Συνέχιση της μείωσης των NPEs των ελληνικών τραπεζών με πτώση 3% σε τριμηνιαία βάση, εκτιμά η Deutsche Bank

Θα συνεχίσουν να μειώνονται τα μη εξυπηρετούμενα ανοίγματα των ελληνικών τραπεζών (NPEs), με πτώση 3% σε τριμηνιαία βάση, εκτιμά η Deutsche Bank σε έκθεσή της, στην οποία επισημαίνει ότι διατηρεί την προτίμησή της στην Alpha Bank και την Εθνική Τράπεζα.

Η γερμανική τράπεζα διατηρεί σύσταση «buy» για τις δυο τράπεζες, με στόχο τα 2,1 ευρώ για την ΕΤΕ και τα 1,9 ευρώ για την Alpha Bank, ενώ διατηρεί σύσταση «hold» για τον τίτλο της Τράπεζας Πειραιώς, με στόχο τα 1,5 ευρώ. Ωστόσο, η Deutsche Bank επισημαίνει ότι αναμένει μείωση στα επαναλαμβανόμενα έσοδα για τις τράπεζες το Q1, κυρίως λόγω εποχιακών παραγόντων.

Υποχώρηση 26% στα έσοδα προ προβλέψεων

Η τράπεζα εκτιμά ότι ο τραπεζικός κλάδος θα καταγράψει πτώση 26% στα έσοδα προ προβλέψεων στο πρώτο τρίμηνο του 2019, ωστόσο υπογραμμίζει ότι οι πρωτοβουλίες μείωσης κόστους της Πειραιώς θα αρχίσουν να αποδίδουν.

Ο οίκος αναμένει ότι η Εθνική θα είναι η μόνη τράπεζα που θα εμφανίσει καλύτερα επαναλαμβανόμενα έσοδα, με άνοδο 4,6% στο τρίμηνο. Τα καθαρά έσοδα από τόκους της τράπεζας αναμένεται να ενισχυθούν και από την αντικατάσταση της συμφωνίας swap με το ελληνικό δημόσιο, με έκδοση κρατικών ομολόγων.

Για την Αlpha Bank τα καθαρά έσοδα από τόκους αναμένεται να διαμορφωθούν στα 390 εκατ. ευρώ το πρώτο τρίμηνο, καταγράφοντας πτώση 8,2% σε τριμηνιαία βάση, ενώ για την Πειραιώς η Deutsche Bank προβλέπει μικρή μείωση στα καθαρά έσοδα από τόκους το πρώτο τρίμηνο, μετά και την αύξηση κατά 2,5% το τέταρτο τρίμηνο του 2018.

NPEs

Για την Εθνική, το πρώτο τρίμηνο, τα Μη Εξυπηρετούμενα Ανοίγματα της τράπεζας αναμένεται να εμφανίσουν μείωση κατά 4% ή 650 εκατ. περίπου σε σχέση με το προηγούμενο τρίμηνο, λόγω ενός συνδυασμού αρνητικής σύστασης νέων NPEs και διαγραφών.

Περισσότερα σε λέξεις

Όσον αφορά την Αlpha Bank, αναμένεται μείωση των NPEs κατά 330 εκατ. ευρώ ή 1% σε τριμηνιαία βάση το α’ τρίμηνο καθώς οι περισσότερες πωλήσεις NPEs αναμένεται να οριστικοποιηθούν στα τέλη του έτους από την τράπεζα. H Deutsche Bank αναμένει μεγαλύτερη μείωση στα NPEs το δεύτερο τρίμηνο.

Τέλος, για την Πειραιώς, η Deutsche Bank προβλέπει οριακή αύξηση 48,9% στο δείκτη κάλυψης των NPEs σε σχέση με το το τέταρτο τρίμηνο του 2018 και οργανική μείωση των NPEs κατά 550 εκατ. ευρώ το πρώτο τρίμηνο.

Από το newsroom του economico.gr

Περισσότερα νέα, ρεπορτάζ και αναλύσεις:[home]

Καμία δημοσίευση για προβολή