Τι χρειάζεται για να “πιάσουν” τα μέτρα – Θα αργήσουν να ανακάμψουν οι μικρομεσαίοι, με γνώμονα την Κίνα

    Η διαδικασία της απόφασης πατούσε πάντα σε δύο άξονες. Την λογική και το συναίσθημα.

     

    Η περαιτέρω στήριξη από το ΥΠΟΙΚ: Διευρύνονται οι κωδικοί δραστηριότητας (ΚΑΔ) κατά 100 μέσα στην επόμενη εβδομάδα σύμφωνα με τον ΥΠΟΙΚ Χρήστο Σταϊκούρα. Εφεξής τα μέτρα στήριξης λόγω κορωναϊού θα μπορούν να αξιοποιήσουν 1,8 εκατ. επιχειρήσεις έναντι 1,4  μέχρι πρότινος.

    Τι σημαίνει αυτό: To γεγονός ότι κρίθηκε αναγκαία η στήριξη περισσότερων επιχειρήσεων δείχνει πως οι οικονομικές επιπτώσεις του ιού έχουν επεκταθεί σε περισσότερους τομείς και για αυτό είναι αναγκαία η θωράκιση τους. Τα μέτρα που έχουν ανακοινωθεί έως τώρα είναι βοηθητικά για τους επιχειρηματίες, όμως έχουν σύντομη χρονική διάρκεια καθώς έχουν δρομολογηθεί μέχρι τον Ιούνιο.

    Το μεγάλο στοίχημα των μέτρων: Αποτελεί το αν θα προλάβουν οι οικονομικοί κλάδοι να ορθοποδήσουν μέχρι την λήξη των έκτακτων μεταρρυθμίσεων. Η απάντηση παραμένει άγνωστη καθώς όλα είναι άμεσα εξαρτημένα από την επέκταση του ιού.

    Τι χρειάζεται για να “πιάσουν” τα μέτρα:  Τα μέτρα θα ήταν καλό να παραταθούν και μετά τον Ιούνιο καθώς δε θα έχουμε προλάβει έως τότε – ακόμη και να έχει υποχωρήσει η πανδημία από την χώρα μας- να καλύψουμε τις οικονομικές καταστροφές που θα έχουν δημιουργηθεί. Μια άλλη εύστοχη τακτική θα ήταν αν το καλοκαίρι θεσπίζονταν νέα μέτρα με την λήξη των παλιών τα οποία και θα είναι πιο στοχευμένα αφού τότε θα είμαστε σε θέση να  σχηματίσουμε μια πρώτη εικόνα του ποιες  συγκεκριμένες μεταρρυθμίσεις πρέπει να γίνουν και σε ποιους κλάδους.

    Ο κρίσιμος κλάδος: Iδιαίτερη προσοχή πρέπει να δοθεί στον Τουρισμό καθώς βασίζονται πολλά εισοδήματα εκεί, όχι μόνο επαγγελματιών αλλά και ιδιωτών. Ας μη ξεχνάμε άλλωστε πως επί χρόνια η χώρα μας στηρίζει κατά κύριο λόγο την ανάπτυξη της στην αυξημένη επισκεψιμότητα τουριστών.

    Kαθώς η Κίνα ανακάμπτει: Την ώρα που ο υπόλοιπος πλανήτης παλεύει ακόμη να αντιμετωπίσει την κατάσταση, η  Kίνα προσπαθεί να κολλήσει τα σπασμένα κομμάτια της οικονομίας της. Οι περισσότερες μεγάλες εταιρείες της χώρας, έχουν αρχίσει να λειτουργούν ξανά. Πρόβλημα υπάρχει ακόμη  στις μικρομεσαίες επιχειρήσεις της Ασιατικής χώρας, όπου μόνο οι μισές μέχρι στιγμής έχουν ανοίξει.

    Αναλογιζόμενοι την παραπάνω κατάσταση και σκεπτόμενοι τι θα συμβεί στην Ελλάδα όταν φτάσει στην  αντίστοιχη στιγμή, οδηγούμαστε στο παρακάτω συμπέρασμα. Αν στην Κίνα το 50% των μικρών επιχειρήσεων, δεν έχουν λειτουργήσει ακόμη, στην Ελλάδα,  όπου το 90% των επιχειρήσεων είναι μικρού – μεσαίου τύπου, η επαναφορά τους καθώς  και ο  γενικός τερματισμός του Lock down της χώρας, θα γίνει με πιο αργούς ρυθμούς από ότι στην Κίνα.

     

     

     

     

    Καμία δημοσίευση για προβολή