Θετικό το Eurogroup για τις συντάξεις αρκεί να βρει ο Τσακαλώτος το απαραίτητο υπερπλεόνασμα

Η συζήτηση για τις συντάξεις στο Eurogroup έχει μπει στις «ράγες» που επιθυμεί η κυβέρνηση και η Κομισιόν και αυτό που μένει να εξεταστεί πλέον είναι αν υπάρχει ή όχι ο κατάλληλος «δημοσιονομικός χώρος» για να αποφευχθεί η περικοπή τους στο τέλος του χρόνου.

Τι σημαίνει αυτό; Σημαίνει πως αν η έκθεση της Κομισιόν για τον Προϋπολογισμό της Ελλάδας, στις 21 Νοεμβρίου, θεωρήσει ότι υπάρχει «δημοσιονομικός χώρος», πέραν του υποχρεωτικού πλεονάσματος του 3,5% του ΑΕΠ ( δηλαδή αν διαπιστωθεί το υπερπλεόνασμα που ισχυρίζεται η κυβέρνηση ) τότε το Eurogroup της 3ης Δεκεμβρίου θα έχει τη δυνατότητα να συζητήσει την αναβολή της περικοπής των συντάξεων.

Οι δηλώσεις που αφήνουν «ανοιχτό το παράθυρο»

Αυτό προκύπτει από το χθεσινό Eurogroup, μετά το τέλος του οποίου ο Πρόεδρος της του Μάριο Σεντένο δήλωσε πως “οι θεσμοί συνεχίζουν να συζητάνε το θέμα και, εξετάζουν πόσος χώρος υπάρχει”. Ο Πορτογάλος Πρόεδρος επανέλαβε πως “ο δημοσιονομικός χώρος σημαίνει τι πρωτογενές πλεόνασμα υπάρχει πέρα του 3.5% και αυτό που συζητάμε είναι τι θα γίνει με το υπερπλεόνασμα και ποια θα είναι τα μέτρα.”

Ο Επίτροπος Οικονομικών Πιέρ Μοσκοβισί ήταν σαφέστερος. Εξέφρασε την πεποίθησή του ότι «υπάρχει δημοσιονομικός χώρος». Και δήλωσε πως αυτό που πρέπει να εξεταστεί είναι «το μέγεθος του». Ο κ. Μοσκοβισί  αξιολόγησε επίσης ως θετικό το γεγονός πως η Ελλάδα περιλαμβάνεται για πρώτη φορά στην έκθεση του Ευρωπαϊκού εξαμήνου, μαζί με τα άλλα κράτη μέλη.

Ο επικεφαλής του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας (ESM) Κλάους Ρέγκλινγκ διατήρησε το ρόλο του «κακού ανακριτή» και ανέφερε πως “παρότι η Ελλάδα συμμορφώνεται με τους στόχους του συμφώνου σταθερότητας και ικανοποιεί το στόχο για πλεόνασμα 3.5%, πρέπει να τηρηθούν όλες οι προηγούμενες δεσμεύσεις”.

Σύμφωνα με πληροφορίες από τις Βρυξέλλες, η διαφορά εκτιμήσεων για το πιθανό υπερπλεόνασμα του ελληνικού Προϋπολογισμού, μεταξύ υπουργείου Οικονομικών και Κομισιόν, έχει περιοριστεί σε περίπου 0,15% του ΑΕΠ, δηλαδή περίπου 270 -300 εκατ. ευρώ.

Η κυβέρνηση, ωστόσο, πρέπει να καταθέσει στη Βουλή στις 21 Νοεμβρίου το σχέδιο Προϋπολογισμού της, στο “καλό σενάριο” – έστω με μία πρώτη συμφωνία με τους θεσμούς. Ωστόσο, χθες η Κομισιόν ανακοίνωσε ότι θα προβεί την ίδια ημέρα στην ανακοίνωση της έκθεσής της για την Ελλάδα, διαμορφώνοντας έτσι ένα ιδιαίτερα ασφυκτικό πλαίσιο.

Πως θα καλυφθεί η διαφορά

Αν δεν καλυφθεί η διαφορά αυτή, για να διασωθούν οι συντάξεις, η κυβέρνηση θα πρέπει να θυσιάσει κάποια από τα θετικά αντίμετρα που της παραχωρήθηκαν το καλοκαίρι από το Eurogroup.  Και πρώτο στη λίστα της … θυσίας φιγουράρει το μέτρο με το μεγαλύτερο δημοσιονομικό κόστος: η μεστοσταθμική μείωση του Ενιαίου Φόρου Ιδιοκτησίας Ακινήτων (ΕΝΦΙΑ) κατά 10% το 2019, με συνολικό κόστος 230 εκατ. ευρώ. Επίσης πρέπει να θυσιάσει μια σειρά παροχές κοινωνικού χαρακτήρα από τις εξαγγελλίες της ΔΕΘ, καθώς στις Βρυξέλλες σημειώνουν πως (για την ώρα) ο δημοσιονομικός χώρος του 2019 δεν χωράει όλο το «πακέτο», δηλαδή και τις συντάξεις και τις εξαγγελίες.

Ο Ευκλείδης Τσακαλώτος πιστεύει ότι το χωράει. Και έτσι, μπορεί να πετύχει όλους τους στόχους του, δηλαδή και να «κερδίσει» τις συντάξεις και να δώσει στην κυβέρνηση το δημοσιονομικό περιθώριο για παροχές. Το μόνο του… πρόβλημα είναι η φορολογική κόπωση των πολιτών και η συνακόλουθη υστέρηση εσόδων στα δημόσια ταμεία, που δεν βοηθάει στο “κλείσιμο της ψαλίδας”.

Ωστόσο, παρά τις παρακρατήσεις των οφειλών του δημοσίου και την προφανή υστέρηση του προγράμματος δημοσίων επενδύσεων, το μέγεθος του κατάλληλου “δημοσιονομικού χώρου”, τη στιγμή αυτή τουλάχιστον, δεν φαίνεται να είναι αυτό που επιδιώκει η κυβέρνηση (700 εκατ. Ευρώ), για να στηρίξει το σύνολο των επιχειρημάτων της.

 

Καμία δημοσίευση για προβολή