Το ΔΝΤ ξεπέρασε τον Σταϊκούρα σε αισιοδοξία για το ΑΕΠ ! Προβλέπει ότι η ελληνική οικονομία θα αναπτυχθεί με ρυθμό 6,5% το 2021

Το ΔΝΤ ξεπέρασε τον Σταϊκούρα σε αισιοδοξία για την ανάπτυξη...

Περισσότερο αισιόδοξο και από το οικονομικό επιτελείο, αλλά και από ανεξάρτητους διεθνείς αναλυτές, εμφανίζεται το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο (ΔΝΤ) στις προβλέψεις του για την ελληνική οικονομία το 2021 αλλά και το 2022. Έτσι θεωρεί ότι η ανάπτυξη φέτος θα “σκαρφαλώσει” στο 6,5%, ενώ το οικονομικό επιτελείο την εκτιμούσε 5,9% και ήλπιζε σε κάτι περισσότερο από 6%.

Αξίζει να σημειωθεί ότι  η Fitch Solutions εκτιμά ότι η αύξηση του πραγματικού ΑΕΠ το 2021 θα κινηθεί στο 6,3%, τονίζοντας πως το 2021 θα αποτελέσει το έτος όπου η χώρα θα σημειώσει την ταχύτερη ανάπτυξη των τελευταίων τεσσάρων δεκαετιών, ενώ προβλέπει πως και το 2022 θα είναι ένα πολύ ισχυρό έτος για την ελληνική οικονομία.

Το ΔΝΤ ωστόσο επισημαίνει ότι η ελληνική οικονομία αξακολουθεί να έχει δομικά προβλήματα τα οποία θα επανεμφανισθούν τα επόμενα χρόνια και έτσι η πρόβλεψη του για το 2026 είναι ότι ο ρυθμός ανάπτυξης θα περιορισθεί στο 1,3%.

ΔΝΤ: Ανάπτυξη 6,5% το 2021

Στην αναθεωρημένη αξιολόγηση του με την ευκαιρία της φθινοπωρινής συνόδου του Ταμείου και της Παγκόσμιας Τράπεζας, το ΔΝΤ εκτιμά ότι η ελληνική οικονομία θα αναπτυχθεί με ρυθμό 6,5% το 2021 (η εκτίμηση του υπουργείου Οικονομικών στο προσχέδιο του προϋπολογισμού είναι 6,1%) και 4,6% το 2022 ( 4,5% το υπουργείο Οικονομικών). Υπενθυμίζεται ότι στην έκθεση του Απριλίου 2021 το  Ταμείο προέβλεπε για την Ελλάδα ανάπτυξη 3,8% για φέτος και 5% για το 2022.

  • Το ΔΝΤ θεωρεί ότι η ελληνική οικονομία θα ανακτήσει πλήρως τη δυναμική της το 2022 και θα καλύψει τις απώλειες του ΑΕΠ το 2020 λόγω της πανδημίας. Μία αξιοσημείωτη πρόβλεψη είναι αυτή για την αύξηση του ΑΕΠ το τέταρτο τρίμηνο του τρέχοντος έτους, που περιορίζεται σε 2,7%  παρά το γεγονός ότι δεν εκφράζονται φόβοι για αύξηση του πληθωρισμού λόγω της καταιγίδας των ανατιμήσεων στην ενέργεια, σε μια σειρά καταναλωτικά αγαθά και τα προβλήματα στην εφοδιαστική αλυσίδα.

Το ΔΝΤ επισημαίνει το πρόβλημα με την αύξηση των εισαγωγών, ως αποτέλεσμα του μεγαλύτερου ρυθμού ανάπτυξης ενώ για την ανεργία εκτιμά ότι θα υπάρξει αποκλιμάκωση από το 16,8% το 2020, στο 15,8% το 2021 και το 14,6% το 2022.

Η απειλή του εισαγόμενου πληθωρισμού

Το πρόβλημα με τον εισαγόμενο πληθωρισμό ανέδειξε ο υποδιοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος  Θεόδωρος Πελαγίδης μιλώντας στο δημόσιο ραδιόφωνο. Αντιμετωπίζουμε πληθωρισμό, τόνισε ο κ. Πελαγίδης,   ο οποίος είναι εισαγόμενος, κάτι που σημαίνει ότι πρέπει να βρεθούν πόροι για να τονωθεί η εσωτερική ζήτηση και να μην καμφθεί το ΑΕΠ.

Οι αγορές εκτιμούν ότι λόγω της αύξησης των τιμών και των προβλημάτων στην προσφορά, υπάρχει πιθανότητα να έχουμε κάποια επίπτωση στους ρυθμούς της οικονομικής μεγέθυνσης, ανέφερε ο κ. Πελαγίδης. «Αλλά μένει να το δούμε”, πρόσθεσε, “γιατί υπάρχουν πολλοί παράγοντες αβέβαιοι, ακόμα και ο χειμώνας που μπορεί να επηρεάσει τις τιμές της ενέργειας. Άρα, εάν έχουμε αυξήσεις τιμών μεγαλύτερες από αυτές που περιμένουμε, η υποχώρηση του ΑΕΠ θα αντικατοπτρίζει αυτή την αύξηση του κόστους».

Σύμφωνα με τον κ. Πελαγίδη, το ζήτημα είναι ότι «έχουμε να αντιμετωπίσουμε έναν πληθωρισμό κόστους, όχι ζήτησης, ο οποίος είναι εισαγόμενος, κάτι που σημαίνει ότι πρέπει να βρεθούν πόροι για να τονωθεί η εσωτερική ζήτηση και να μην καμφθεί το ΑΕΠ, αυτό που περιμένουμε να αυξηθεί πολύ για να αποζημιωθούμε για την περσινή χρονιά»

Καμία δημοσίευση για προβολή