Τι  είδους  “κόκκινα δάνεια”  μεταβιβάστηκαν σε funds – Ποιά συμπεράσματα βγάζουμε

Σημαντικά περιθώρια ανάκαμψης των μετοχών των ελληνικών τραπεζών βλέπει η Morgan Stanley

 Της Δάφνης Γρηγοριάδη

Μεταφορά μη εξυπηρετούμενων δανείων: Αυξήθηκαν κατά  7,3 δισ. ευρώ  τα “κόκκινα”  δάνεια που πέρασαν στα funds το α’ τρίμηνο του 2020 σε σχέση με το αντίστοιχο διάστημα του προηγούμενου έτους σύμφωνα με την ΤτΕ.  Οι τράπεζες προκειμένου να μειώσουν τον όγκο των μη εξυπηρετούμενων δανείων, μεταβίβασαν σε διαχειριστές μέρος τους, με το συνολικό ποσό διαχείρισης να ανέρχεται στα  30,8 δισ. ευρώ  έναντι των  23,5 δισ. ευρώ το δ΄ τρίμηνο του 2019.

Πρωταθλήτρια η Ελλάδα σε “κόκκινα” δάνεια : Πιέζουν για την επιτάχυνση της εξυγίανσης των τραπεζικών ισολογισμών εδώ και χρόνια αφού η Ελλάδα είναι  “πρωταθλήτρια” της Ευρώπης στον όγκο των μη εξυπηρετούμενων δανείων . Αυτήν την στιγμή  1/2 δάνεια που έχουν δοθεί είναι “κόκκινα’’.  Λίγο πριν την έλευση της πανδημίας, τα τεχνικά κλιμάκια ασκούσαν εντονότερες πιέσεις για την άμεση αποκλιμάκωση τους, για την υιοθέτηση ενός νέου και αποτελεσματικού μοντέλου  διαχείρισης και φυσικά για τον καθορισμό νέου πτωχευτικού δικαίου στο οποίο παύει να ισχύει η προστασία της α’ κατοικίας.

Τι δείχνει το είδος των μη εξυπηρετούμενων δανείων για την οικονομία: Tο 53%  από τα δάνεια που μεταβιβάστηκαν στα funds είναι καταναλωτικά και στεγαστικά. Ένα 18% είναι οφειλές ελευθέρων επαγγελματιών, αγροτών και ατομικών επιχειρήσεων και το υπόλοιπο 29% είναι επιχειρηματικά μη εξυπηρετούμενα δάνεια.

Από τα παραπάνω συμπεραίνουμε ότι δίνεται προτεραιότητα στην στήριξη των ιδιωτών με σκοπό την τόνωση της κατανάλωσης. Η σημερινή κρίση λόγω του υγειονομικού της χαρακτήρα έχει ανθρωποκεντρικές διαστάσεις, έτσι δίνεται προτεραιότητα στο άτομο ως μονάδα και στην βοήθεια εξυπηρετήσεις βασικών αναγκών  όπως η κατανάλωση και η στέγαση. Αν ήμασταν σε συνθήκες κανονικότητας και δεν υπήρχε ο κορωνοϊός τα πράγματα στην διαχείριση μη εξυπηρετούμενων δανείων θα ήταν διαφορετικά. Προτεραιότητα διαχείρισης θα δινόταν στα επιχειρηματικά δάνεια καθώς αυτά αποτελούν και την πλειοψηφία των  “κόκκινων” δανείων των Ελληνικών τραπεζών.

Τα επιχειρηματικά δάνεια αγκάθι και την μετα- κοροναϊό εποχή: Aναμένουμε για φέτος καθώς και για το 2021 αύξηση του όγκου των μη εξυπηρετούμενων δανείων. Αυτό κυρίως λόγω των μεγάλων ζημιών και της αδυναμίας εξυπηρέτησης πληρωμών  κλάδων που κατέβασαν ρολά νωρίς ή που χαρακτηρίζονται από εποχικότητα.  Τέτοια παραδείγματα είναι τα καταστήματα λιανικής, ο τομέας της εστίασης και ο τουρισμός.

 

 

 

Καμία δημοσίευση για προβολή