Τι αλλάζει στην ισορροπία δυνάμεων στο Αιγαίο με τη συμφωνία Μπάιντεν – Ερντογάν για τα F-16

ΝΥΤ: Γιατί ο Ερντογάν προκαλεί «σημαντικό εκνευρισμό» στον Λευκό Οίκο
 
Το «ναι» του Ερντογάν στην ένταξη της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ οδηγεί τον Λευκό Οίκο σε μάχη με το Κογκρέσο, προκειμένου να ικανοποιήσει τα ανταλλάγματα που υποσχέθηκε στον Ερντογάν: την ανανέωση της προβληματικής και ξεπερασμένης τεχνολογικά πολεμικής αεροπορίας της Τουρκίας, με την προμήθεια στόλου F-16 και την ανανέωση του υφιστάμενου στόλου της.

20 δισ. για την ανανέωση της Τουρκικής αεροπορίας

Πρόκειται για ένα πρόγραμμα ύψους 20 δισεκατομμυρίων δολαρίων με το οποίο η Άγκυρα επιδιώκει να εκσυγχρονίσει την πολεμική αεροπορία της με:

  • 119 F-16 Viper ως «απάντηση» στην προμήθεια από ελληνικής πλευράς των Rafale, των F-16V και σύντομα των F-35.
  • Από αυτά τα 40 είναι νέα F-16 Block 70/72 και
  • Τα 79 αναβαθμισμένα παλαιού τύπου F-16 με κιτ εκσυγχρονισμού, ώστε να μετατραπούν  σε Viper
  • Το ραντάρ ενεργητικής ηλεκτρονικής σάρωσης APG-83 τεχνολογίας AESA,
  • Συστήματα ηλεκτρονικού πολέμου, αισθητήρες, οθόνες πολλαπλών λειτουργιών για τα πιλοτήρια και νέο λογισμικό.
  • 900 πυραύλους αέρος – αέρος και 800 βόμβες ή συλλογές καθοδήγησης

Οι δυνάμεις Ελλάδας – Τουρκίας

Με την ολοκλήρωση του προγράμματος αυτού – εφόσον πραγματοποιηθεί στο ακέραιο – η Άγκυρα θα διαθέτει 283 F-16, 119 εκ των οποίων στην κορυφαία διαμόρφωση Viper. Τα υπόλοιπα ανήκουν σε παλαιότερες εκδόσεις με περιορισμένες επιχειρησιακές ικανότητες στο σύγχρονο πεδίο μάχης ενώ τον τουρκικό στόλο μαχητικών συμπληρώνουν και 48 F-4E.

Η Ελλάδα, από το 2027 θα διαθέτει 83 F-16 στην έκδοση Viper, ενώ ακόμη 38 Block 50 αναμένεται να αναβαθμιστούν σε Block 52+ (Μ). Στο οπλοστάσιο της Πολεμικής Αεροπορίας βρίσκονται ακόμη 32 παλαιότερα Block 30, 24 Mirage 2000-5, 33 F-4E ενώ μέχρι στιγμής, η Ελλάδα έχει παραλάβει 16 από τα 24 Rafale και αναμένει την έναρξη των διαπραγματεύσεων για την απόκτηση τουλάχιστον 20 αεροσκάφη 5ης γενιάς F-35.

Αξίζει πάντως να σημειωθεί ότι ακόμη και αν το τουρκικό αίτημα εγκριθεί με άμεσες διαδικασίες, για την παραλαβή του πρώτου F-16V η Άγκυρα θα πρέπει να περιμένει τουλάχιστον τρία χρόνια. Το εργοστάσιο που κατασκευάζει τα F-16 Block 70/72 στο Γκρίνβιλ της Νότιας Καρολίνα έχει τη δυνατότητα παραγωγής τεσσάρων αεροσκαφών τον μήνα και ήδη εκκρεμούν παραγγελίες για 148 μαχητικά για άλλες χώρες, μεταξύ των οποίων, η Ταϊβάν, η Σιγκαπούρη, το Μαρόκο και το Μπαχρέιν.

Μετά το παζάρι με τον Ερντογάν, το παζάρι με το Κογκρέσο

Στο μεταξύ,ο ΥΠΕΞ των ΗΠΑ Άντονι Μπλίνκεν ξεκίνησε συνομιλίες στην Ουάσιγκτον με τον πρόεδρο της Επιτροπής Διεθνών Σχέσεων της Γερουσίας Μπομπ Μενέντεζ και άλλα μέλη του Κογκρέσου των ΗΠΑ, σχετικά με την πώληση μαχητικών αεροσκαφών F-16 στην Τουρκία.

«Δεν πρόκειται να σχολιάσω αυτές τις συνομιλίες παρά μόνο να πω ότι πάντοτε κάναμε σαφές ότι υποστηρίζουμε την πώληση F-16 στην Τουρκία και ότι θα συνεχίσουμε να το κάνουμε», δήλωσε μιλώντας σε δημοσιογράφους ο εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ Μάθιου Μίλερ.

  • Από την πλευρά του, την διαβεβαίωση ότι το Κογκρέσο θα διασφαλίσει ότι σύμμαχοι του ΝΑΤΟ, όπως η Ελλάδα, θα είναι ισχυροί ανεξαρτήτως άλλων εξελίξεων, έδωσε ο Πρόεδρος της Επιτροπής Εξωτερικών Σχέσεων της Γερουσίας, Ρόμπερτ Μενέντεζ.

Όπως είπε χαρακτηριστικά, μιλώντας σε συνέδριο του Economist στη Νέα Υόρκη, «πρώτα από όλα η ένταξη της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ θα πρέπει να γίνει από μόνη της. Το ΝΑΤΟ, όμως, λειτουργεί με ομοφωνία και αυτό σημαίνει ότι χώρες όπως η Ουγγαρία και η Τουρκία έχουν λόγο».

Διαβεβαίωσε ότι «ανεξάρτητα από τις προσπάθειες που μπορεί να γίνουν, θα διασφαλίσουμε ότι οι σύμμαχοι του ΝΑΤΟ -όπως η Ελλάδα, που συμμερίζονται τις αξίες μας και ενεργούν με τρόπο που αναδεικνύει αυτές τις αξίες- θα είναι ισχυροί ανεξαρτήτως άλλων εξελίξεων».

«Θα δούμε τι θα προτείνει, εάν προτείνει κάτι, η κυβέρνηση»

«Θα δούμε, λοιπόν, τι θα προτείνει, εάν προτείνει κάτι, η κυβέρνηση για αυτό το θέμα. Φυσικά, το βέτο μου στα F-16 για την Τουρκία δεν είναι κάτι που είναι γραμμένο στο νόμο. Είναι ένας άγραφος κανόνας. Εάν η κυβέρνηση επιλέξει να παρακάμψει το βέτο, εγώ θα αντιδράσω και θα υπάρξουν συνέπειες με όσα μπορώ να κάνω. Μπορούν να παρακάμψουν το βέτο. Επομένως, πρέπει να διασφαλίσω ότι οι πραγματικοί μας εταίροι, όπως η Ελλάδα, θα βρίσκονται σε καλή θέση ανεξάρτητα από το τι θα συμβεί τις επόμενες ημέρες όσον αφορά το ΝΑΤΟ και την Τουρκία», πρόσθεσε.

«Έχω συζητήσει με τον ΥΠΕΞ Μπλίνκεν τη σημασία της Ελλάδας και το ότι είναι ένας σύμμαχος στο ΝΑΤΟ που είναι αξιόπιστος και αυτό πρέπει να το λάβουν υπόψιν στους υπολογισμούς τους, είχα μια σύντομη συζήτηση και με τον Τζέικ Σάλιβαν», υπογράμμισε.

Σε ερώτηση αν έχει έρθει η αμερικανική κυβέρνηση ένα βήμα πιο κοντά στην θέση του Κογκρέσου για δικλείδες ασφαλείας για τα F-16, ο κ Μενεντεζ είπε ότι πιστεύει πως αυτό έχει συμβεί.

 

 

Καμία δημοσίευση για προβολή