Θύελλα στη Γερμανία για την επίσκεψη Ερντογάν: Ο Τούρκος πρόεδρος «δεν επιτρέπεται να είναι εταίρος της γερμανικής πολιτικής»

Η Τουρκία είναι έτοιμη να αναλάβει ευθύνες στο Παλαιστινιακό ως εγγυήτρια χώρα, επανέλαβε ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν από το Ντουμπάι

Θυελλώδεις αντιδράσεις, όχι μόνο στη γερμανική πολιτική σκηνή, αλλά και στην κοινωνία της χώρας προκαλεί η επικείμενη επίσκεψη του Τούρκου προέδρου, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, στη Γερμανία, μετά τα εμπρηστικά του σχόλια υπέρ της Χαμάς και κατά του Ισραήλ.

«Ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν δεν επιτρέπεται να είναι εταίρος της γερμανικής πολιτικής», δήλωσε ο πρόεδρος του Κεντρικού Ισραηλιτικού Συμβουλίου της Γερμανίας, ενώ την ακύρωση της προγραμματισμένης για την Παρασκευή επίσκεψης του Τούρκου προέδρου ζητούν η κουρδική κοινότητα της Γερμανίας και η Αριστερά. Την ανάγκη συνομιλιών, ακόμη και όταν υπάρχουν διαφορετικές απόψεις, προτάσσουν η κυβέρνηση και η Χριστιανική Ένωση (CDU/CSU).

«Όποιος όχι μόνο αρνείται το δικαίωμα ύπαρξης του Ισραήλ, αλλά και το πολεμά ενεργά, δεν επιτρέπεται να είναι εταίρος της γερμανικής πολιτικής», δήλωσε ο πρόεδρος του Κεντρικού Ισραηλιτικού Συμβουλίου της Γερμανίας Γιόζεφ Σούστερ στο Δίκτυο Funke και ζήτησε από τον καγκελάριο Όλαφ Σολτς «να αξιοποιήσει την επίσκεψη προκειμένου να καταστήσει πολύ σαφές στον Ερντογάν ότι η σχετικοποίηση της τρομοκρατίας της Χαμάς δεν θα γίνει σε καμία περίπτωση αποδεκτή».

Ζητείται «σαφής καταδίκη»

Ο Ερντογάν «επικρίνει το Ισραήλ, υπερασπίζεται τη Χαμάς με την προπαγάνδα του και τροφοδοτεί τις ταραχές στους γερμανικούς δρόμους και τον ψυχολογικό τρόμο εναντίον των Εβραίων», πρόσθεσε ο Σούστερ, αναφερόμενος στις διαρκείς και όλο και πιο εμπρηστικές δηλώσεις του Τούρκου προέδρου, εκτιμώντας ότι «μια σαφής καταδίκη της συμπεριφοράς του θα ήταν προς το συμφέρον του ίδιου του καγκελάριου, από την σκοπιά της εσωτερικής πολιτικής».

Ο πρόεδρος της κουρδικής κοινότητας της Γερμανίας Αλί Ερτάν Τοπράκ χαρακτήρισε από την πλευρά του «λάθος» την (ούτως ή άλλως αμφιλεγόμενη, λόγω της τρέχουσας συγκυρίας) επίσκεψη του Τούρκου προέδρου στο Βερολίνο. «Δεν μπορούμε να μιλάμε κάθε μέρα για “κρατική επιταγή” της Γερμανίας σε σχέση με την ασφάλεια του Ισραήλ και μετά να στρώνουμε εδώ το κόκκινο χαλί για έναν από τους μεγαλύτερους αντισημίτες», δήλωσε ο Τοπράκ στο RND.

Όπως και ο πρόεδρος του Κεντρικού Ισραηλιτικού Συμβουλίου της χώρας έτσι κι αυτός ζήτησε την ακύρωση της επίσκεψης. «Δεν μπορεί απλώς να αγνοείται στη Γερμανία το γεγονός ότι ο Ταγίπ Ερντογάν υποστηρίζει πολιτικά τη Χαμάς εδώ και χρόνια και μόλις την περιέγραψε ως “απελευθερωτική οργάνωση”. Στις 7 Δεκεμβρίου η Χαμάς διέπραξε τη μεγαλύτερη μαζική δολοφονία Εβραίων μετά το Ολοκαύτωμα», πρόσθεσε.

Και πολιτικές αντιδράσεις

«Ο Ερντογάν δεν πρέπει να είναι ευπρόσδεκτος εδώ», δήλωσε και ο αρχηγός της Αριστεράς Μάρτιν Σιρντεβάν στον ιστότοπο t-online, κάνοντας λόγο για «σχιζοφρενική στάση, ο κυβερνητικός συνασπισμός να στρώνει κόκκινο χαλί για έναν υποστηρικτή της τρομοκρατίας». Ωστόσο, διαφορετική άποψη εξέφρασε ο αρχηγός του Χριστιανοδημοκρατικού Κόμματος (CDU) Φρίντριχ Μερτς κατά την εκδήλωση του Ιδρύματος «Κόνραντ Αντενάουερ» με τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη.

Ο Μερτς υποστήριξε μεν ότι οι δηλώσεις Ερντογάν υπέρ της Χαμάς είναι «εντελώς απαράδεκτες», συμφώνησε ωστόσο με την απόφαση του καγκελάριου να τον δεχθεί, προκειμένου να του εξηγηθεί και άμεσα η γερμανική θέση. Επίσης, ο επικεφαλής του CSU Αλεξάντερ Ντόμπριντ δήλωσε ότι ο Όλαφ Σολτς πρέπει να καταστήσει σαφές στον Ερντογάν ότι η Γερμανία «βρίσκεται στο πλευρό του Ισραήλ και ότι θεωρεί απαράδεκτη κάθε είδους προσπάθεια σχετικοποίησης της τρομοκρατίας της Χαμάς».

Ο επικεφαλής της Κ.Ο. του SPD Ρολφ Μούτσενιχ δήλωσε ότι ο Ταγίπ Ερντογάν είναι σίγουρα μια «προκλητική προσωπικότητα», ωστόσο η Τουρκία είναι σημαντική ως χώρα διεπαφής μεταξύ διαφορετικών περιοχών. Επιπλέον, σημείωσε, ο Ερντογάν θα μπορούσε ενδεχομένως να χρησιμοποιήσει την επιρροή του και να καλέσει τη Χαμάς να επιδείξει μετριοπάθεια ή να απελευθερώσει τους ομήρους που απήγαγε.

Καμία δημοσίευση για προβολή