Θετικό το “ταμείο” της δίωρης συνάντησης Μητσοτάκη -Ερντογάν. Οι συγκλίσεις, τα χάσματα και ο οδικός άξονας των επόμενων μηνών

Μητσοτάκη Ερντογάν

Παρ’ ότι ο Πρωθυπουργός μετέβη στην Κωνσταντινούπολη με συγκρατημένη αισιοδοξία ως προς το αποτέλεσμα της συνάντησης του με τον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, τελικά το τετ α τετ των δύο ανδρών πραγματοποιήθηκε σε καλύτερο κλίμα από αυτό που ανέμενε η Αθήνα.

Και αυτό, για δύο λόγους : Πρώτα απ όλα, γιατί έσπασε  τον πάγο στις ελληνοτουρκικές σχέσεις και συμφωνήθηκε  να πέσουν οι τόνοι, λόγω των πολυεπίπεδων προβλημάτων και της παγκόσμιας αναστάτωσης μετά τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία και το νέο ψυχρό πόλεμο Δύσης και Ανατολής.

Και δεύτερον, διότι συμφώνησαν σε δύο επόμενα βήματα. Την επανέναρξη των συζητήσεων για τα Μέτρα Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης, τον Απρίλιο στην Αθήνα και την πραγματοποίηση του Ανώτατου Συμβουλίου Συνεργασίας, το φθινόπωρο στη Θεσσαλονίκη, αν οι συνθήκες το επιτρέψουν.

Συζήτησαν ως σύμμαχοι

Χωρίς να υπάρχει αυτή τη στιγμή κάτι χειροπιαστό από αυτή τη συνάντηση -την τέταρτη των δύο ηγετών τα τελευταία περίπου 3 χρόνια- εντούτοις είναι σαφές ότι τόσο ο Έλληνας πρωθυπουργός όσο και ο Τούρκος πρόεδρος θέλησαν να εμφυσήσουν ένα διαφορετικό κλίμα για την από εδώ και στο εξής πορεία των ελληνοτουρκικών σχέσεων.

Είναι χαρακτηριστικό το γεγονός ότι τόσο οι δηλώσεις του Κυριάκου Μητσοτάκη όσο και το ανακοινωθέν της Τουρκικής προεδρίας περιείχε πανομοιότυπες εκφράσεις που απέδιδαν ένα πολύ καλό κλίμα συνομιλιών μεταξύ των δύο πλευρών. Και αυτό, παρά το γεγονός ότι η τουρκική προεδρία, εμφάνισε τον κ. Ερντογάν, σε άλλους τόνους από το παρελθόν βέβαια, να εκφράζει τη βεβαιότητα ότι θα υπάρξει πρόοδος στα προβλήματα στο Αιγαίο, τη λαθρομετανάστευση, την καταπολέμηση της τρομοκρατίας.

Οι διαφορές δεν γεφυρώνονται από τη μια στιγμή στην άλλη

Σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές στα διμερή κυρίως ζητήματα όπου οι διαφωνίες είναι δεδομένες και μεγάλες, κάθε πλευρά είπε τις θέσεις της.

Ο ίδιος ο πρωθυπουργός άλλωστε δεν παρέλειψε να τονίσει «είμαι προσεκτικός στις διατυπώσεις μου γιατί όπως καταλαβαίνετε έχουμε μεγάλες διαφορές οι οποίες δεν γεφυρώνονται από τη μία στιγμή στην άλλη.

Πιστεύω ότι βάλαμε τα θεμέλια για τη βελτίωση των σχέσεών μας και κυρίως για να συνεργαστούμε στα μεγάλα ζητήματα τα οποία αυτή τη στιγμή αντιμετωπίζουμε τεράστιες προκλήσεις».

Τα ΜΟΕ του Απριλίου, το ήσυχο καλοκαίρι και το Ανώτατο Συμβούλιο το φθινόπωρο

Στη συνάντηση αυτή των κ.κ. Ερντογάν και Μητσοτάκη ουσιαστικά έγινε επισκόπηση της διεθνούς κατάστασης με αιχμή τα νέα δεδομένα που δημιουργεί ο πόλεμος στην Ουκρανία με άμεση συνέπεια στα ενεργειακά.

Όπως φαίνεται οι δύο πλευρές κινούνται ως προς αυτά σε μια πορεία σύγκλισης, τουλάχιστον αυτό το μήνυμα θέλησαν να εκπέμψουν.

Στο πλαίσιο αυτό οι κ.κ. Μητσοτάκης και Ερντογάν δεν θέλησαν δημοσίως να αναφερθούν στις διαφωνίες τους για τα διμερή ζητήματα που χωρίζουν τις δύο χώρες, αντίθετα θέλησαν να εστιάσουν σε μια θετική ατζέντα για συνεργασία των δύο χωρών σε οικονομικά κλπ θέματα με την προσδοκία αυτή η ατζέντα να συμπαρασύρει στην κατεύθυνση της εξομάλυνσης και τα ανοιχτά εθνικά θέματα που κατά καιρούς ανεβάζουν επικίνδυνα την ένταση στις ελληνοτουρκικές σχέσεις.

Καθώς φαίνεται επίσης συμφωνήθηκε ένα χρονοδιάγραμμα βημάτων προς την κατεύθυνση αυτή. Τον Απρίλη συμφωνήθηκε να γίνει στην Άγκυρα μια ελληνοτουρκική συνάντηση για τα Μέτρα Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης και από εκεί και πέρα στο βαθμό που θα υπάρξει ένα ακόμα «ήσυχο καλοκαίρι», να συνεδριάζει στη Θεσσαλονίκη το 5ο Ανώτατο Συμβούλιο Συνεργασίας Ελλάδας και Τουρκίας.

Θετική αποτίμηση και από ΣΥΡΙΖΑ 

Στην Αθήνα αποτιμούν θετικά τα αποτελέσματα της συνάντησης Μητσοτάκη – Ερντογάν ενώ και από την πλευρά της αντιπολίτευσης φαίνεται να υπάρχει μια επί της ουσίας συναίνεση για έναν ελληνοτουρκικό διάλογο σε αυτό το επίπεδο.

Ο ΣΥΡΙΖΑ άλλωστε θέλει έναν διάλογο με την Τουρκία σε επίπεδο ηγεσιών πριν η Τουρκία αναβαθμίσει τη θέση της στο νέο γεωπολιτικό σκηνικό πόλωσης ανάμεσα σε Δύση και Ρωσία. Μάλιστα ο εκπρόσωπός του κ. Νάσος Ηλιόπουλος επανέλαβε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ τάσσεται υπέρ ενός διαλόγου   που θα καταλήξει στη Χάγη για την ΑΟΖ και την υφαλοκρηπίδα.

Ουσιαστικά η μόνη κριτική που άσκησε  στον κ. Μητσοτάκη είναι ότι καθυστέρησε δίνοντας έτσι χρόνο στην Τουρκία να αναβαθμίσει τη θέση της στην περιοχή. Στο πλαίσιο αυτό ζήτησε επίσημη ενημέρωση από τον πρωθυπουργό για το τετ α τετ με τον Τούρκο πρόεδρο.

Καμία δημοσίευση για προβολή