Θεοχάρης: Η κυβέρνηση είναι έτοιμη για λύση στα δάνεια σε Ελβετικό Φράγκο, κατόπιν δικαστικών αποφάσεων

"Oι περισσότερες χώρες που παίρνουν ειδικές νομοθετικές πρωτοβουλίες, έχουν οι ίδιες την εποπτεία των τραπεζών, διότι δεν είναι στη ζώνη του Ευρώ. Με αυτόν τον τρόπο, έχουν διαφορετικά περιθώρια, ελεγκτικά, κανονιστικά... Είναι διαφορετικά όταν οι Ελληνικές τράπεζες ελέγχονται εποπτικά από τον SSM και τους Ευρωπαϊκούς θεσμούς σε σχέση με την ευρωστία τους."

Την ετοιμότητα της κυβέρνησης να παρακολουθήσει τις δικαστικές διαδικασίες που αφορούν στο ιδιαίτερο ζήτημα των δανειοληπτών σε Ελβετικό Φράγκο και να παρέμβει όταν αυτές της το επιτρέψουν, εξέφρασε ο υφυπουργός Χάρης Θεοχάρης απαντώντας στη Βουλή σε σχετική επίκαιρη ερώτηση του βουλευτή του ΠΑΣΟΚ-Κινήματος Αλλαγής, Μιχάλη Κατρίνη.

Όπως είπε ο υφυπουργός, έχουν ήδη εκδοθεί σχετικά δύο αποφάσεις του Αρείου Πάγου: Η πρώτη, που απορρίπτει την αίτηση αναίρεσης δανειολήπτριας σε Ελβετικό Φράγκο κατά συστημικής τράπεζας και η δεύτερη σε υπόθεση αναγνώρισης ως καταχρηστικών των γενικών όρων συναλλαγών. Ωστόσο, όπως πρόσθεσε, “υπάρχουν, και τις παρακολουθούμε στενά, τρεις διαδικασίες αναίρεσης κατά των άλλων τριών συστημικών τραπεζών, δύο εκ των οποίων έχουν αναβληθεί – ήταν για τον Ιανουάριο αλλά πήραν αναβολή – και μία η οποία θα εκδικαστεί τον Μάρτιο. Θα παρακολουθήσουμε αυτές τις υποθέσεις. Είναι προφανές, ότι αλλιώς μπορούμε να κινηθούμε όταν υπάρχουν θετικές αποφάσεις των δικαστηρίων, κι αλλιώς τώρα”. Όπως είπε ο κ. Θεοχάρης, όπου υπήρξαν νομοθετικές πρωτοβουλίες, “έγιναν σε συνέχεια θετικών αποφάσεων των ανωτάτων δικαστηρίων των χωρών αυτών, αποφάσεις οι οποίες δεν υπάρχουν αυτή τη στιγμή στη χώρα μας”.

Ο υφυπουργός προσέθεσε, ότι οι περισσότερες χώρες που παίρνουν ειδικές νομοθετικές πρωτοβουλίες, έχουν οι ίδιες την εποπτεία των τραπεζών, διότι δεν είναι στη ζώνη του Ευρώ. “Με αυτόν τον τρόπο, έχουν διαφορετικά περιθώρια, ελεγκτικά, κανονιστικά… Είναι διαφορετικά όταν οι Ελληνικές τράπεζες ελέγχονται εποπτικά από τον SSM και τους Ευρωπαϊκούς θεσμούς σε σχέση με την ευρωστία τους και, συνεπώς, θα έπρεπε ενδεχομένως να πάρουμε κι άλλα μέτρα εάν εμείς κινούμαστε προς μία ‘Α’ κατεύθυνση μεταφέροντας ζημιές πάνω τους σε σχέση με το Ελβετικό Φράγκο”, είπε ο κ.Θεοχάρης.

Από την πλευρά του, ο κ.Κατρίνης επεσήμανε, ότι δεν περίμενε να κρύβεται η κυβέρνηση πίσω από τις αποφάσεις των δικαστηρίων. “Εσείς ως ΝΔ μας ζητήσατε να σας υποδείξουμε περιπτώσεις άλλων χωρών όπου δόθηκε λύση με κρατική παρέμβαση, όπως η Πολωνία, η Ουγγαρία, η Κροατία και η Ρουμανία, ενώ υπάρχει δημοσίευμα που καταγράφει αποζημίωση Γαλλικής τράπεζας σε δανειολήπτες Ελβετικού Φράγκου”, τόνισε χαρακτηριστικά ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ.

Ο ίδιος, επανέφερε την πρόταση του κόμματός του, που “αποδίδει δίκαιη και ισόρροπη κατανομή συναλλαγματικού κινδύνου… με τους δανειολήπτες να πληρώνουν 40% χαμηλότερες δόσεις, δηλαδή να πληρώνουν το ίδιο ποσό με το αν ελάμβαναν το δάνειο σε Ευρώ”.

Σχολιάζοντας την αναφορά του κ.Θεοχάρη στις αποφάσεις του Αρείου Πάγου, είπε ότι το ανώτατο δικαστήριο της Ελλάδος “έδειξε απροθυμία και δεν υιοθέτησε πρακτική άλλων εθνικών δικαστηρίων τα οποία έστειλαν προδικαστικά ερωτήματα στο δικαστήριο της Ευρωπαϊκής Ένωσης, και ότι, έχουν δίκιο οι δεκάδες χιλιάδες δανειολήπτες να μην αισθάνονται ισότιμοι Ευρωπαίοι πολίτες… Εσείς τι κάνετε; Καλύπτετε τις τράπεζες, την εγκληματική τους ευθύνη έναντι δεκάδων χιλιάδων δανειοληπτών αφού δεν τήρησαν στοιχειώδεις κανόνες και προϋποθέσεις πληροφόρησης, απείχαν από κάθε έλεγχο καταλληλότητας ενώ παρέλειψαν να λάβουν οποιοδήποτε, μετρό αντιστάθμισης συναλλαγματικού κινδύνου”, είπε ο κ.Κατρίνης.

“Θα μαλλιάσει η γλώσσα μου να λέω ότι 85.000 οικογένειες που στην μεγάλη τους πλειοψηφία έχουν ενήμερα δάνεια, σήμερα να κινδυνεύουν να χάσουν το σπίτι τους, ενώ εάν δεν δοθεί λύση, τα δάνεια αυτά θα οδηγηθούν στην δευτερογενή αγορά πλήττοντας τις ίδιες τις τράπεζες”, επεσήμανε ο βουλευτής Ηλείας.

Καμία δημοσίευση για προβολή