Τι ισχύει με την επιβράβευση στην ”αύξηση” του ακατάσχετου ορίου

Σε αύξηση του ποσού που δεν µπορεί να κατασχέσει το Δηµόσιο για όσους ρυθµίζουν τις οφειλές τους και παραµένουν συνεπείς στη ρύθµιση προχωρά το υπουργείο Οικονοµικών.

Με τροπολογία που κατατέθηκε χθες στη Βουλή και έγινε δεκτή από τον υπουργό Οικονοµικών, οι φορολογούµενοι που πληρώνουν µηνιαίως δόση ή δόσεις για ρύθµιση φορολογικών οφειλών θα µπορούν να έχουν µεγαλύτερη ρευστότητα στον τραπεζικό τους λογαριασµό.

Η επιβράβευση δεν θα ωφελήσει ιδιαίτερα μισθωτούς και συνταξιούχους, αλλά μάλλον όσους χρωστούν πολλά και δεν πληρώνουν. Και αυτό γιατί το ισχύον ακατάσχετο όριο των  1.250 ευρώ προσαυξάνεται μόνον για όσους πληρώνουν μηνιαία δόση από τουλάχιστον 350 ή 400 ευρώ και άνω. Και αυτό διότι, όπως προβλέπει η διάταξη, η επιβράβευση:

– δεν προστίθεται αυτομάτως για όλους στο ισχύον όριο αλλά μόνον ένα μέρος της, με πολλά «εάν και εφόσον»

δεν αφορά όσους δεν έχουν υποστεί ακόμα κατάσχεση.

Για παράδειγµα, ένας φορολογούµενος έχει ρυθµίσει την οφειλή του και καταβάλλει µηνιαίως το ποσό των 500 ευρώ για την εξυπηρέτηση του χρέους του. Ανάλογα µε το είδος του φόρου που χρωστά, το ποσό της µηνιαίας δόσης θα πολλαπλασιάζεται µε συντελεστή 3 ή 4,5. Έτσι, το νέο ακατάσχετο όριο θα διαµορφώνεται από 1.500 έως 2.250 ευρώ.

Ο οφειλέτης του παραδείγµατος θα έχει έτσι µια αύξηση του ακατάσχετου ορίου στον τραπεζικό του λογαριασµό της τάξης των 250 έως 1.000 ευρώ, αφού το ακατάσχετο όριο που έχει σήµερα είναι 1.250 ευρώ. Άλλος οφειλέτης προχωρά στη ρύθµιση της οφειλής του και καταβάλλει µηνιαίως δόση ύψους 800 ευρώ. Εφόσον είναι συνεπής στη ρύθµιση, θα µπορεί να έχει ακατάσχετο όριο ύψους 2.400 έως 3.600 ευρώ, αντί για 1.250 ευρώ που είναι σήµερα.

Προσοχή:

Αν όμως κάποιος πληρώνει πχ 200 ευρώ δόση, τότε η «επιβράβευση» δεν ξεπερνά τα 600 ή 900 ευρώ δηλαδή μένει κάτω από τα 1.250 ευρώ και το όριο προστασίας δεν αλλάζει.

Περισσότερα σε λέξεις

Επίσης, το νέο όριο προστασίας για κάποιον που επωφελείται από αυτό, θα ισχύει μόνον για 1 μήνα και θα παρατείνεται όσο δεν χάνει πληρωμή δόσης. Αν κάποιο μήνα χάσει πληρωμή δόσης, τότε χάνει και το τυχόν αυξημένο όριο προστασίας από κατασχέσεις. Σε τέτοια περίπτωση, δεν μπορεί να επανέλθει στο μέλλον στο ίδιο καθεστώς και θα ισχύουν μόνον  τα 1.250 ευρώ όπως και πριν.

Εξ ορισμού, το μέτρο δεν αγγίζει όσους ήταν ούτως ή άλλως υπήρξαν συνεπείς οφειλέτες ως τώρα και δεν έχουν υποστεί κατάσχεση. Εξαιρούνται επίσης όσοι είχαν ενταχθεί στον Εξωδικαστικό ή τον πρώην Νόμο Κατσέλη. Να σημειωθεί ότι η ένταξη στη ρύθμιση δεν αποδεσμεύει λογαριασμούς που έχουν ήδη μπλοκαριστεί. Οι κατασχέσεις συνεχίζονται και απλώς μειώνουν ταχύτερα το ποσό των οφειλών βάσει του προγράμματος δόσεων κάθε οφειλέτη.

Από το newsroom του economico.gr

Περισσότερα νέα, ρεπορτάζ και αναλύσεις:[home]