δικαιοσύνη ζήτησε την άρση της ασυλίας των ευρωβουλευτών Αντρέα Κοτσολίνο και Μαρκ Ταραμπέλα.

    Σύμφωνα με την εφημερίδα “Le Soir”, η βελγική δικαιοσύνη ζήτησε από την προεδρία του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου να άρει τις ασυλίες των δύο ευρωβουλευτών που ανήκουν στην ομάδα των Ευρωπαίων Σοσιαλιστών και Δημοκρατών, του Αντρέα Κοτσολίνο από την Ιταλία και του Μαρκ Ταραμπέλα από το Βέλγιο και οι οποίοι βρίσκονται στο στόχαστρο της ομοσπονδιακής εισαγγελίας, σχετικά με το σκάνδαλο διαφθοράς από το Κατάρ και το Μαρόκο.

    Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, με τη σειρά του, επιβεβαίωσε με δελτίο τύπου ότι η Πρόεδρος Ρομπέρτα Μετσόλα “κίνησε επείγουσα διαδικασία για την άρση της ασυλίας δύο βουλευτών του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, μετά από αίτημα των βελγικών δικαστικών αρχών”, χωρίς ωστόσο, να αναφέρονται τα ονόματά τους.

    “Παίρνει κεφάλι” ο αρχηγός της ομάδας Βάγκνερ. Με τη νέα χρονιά του πολέμου στην Ουκρανία, ο γνωστός ως «μάγειρας του Πούτιν»,  Ρώσος Γεβγένι Πριγκόζιν, επικεφαλής της ομάδας μισθοφόρων Βάγκνερ, παρουσιάζεται στη δημοσιότητα με όλο και περισσότερη αυτοπεποίθηση.

    Πότε εμφανίζεται σε πεδία μαχών και πότε επικρίνει την ρωσική στρατιωτική ηγεσία, σαν ο πρόεδρος Πούτιν να του έχει δώσει το ελεύθερο, σαν ο σκιώδης στρατός του – μια παραστρατιωτική οργάνωση με πολλούς καταδικασμένους εγκληματίες – να κρατά ήδη τα σκήπτρα της εξουσίας.

    Οι άνθρωποι της ομάδας Βάγκνερ είναι ύποπτοι για δολοφονίες, βιασμούς και βασανιστήρια, ακόμη και σε συνοικίες έξω από το Κίεβο, σύμφωνα με την έκθεση του δικτύου OCCRP από τα τέλη Δεκεμβρίου. Στην Αφρική ο Πριγκόζιν συνδέεται με ορυχεία χρυσού και διαμαντιών. Ειδικοί πιστεύουν ότι λόγω εξάντλησης του ρωσικού στρατού στην Ουκρανία ο Πριγκόζιν παίζει καθοριστικό ρόλο στο πεδίο της μάχης, ενώ θεωρούν ότι η αυξανόμενη επιρροή του αποτελεί σημάδι απώλειας ελέγχου από τον Πούτιν, ο οποίος ως επικεφαλής των ρωσικών ενόπλων δυνάμεων ευθύνεται τελικά για τις πολλές ήττες στον πόλεμο στην Ουκρανία.

    Θήττα Ευγενικός

    Δευτέρα με Παρασκευή

     

    Καμία δημοσίευση για προβολή