Θετικό το κλίμα στις συναντήσεις του Μπλίνκεν με τον Κινέζο Πρόεδρο και άλλους αξιωματούχους του Πεκίνου

Εν αναμονή δηλώσεων του Άντονι Μπλίνκεν (Υπ. Εξωτερικών ΗΠΑ), ο Πρόεδρος της Κίνας Σι Τζινπίνγκ χαιρέτισε την «πρόοδο» στις συνομιλίες με τον υπουργό Εξωτερικών των ΗΠΑ στο Πεκίνο τη Δευτέρα, που αποτέλεσε την τελευταία συνάντηση ενός σπάνιου ταξιδιού με στόχο να διασφαλιστεί ότι οι διαφορές μεταξύ των υπερδυνάμεων δεν θα κλιμακωθούν σε σύγκρουση.

Ο Μπλίνκεν, ο πρώτος κάτοχος της θέσης του που συναντά τον Κινέζο ηγέτη από το 2018, περπάτησε προς τον Σι με το χέρι απλωμένο στη Μεγάλη Αίθουσα του Λαού, έναν χώρο που η Κίνα χρησιμοποιεί συχνά για να χαιρετά αρχηγούς κρατών – θετικά μηνύματα για τους γνώστες της διπλωματίας.

Στη συνέχεια, οι δύο αντιπροσωπείες κάθισαν σε ένα μακρύ τραπέζι συσκέψεων στολισμένο με ροζ λουλούδια λωτού, με τον Σι στην κεφαλή και τον Μπλίνκεν ακριβώς στα δεξιά του.

Η περίπου 30λεπτη σύσκεψη θα μπορούσε να ανοίξει τον δρόμο για μια συνάντηση μεταξύ του Σι και του προέδρου των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν αργότερα μέσα στο έτος.

Ο Μπάιντεν και ο Σι συναντήθηκαν τελευταία φορά στο περιθώριο της συνόδου κορυφής της G20 στο Μπαλί της Ινδονησίας τον Νοέμβριο, υποσχόμενοι συχνότερη επικοινωνία, αν και οι σχέσεις έκτοτε έχουν επιδεινωθεί για θέματα που σχετίζονται με το Ταϊβάν έως και με ανησυχίες για κατασκοπεία.

«Οι δύο πλευρές συμφώνησαν να ακολουθήσουν τις κοινές αντιλήψεις στις οποίες είχαμε καταλήξει ο πρόεδρος Μπάιντεν και εγώ στο Μπαλί. Οι δύο πλευρές σημείωσαν επίσης πρόοδο και κατέληξαν σε συμφωνία σε ορισμένα θέματα. Αυτό είναι πολύ καλό», δήλωσε ο Σι κατά την έναρξη της συνάντησης σε βίντεο που αναρτήθηκε στο διαδίκτυο από την κινεζική κρατική τηλεόραση.

Κατά τη διάρκεια των κατά τα άλλα κεκλεισμένων των θυρών συνομιλιών, ο Σι δήλωσε ότι η Κίνα «ελπίζει να δει μια υγιή και σταθερή σχέση Κίνας-ΗΠΑ» και πιστεύει ότι οι δύο χώρες «μπορούν να ξεπεράσουν διάφορες δυσκολίες», σύμφωνα με ανακοίνωση του κρατικού πρακτορείου ειδήσεων της Κίνας Xinhua.

Κάλεσε επίσης τις ΗΠΑ να μην «βλάψουν τα νόμιμα δικαιώματα και συμφέροντα της Κίνας».

Δεν ήταν αμέσως σαφές από τις παρατηρήσεις του Σι ή προηγούμενες αναγνώσεις συζητήσεων του Μπλίνκεν με τον κορυφαίο διπλωμάτη της Κίνας Γουάνγκ Γι τη Δευτέρα και τον υπουργό Εξωτερικών Τσιν Γκανγκ την Κυριακή, ποια ακριβώς ήταν η πρόοδος που έχει σημειωθεί.

Νωρίτερα, ο Μπλίνκεν υπογράμμισε τη σημασία των ανοιχτών διαύλων επικοινωνίας για τη διαχείριση του ανταγωνισμού τους κατά τη διάρκεια τριών ωρών συνομιλίας με τον Γουάνγκ, τις οποίες το Στέιτ Ντιπάρτμεντ χαρακτήρισε «παραγωγικές».

Λέγοντας ότι η σχέση ΗΠΑ-Κίνας βρίσκεται σε χαμηλό σημείο, ο Wang είπε ότι η βασική αιτία ήταν η λανθασμένη αντίληψη των Ηνωμένων Πολιτειών για την Κίνα.

«Πρέπει να υιοθετήσουμε μια υπεύθυνη στάση απέναντι στον λαό, την ιστορία και τον κόσμο και να αντιστρέψουμε την καθοδική πορεία των σχέσεων ΗΠΑ-Κίνας», δήλωσε ο Γουάνγκ κατά τη διάρκεια της συνάντησης με τον Μπλίνκεν, σύμφωνα με δήλωση που εξέδωσε το υπουργείο Εξωτερικών της Κίνας.

Η έλλειψη τακτικών ανοιχτών διαύλων επικοινωνίας μεταξύ των δύο κορυφαίων οικονομιών του κόσμου έχει προκαλέσει νευρικότητα σε όλο τον κόσμο και η απροθυμία του Πεκίνου να συμμετάσχει σε τακτικές στρατιωτικές συνομιλίες με την Ουάσινγκτον έχει ανησυχήσει τους γείτονες της Κίνας.

Κατά τη διάρκεια της πολύωρης συνομιλίας με τον Τσιν την Κυριακή, ο Μπλίνκεν τόνισε «την ανάγκη να μειωθεί ο κίνδυνος εσφαλμένης αντίληψης και εσφαλμένου υπολογισμού», ανέφερε το Στέιτ Ντιπάρτμεντ.

Και οι δύο πλευρές τόνισαν τη σημασία της διευκόλυνσης της επίσκεψης των πολιτών τους και συμφώνησαν να εργαστούν για την αύξηση των επιβατικών πτήσεων, γεγονός που ενίσχυσε τα μερίδια των κινεζικών αεροπορικών εταιρειών.

Εξέφρασαν επίσης την επιθυμία να σταθεροποιηθούν οι διμερείς δεσμοί και συμφώνησαν ότι ο Τσιν θα επισκεφθεί την Ουάσινγκτον για να συνεχίσει τη συνομιλία, αν και δεν ανακοινώθηκε ημερομηνία.

Το ταξίδι του Μπλίνκεν, το οποίο αναβλήθηκε τον Φεβρουάριο μετά την πτήση ενός ύποπτου κινεζικού κατασκοπευτικού μπαλονιού πάνω από τον εναέριο χώρο των ΗΠΑ, παρακολουθείται στενά παγκοσμίως, καθώς η περαιτέρω επιδείνωση των δεσμών θα μπορούσε να έχει παγκόσμιες επιπτώσεις στις χρηματοπιστωτικές αγορές, τις εμπορικές πρακτικές και διαδρομές και τις αλυσίδες εφοδιασμού.

Ο τόνος του Πεκίνου για την Ταϊβάν, το δημοκρατικό νησί που το Πεκίνο ισχυρίζεται ότι του ανήκει, ήταν ιδιαίτερα αιχμηρός καθ’ όλη τη διάρκεια της επίσκεψης του Μπλίνκεν. Ο Γουάνγκ δήλωσε ότι «η Κίνα δεν έχει περιθώρια για συμβιβασμούς ή παραχωρήσεις», σύμφωνα με την κινεζική ανακοίνωση.

Οι Ηνωμένες Πολιτείες έχουν εμμείνει εδώ και καιρό σε μια πολιτική «στρατηγικής ασάφειας» σχετικά με το αν θα απαντήσουν στρατιωτικά σε μια επίθεση στην Ταϊβάν, την οποία το Πεκίνο αρνείται να αποκλείσει.

Όταν ρωτήθηκε πέρυσι, ο πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν είπε ότι η Ουάσινγκτον θα υπερασπιστεί την Ταϊβάν σε περίπτωση κινεζικής εισβολής, αν και ακόλουθοι αργότερα είπαν ότι τα σχόλιά του δεν αντικατοπτρίζουν μια απόκλιση από τη μακροχρόνια πολιτική της «μίας Κίνας» (one China policy).

Η κινεζική πλευρά των συναντήσεων της Κυριακής τις περιέγραψε ως εποικοδομητικές, αλλά κατέστησε σαφές ότι η Ταϊβάν είναι το πιο σημαντικό ζήτημα και δυνητικά επικίνδυνο.

“Ο Qin Gang επεσήμανε ότι το ζήτημα της Ταϊβάν είναι ο πυρήνας των βασικών συμφερόντων της Κίνας, το πιο σημαντικό ζήτημα στις σχέσεις Κίνας-ΗΠΑ και το πιο επικίνδυνο”, σύμφωνα με κινεζικά κρατικά μέσα ενημέρωσης  για το τι είπε ο Qin στον κορυφαίο διπλωμάτη των ΗΠΑ.

Αμερικανοί αξιωματούχοι δεν αναμένουν σημαντική πρόοδο στις διμερείς σχέσεις, αλλά αυτοί και αναλυτές προσδοκούν ότι η επίσκεψη του Μπλίνκεν θα ανοίξει το δρόμο για περισσότερες συναντήσεις τους επόμενους μήνες, συμπεριλαμβανομένων πιθανών ταξιδιών της υπουργού Οικονομικών Τζάνετ Γέλεν και της υπουργού Εμπορίου Τζίνα Ραϊμόντο.

 

Με πληροφορίες του Reuters

Καμία δημοσίευση για προβολή