Τι γυρεύει ο Δένδιας στο Ισραήλ. “Πολλαπλασιαστές ισχύος” τα Ισραηλινά οπλικά συστήματα στις Ελληνικές ένοπλες δυνάμεις

Στο Ισραήλ βρίσκεται, σήμερα Δευτέρα, ο υπουργός Άμυνας Νίκος Δένδιας όπου θα συναντηθεί με το ομόλογο του, Ιώβ Γκάλαντ.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση του ΥΠΕΘΑ, οι δύο υπουργοί “θα συζητήσουν θέματα περαιτέρω εμβάθυνσης της Στρατηγικής Αμυντικής Σχέσης Ελλάδας – Ισραήλ και συνεργασίας για την ασφάλεια και σταθερότητα στην ευρύτερη περιοχή”.

Οι σχέσεις Ελλάδας και Ισραήλ στον αμυντικό τομέα έχουν ενισχυθεί τα τελευταία χρόνια ποικιλοτρόπως και η επίσκεψη Δένδια αφορά στην εμβάθυνση της, τόσο σε πολιτικό-γεωπολιτικό επίπεδο όσο και στον τομέα της αμυντικής οικονομικής συνεργασίας.

Η πολιτική συνεργασία

Σήμερα μεταξύ των δύο χωρών υφίστανται ισχυροί δεσμοί πολιτικής συνεργασίας τόσο στις διμερείς σχέσεις όσο και στην διευρυμένη συνεργασία συναντίληψης στην Ανατολική Μεσόγειο με τη συμμετοχή της Κύπρου και της Αιγύπτου, καθώς επίσης και την στρατηγική “παρακολούθηση” των ΗΠΑ.

Παράλληλα, δεν στερείται ενδιαφέροντος το γεγονός ότι το Ελληνικό, το Κυπριακό και το Ισραηλινό λόμπυ στην Ουάσινγκτον κινούνται από κοινού για την προώθηση στο Κογκρέσο κρίσημων ζήτημαάτων ασφάλειας στην περιοχή.

Τα Ισραηλινά οπλικά συστήματα στις Ελληνικές ένοπλες δυνάμεις

Στο επίπεδο της οικονομικής αμυντικής συνεργασίας, υπολογίζεται ότι “τρέχουν” συμβόλαια προμηθειών από τις Ελληνικές ένοπλες δυνάμεις, το συνολικό ποσό των οποίων κυμαίνεται μεταξύ 2,2 και 2,5 δισ. ευρώ. Πέρα από το Διεθνές Αεροπορικό Κέντρο Καλαμάτας, βρίσκεται, επίσης, σε εξέλιξη η υπόθεση προμήθειας  από την Ελλάδα των βλημάτων αέρος εδάφους υψηλής ακριβείας Rampage, αλλά και των «έξυπνων βομβών» SPICE, προγράμματα που αφορούν όλα την Πολεμική Αεροπορία (και κυρίως τα  F-16). Επίσης προχωράει και το ελληνικό εξοπλιστικό πρόγραμμα απόκτησης των έκτης γενιάς πυραυλικών συστημάτων SPIKE NLOS, το οποίο εγκρίθηκε από την προηγούμενη κυβέρνηση Μητσοτάκης στις 29 Μαρτίου 2023.

Συγκεκριμένα πρόκειται για συνολικά 17 συστήματα SPIKE NLOS τα οποία περιλαμβάνουν 34 οχήματα φορείς των βλημάτων σε οχήματα Sandcat 350 της ισραηλινής εταιρείας Plasan (κάθε όχημα φέρει 10 πυραύλους), συνολικά 17 κέντρα ελέγχου των φορέων – εκτοξευτών με UAV Orbiter 3 ανά όχημα (σύνολο 17 UAV) τα οποία θα εκτελούν τις αποστολές στοχοποίησης – συλλογής πληροφοριών ενώ συνολικά η συμφωνία περιλαμβάνει την απόκτηση 350 βλημάτων SPIKE NLOS μέγιστου βεληνεκούς των 32 χιλιομέτρων.

Σύμφωνα με την ισραηλινή εταιρεία Rafael κάθε Τάγμα εφοδιασμένο με αριθμό συστημάτων SPIKE NLOS μπορεί να ελέγχει ένα κύκλο με διάμετρο της τάξης των 150 χιλιομέτρων με την ανάλογη διασπορά των φορέων – εκτόξευσης.

Ο Ελληνικός Στρατός σκοπεύει να αξιοποιήσει τα συστήματα SPIKE NLOS με την ένταξη τους στους Λόχους Αντιαρματικών των Σχηματισμών του Δ Σώματος Στρατού (Μηχανοκίνητες Ταξιαρχίες) καθώς και των Σχηματισμών (ΑΔΤΕ, επιπέδου Μεραρχίας ή Ταξιαρχίας) που εδρεύουν στις κύριες νήσους στη Περιοχή Ευθύνης της ΑΣΔΕΝ.

Συστήματα αντιμετώπισης UAV σε νησιά του Ανατολικού Αιγαίου

Θυμίζουμε ότι ίσως το πιο σημαντικό σύστημα αμυντικής συνεργασίας ανάμεσα σε Ελλάδα και Ισραήλ είναι και εκείνο το οποίο υλοποιήθηκε υπό συνθήκες απόλυτης μυστικότητας: Πρόκειται για την τοποθέτηση συστημάτων αντιμετώπισης UAV σε νησιά του Ανατολικού Αιγαίου, με σκοπό τη σταδιακή δημιουργία αποτελεσματικών αντιμέτρων σε ενδεχόμενη  δράση των μη επανδρωμένων αεροσκαφών των τουρκικών ενόπλων δυνάμεων.

Επιπλέον, από τη Σκύρο επιχειρούν σε καθημερινή βάση UAV τύπου HEROΝ, τα οποία έχουν εκμισθωθεί από την Π.Α. με σκοπό την επιτήρηση του Αιγαίου και της Ανατολικής Μεσογείου. Ψηλά στην ατζέντα των επαφών μεταξύ Αθήνας και Ισραήλ βρίσκεται αφενός η ανανέωση της εκμίσθωσής τους, αφετέρου η πιθανότητα προμήθειας της πιο σύγχρονης εκδοχής των HERON τα οποία αποτελούν το πλέον εξαγώγιμο UAV που κατασκευάζεται από την ισραηλινή αμυντική βιομηχανία.

 

 

Καμία δημοσίευση για προβολή