Θα συλλάβει ο Ερντογάν τον Πούτιν; Επίσημη επίσκεψη του Ρώσου προέδρου στην Τουρκία, με… ενεργό το διεθνές ένταλμα σύλληψης

Οι τουρκικές εξαγωγές στη Ρωσία βρίσκονται στο υψηλότερο επίπεδο από το 2014

Ενώ ο Πρόεδρος της Ρωσίας Βλαντίμιρ Πούτιν αναμένεται να πραγματοποιήσει επίσημη επίσκεψη στην Τουρκία «τον επόμενο μήνα», ανακοίνωσε χθες Παρασκευή ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.«Μελετήσαμε το πώς θα μπορούσαμε να παρατείνουμε τη συμφωνία» για την εξαγωγή ουκρανικών σιτηρών μέσω λιμανιών στη Μαύρη Θάλασσα «πέραν της 17ης Ιουλίου», δήλωσε μεταξύ άλλων.

  • Ωστόσο το ερώτημα που αφορά στη διεθνή νομιμότητα και την θέση της Τουρκίας στο ΝΑΤΟ, αναφέρεται στο διεθνές ένταλμα σύλληψης (από το Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο της Χάγης) του Ρώσου Προέδρου για τα εγκλήματα που του καταλογίζονται στα κατεχόμενα εδάφη της Ουκρανίας από τις 24 Φεβρουαρίου 2022. Σύμφωνα με το δικαστήριο, ο Ρώσος πρόεδρος φέρει «ατομική ποινική ευθύνη» για αυτά τα εγκλήματα. 

Ένας … όμορφος κόσμος

Ο τούρκος πρόεδρος αναμένεται “να περάσει ντούκου” το διεθνές ένταλμα κατά του Πούτιν εμμένοντας στην άποψη ότι τα συμφέροντα της Τουρκίας έχουν προτεραιότητα από τα θέματα διεθνούς νομιμότητας. Ίσως μάλιστα απαντήσει και στην διεθνή κριτική για το ζήτημα αυτό επιχειρηματολογώντας ότι ούτε ηοι ΗΠΑ ούτε η Ρωσία  έχουν υπογράψει τη Συνθήκη της Ρώμης για την ίδρυση του Διεθνούς Ποινικού Δικαστηρίου. [Η Ρωσία για ευνόητους λόγους, οι ΗΠΑ γιατί δεδομένης της δράσης των Αμερικανικών Ενόπλων Δυνάμεων σε διάφορα σημεία του κόσμου, δεν θέλουν σε καμία περίπτωση να υπάρξει δεδικασμένο, το οποίο θα μπορούσε σε μελλοντικό χρόνο να οδηγήσει σε διώξεις σε βάρος Αμερικανών στρατιωτικών ή και πολιτικών για αντίστοιχες πράξεις].

Σε φορτισμένο κλίμα οι συνομιλίες Ερντογάν – Ζελένσκι

Ο Ερντογάν μίλησε για την επίσκεψη αυτή με τον  Βολοντίμιρ Ζελένσκι χθες, με πληροφορίες να αναφέρουν ότι η συζήτηση έγινε σε φορτισμένο κλίμα, καθώς η τουρκική ηγεσία φέρεται ενοχλημένη από τις δηλώσεις του Ουκρανού προέδρου από την Μπρατισλάβα, και πριν την αναχώρησή του για την Τουρκία.

Ο κ. Ζελένσκι έκανε λόγο για έλλειψη ενότητας εντός του ΝΑΤΟ στο ζήτημα της ένταξης της Σουηδίας και της Ουκρανίας, κάτι που σύμφωνα με τον ίδιο αντιπροσωπεύει «απειλή» για την παγκόσμια ασφάλεια.

Καμία δημοσίευση για προβολή