Τι αλλάζει στην τιμολόγηση των φαρμάκων και στις υποχρεωτικές επιστροφές

φάρμακα

Νέο τρόπο τιμολόγησης στα φάρμακα, αλλά και στις υποχρεωτικές επιστροφές, προωθεί ο υπουργός Υγείας Ανδρέας Ξανθός, με ρυθμίσεις που θα ενταχθούν σε νομοσχέδιο που αναμένεται να έρθει άμεσα στη Βουλή.

Οι προτάσεις συζητήθηκαν σήμερα με τους εμπλεκόμενους φορείς που μετέχουν στην Επιτροπή Παρακολούθησης Φαρμακευτικής Δαπάνης και θα παρουσιαστούν αύριο στη Διακομματική Επιτροπή για το Φάρμακο.

Σύμφωνα με την πρόταση του υπουργού, στο εξής τα πρωτότυπα φάρμακα εντός ή εκτός προστασίας πατέντας θα τιμολογούνται με τιςδύο διαφορετικές χαμηλότερες τιμές της Ευρωζώνης και τα γενόσημα (για όσα πρωτότυπα χάνουν την πατέντα τους) θα παίρνουν το 65% της τιμής αυτής. Στο εξής, εγκαταλείπεται από την τιμολόγηση η μείωση 50% της τιμής, κατά την περίπτωση απώλειας της προστασίας της πατέντας.

Για όσα φάρμακα σήμερα έχουν τιμή πάνω από τον μέσο όρο των δύο φθηνότερων τιμών της Ευρωζώνης, η μείωση τιμής θα γίνει σταδιακά κατά ποσοστό 10% ετησίως.

Για όσα φάρμακα σήμερα έχουν τιμή κάτω από τη χαμηλότερη τιμή της Ευρωζώνης, η προς τα πάνω αναπροσαρμογή θα γίνει επίσης σταδιακά με ποσοστό 10% ετησίως.

Στο εξής, οι ανατιμολογήσεις των φαρμάκων θα γίνονται μία φορά το χρόνο, ενώ θα παραμείνει η ανά τρίμηνο έκδοση δελτίου τιμών φαρμάκων  για τα νέα προϊόντα.

Σε ότι αφορά το υποχρεωτικό rebate 25% για τα καινούρια φάρμακα, το ποσοστό αυτό περιορίζεται σε 5% για τον πρώτο χρόνο και θα βαίνει μειούμενο κατά μία ποσοστιαία μονάδα ετησίως. Το rebate αυτό θα εφαρμόζεται για τα καινούρια προϊόντα μέχρι να μπουν σε διαδικασία διαπραγμάτευσης, μετά την οποία, το rebate αυτό θα απαλείφεται.

Τέλος, σε ότι αφορά το clawback, για τα νοσοκομειακά φάρμακα διατηρείται ο γενικός υπολογισμός της επιστροφής κατά 90% και η ανάπτυξη της κάθε εταιρίας συμβάλλει στο συνολικό υπολογισμό του ποσού κατά τις υπόλοιπες 10 ποσοστιαίες μονάδες.

Για την εξωνοσοκομειακή αγορά, η αρχική πρόταση για 70/30, μετριάστηκε σε 75/25, όπου το 25% αφορά το ποσοστό ανάπτυξης της κάθε εταιρίας ξεχωριστά.

ΠΗΓΗ: healthmag.gr (ρεπορτάζ Άννα Παπαδομαρκάκη)

Καμία δημοσίευση για προβολή