Τι αλλάζει από το Σεπτέμβριο για τους οφειλέτες του Δημοσίου – Σταματούν αυτομάτως οι κατασχέσεις για 1,2 πολίτες που χρωστούν στην εφορία

Από τον Σεπτέμβριο όλα αλλάζουν για τους οφειλέτες του δημοσίου, καθώς θα ισχύσει για όλους το νέο πλαίσιο ρυθμίσεων που ψηφίστηκε στη Βουλή.

Με ένα «κλικ» και μόλις κάνουν την αίτησή τους:

  • Σταματούν αυτομάτως οι κατασχέσεις για περισσότερους από 1,2 εκατομμύρια οφειλέτες της Εφορίας. Μέχρι τώρα οι κατασχέσεις δεν σταματούσαν ακόμα και αν εντασσόταν κάποιος στη ρύθμιση των 120 δόσεων, εφόσον είχαν ήδη ξεκινήσει σε βάρος του.
  • Ανοίγει παράθυρο για αναδρομικές δηλώσεις εισοδημάτων περασμένων ετών. Δηλαδή κάθε φορολογούμενος μπορεί να σπεύσει οικειοθελώς να δηλώσει πρόσθετα εισοδήματα ή τετραγωνικά ακινήτων κ.λπ. τα οποία τυχόν παρέλειψε στο παρελθόν (κατά λάθος ενδεχομένως) και να πληρώσει τον φόρο που του αναλογεί σε 120 δόσεις, αποφεύγοντας πρόστιμα, τόκους και προσαυξήσεις.

Στις μέρες που θα απομένουν μέχρι να λήξει η νέα ρύθμιση των 120 δόσεων (στις 30 Σεπτεμβρίου) μπορούν να προλάβουν να επωφεληθούν επίσης:

  • Ολες οι επιχειρήσεις που έχουν χρέος (βασική οφειλή, χωρίς προσαυξήσεις, τόκους και πρόστιμα) μέχρι 1 εκατ. ευρώ, αν και ως τώρα αποκλείονταν.
  • Πάνω από 2,5 εκατομμύρια μικροοφειλέτες με χρέη έως 2.400 ευρώ, για τους οποίους οι δόσεις αυξάνονται έως και 50% λόγω μείωσης της ελάχιστης δόσης από 30 σε 20 ευρώ τον μήνα.
  • 3,75 εκατομμύρια οφειλέτες που μπορούν να εξοφλήσουν τα χρέη τους σε έως 10 χρόνια (120 μήνες) με τόκο 3% αντί 5% ετησίως.

Με τα νέα δεδομένα, όλοι πλέον έχουν 100% απαλλαγή από προσαυξήσεις και τόκους εάν μπορούν να εξοφλήσουν εφάπαξ το σύνολο της κουρεμένης οφειλής τους.

Όσοι τυχόν φοβούνται να επιλέξουν μικρότερο αριθμό δόσεων επειδή αντιλαμβάνονται ότι μπορεί στην πορεία να δυσκολευτούν και να κινδυνεύσουν να χάσουν τη ρύθμιση, μπορούν να ξεκινήσουν με περισσότερες δόσεις και μικρότερες καταβολές για ασφάλεια, αλλά όποτε ευκολυνθούν ή νιώσουν πιο σίγουροι για την οικονομική προοπτική τους μπορούν να ζητήσουν από μόνοι τους:

  • Είτε να μειώσουν τον αριθμό των δόσεων απολαμβάνοντας το προνόμιο μεγαλύτερης έκπτωσης για το ανεξόφλητο υπόλοιπο.
  • Είτε να παραμείνουν στον ίδιο αριθμό δόσεων, αλλά να προκαταβάλουν μαζεμένα μεγαλύτερα ποσά (τουλάχιστον το διπλάσιο της τρέχουσας δόσης που συμφώνησαν) ώστε να προεξοφλήσουν χρέος και να γλιτώσουν τους τόκους που αναλογούν στις μελλοντικές δόσεις τους.

Από το newsroom του economico.gr με πληροφορίες από το newmoney.gr (ρεπορτάζ Κωστής Πλάντζος)

Καμία δημοσίευση για προβολή