Τι φέρνει το τηλεφώνημα Μητσοτάκη – Ερντογάν – Η Μέρκελ θα επιδιώξει να αποτρέψει ένα θερμό επεισόδιο στο Αιγαίο.

Οταν την Παρασκευή το μεσημέρι έγινε γνωστό το τηλεφώνημα του Κυριάκου Μητσοτάκη με τον Ρ.Τ.Ερντογάν για θέματα “χαμηλής πολιτικής”, όπως ανακοινώθηκε, το ερώτημα που κυριάρχησε στους διπλωματικούς κύκλους ήταν αν και ποιος ξένος παράγοντας μεσολάβησε για να γίνει αυτή η επικοινωνία.

Γιατί είναι σαφές ότι σε μια συγκυρία όξυνσης της έντασης στα ελληνοτουρκικά με ευθύνη της Αγκυρας, η ενεργοποίηση ενός διαύλου κορυφής έχει πολύ μεγάλη σημασία. Πόσο μάλλον ότι δεν είναι αυτονόητο και καθολικά αποδεκτό.

Οταν έγινε το τηλεφώνημα, ο Αντώνης Σαμαράς είχε ήδη στείλει το κείμενό του για τη συνέντευξη στα ΝΕΑ του Σαββατοκύριακου όπου τόνισε: «Διάλογο με πειρατές δεν κάνει κανείς. Πριν κάτσεις στο τραπέζι, ο απέναντι πρέπει και να σε υπολογίζει και να σε σέβεται».

  • Προφανώς ο Κ. Μητσοτάκης δεν έχει ανοίξει κανέναν διάλογο ουσίας με τους “πειρατές”, όμως έδειξε πως έχει τη βούληση να κάνει βήματα, ίσως και υπερβάσεις, για την αποκλιμάκωση της έντασης.

Την 1η Ιουλίου η Γερμανία αναλαμβάνει την εκ περιτροπής προεδρία της ΕΕ και ένας από τους πρώτους ξένους επισκέπτες που θα δεχθεί στο Βερολίνο, ενδεχομένως και ο πρώτος, θα είναι ο Τούρκος ΥΠΕΞ Μ. Τσαβούσογλου στις 2 Ιουλίου. Η Γερμανία ενδιαφέρεται ιδιαίτερα για την ανεύρεση ενός modus operandi με την Τουρκία στο προσφυγικό-μεταναστευτικό και έχει τη βούληση, σύμφωνα με διπλωματικές πηγές, να αποτρέψει ένα θερμό επεισόδιο στο νοτιοανατολικό Αιγαίο.

  • Ο Ερντογάν έχει προαναγγείλει ότι μέσα στο καλοκαίρι θα στείλει γεωτρύπανο αξιοποιώντας την παράνομη τουρκολιβυκή συμφωνία. Ομως είναι εντελώς διαφορετικό να το στείλει ανοιχτά της Λιβύης και εντελώς διαφορετικό να το στείλει ανοιχτά της Κρήτης ή της Ρόδου.

Το τι είπαν με τον Κ. Μητσοτάκη προφανώς δεν έγινε και δεν θα γίνει γνωστό. Οπως δεν είχε γίνει πριν γνωστό ότι θα υπάρξει τηλεφώνημα, όπως δεν θα ανακοινωθεί εκ προοιμίου τυχόν επόμενη συνομιλία, όπως δεν θα μάθουμε επίσημα αν και ποιος ξένος ηγέτης παρενέβη για να σπάσει ο πάγος και να μιλήσουν Μητοστάκης και Ερντογάν.

Το βέβαιο είναι ότι όταν η “Καθημερινή” της Κυριακής στο κύριο άρθρο της κάνει έκκληση για συνεννόηση Μητσοτάκη-Τσίπρα στα μεγάλα θέματα, προφανώς αναφέρεται πρωτίστως στα ελληνοτουρκικά. Και όταν η Ντόρα Μπακογιάννη με συνέντευξή της στην ίδια εφημερίδα καλεί να μην ποδοσφαιροποιηθεί η πολιτική ζωή, κάτι ανάλογο έχει κατά νου.

Καμία δημοσίευση για προβολή