Θρίλερ για την επομένη των εκλογών στην Κύπρο. Τα σκάνδαλα στρέφουν αρκετούς σε μικρότερα κόμματα. Δύσκολη η επόμενη μέρα αν επιβεβαιωθούν οι δημοσκοπήσεις

εκλογές και δημοσκοπήσε στην Κύπροις

Με πολύ μεγάλο ενδιαφέρον αναμένονται οι εκλογές στην Κύπρο, οι οποίες θα πραγματοποιηθούν την ερχόμενη Κυριακή.

Στην αντίστροφη μέτρηση προς τις κάλπες, οι εκτιμήσεις και προβλέψεις τόσο των πολιτικών κομμάτων όσο και των δημοσκοπήσεων διαφέρουν. Όλοι, ωστόσο, συμφωνούν ότι πιθανότατα οι κάλπες θα αναδείξουν ένα σαφώς διαφοροποιημένο πολιτικό σκηνικό, με τα δύο μεγαλύτερα κόμματα να διατηρούν τη σειρά κατάταξης, αλλά να εισέρχονται πολλά περισσότερα κόμματα.

Κάτι, που αν επιβεβαιωθεί, θα επιφέρει σημαντικές αλλαγές και στον εκλογικό χάρτη αλλά και στις πολιτικές διεργασίες που βρίσκονται σε εξέλιξη.

Το κυπριακό σύστημα και οι πολιτικές ισορροπίες 

Το πολιτικό σύστημα στην Κύπρο είναι προεδρικό. Αυτό σημαίνει ότι τόσο ο πρόεδρος της Δημοκρατίας όσο και η Βουλή των Αντιπροσώπων εκλέγονται σε χωριστές εκλογικές διαδικασίες, άμεσα από τον λαό, κάθε πέντε χρόνια – με μια διαφορά δύο χρόνων μεταξύ τους.

Παρ ότι οι αρμοδιότητες του προέδρου και αρχηγού του κράτους ενισχύθηκαν μετά την αποχώρηση των Τουρκοκυπρίων, ο ρόλος της βουλής παραμένει καθοριστικός καθώς τα πάντα περνούν από το Κοινοβούλιο και χρειάζονται την έγκρισή του για να υλοποιηθούν.

Αυτή, λοιπόν, η αλληλεξάρτηση, προϋποθέτει την καλύτερη δυνατή συνεννόηση μεταξύ των πολιτικών δυνάμεων της βουλής, η οποία είναι προφανές ότι δυσκολεύει αν τα κόμματα είναι πολλά.

Οι δύο πρώτοι θα διατηρήσουν τις θέσεις τους, αλλά…

Όλες οι τελευταίες δημοσκοπήσεις καταδεικνύουν ότι ο κυβερνητικός Δημοκρατικός Συναγερμός (ΔΗΣΥ) και το αριστερό ΑΚΕΛ θα διατηρήσουν τη θέση τους, δηλαδή την πρώτη και δεύτερη αντίστοιχα.

Ωστόσο, η πιο πρόσφατη δημοσκόπηση κατέδειξε ένα ακόμα ενδιαφέρον στοιχείο που προοιωνίζεται ένα διαφορετικό πολιτικό σκηνικό στην Κύπρο την επομένη των εκλογών : Το 40% έως το 59% των ψηφοφόρων, αναλόγως κόμματος, δήλωσαν ότι δεν είναι ευχαριστημένοι από την επιλογή που έκαναν στις προηγούμενες βουλευτικές.

Η δυσαρέσκεια, σύμφωνα με την κυρίαρχη εκτίμηση στην Κύπρο, σχετίζεται με τα σκάνδαλα των τελευταίων χρόνων και την ανάμειξη προσώπων από τα περισσότερα κόμματα, περιλαμβανομένων και των κυβερνητικών.

Αν αυτή η τάση επιβεβαιωθεί και στις κάλπες, τότε αφενός θα υπάρξει μεγάλη αποχή, αφετέρου προβλέπεται ότι από τις ανακατανομές θα ωφεληθούν τα μικρότερα κόμματα, κάποια από τα οποία εμφανίζονται ικανά να περάσουν το όριο του 3% για την είσοδό τους στη βουλή.

 

 

Καμία δημοσίευση για προβολή