Τι κρύβουν οι δηλώσεις Δραγασάκη για το ενδεχόμενο ενίσχυσης των τραπεζών με νέα κεφάλαια

Ο Γιάννης Δραγασάκης, «ξαναχτύπησε» από το βήμα της Βουλής, λέγοντας ότι οι τράπεζες μπορεί να χρειαστούν νέα κεφάλαια και ότι «δυστυχώς αυτά τα νέα κεφάλαια ενδεχομένως να κληθεί να τα βάλει πάλι ο Έλληνας φορολογούμενος».

Οι δηλώσεις αυτές ερμηνεύτηκαν εκτός Ελλάδος ως προσπάθεια του αντιπροέδρου της κυβέρνησης να στρώσει το χαλί για το διάδοχο πλαίσιο του νόμου Κατσέλη και να δικαιολογήσει στην κοινή γνώμη την επικείμενη μείωση του ορίου προστασίας της πρώτης κατοικίας. Ωστόσο, στο εσωτερικό της χώρας προκλήθηκε αναστάτωση και πυροδοτήθηκαν διάφορα σενάρια.

Όπως παρατηρούν οικονομικοί αναλυτές, ο κ. Δραγασάκης δεν κατάφερε να αμβλύνει τις εντυπώσεις με τις διευκρινίσεις που έδωσε χθες, παρά μόνο φάνηκε να «πριονίζει» το σχέδιο της Τράπεζας της Ελλάδος για τα «κόκκινα» δάνεια, υπονοώντας ότι οδηγεί στην ανάγκη πρόσθετων κεφαλαίων.

«Έχουμε πρόταση από την Τράπεζα της Ελλάδος και τον κ. Στουρνάρα και από το ΤΧΣ. Πρέπει κάθε λύση να τη συζητούμε και να βλέπουμε τα θετικά και τα αρνητικά… Εάν δεν προσέξουμε, μπορεί να κάνουμε τέτοιες ρυθμίσεις που να οδηγήσουν τις τράπεζες να χρειαστούν νέα κεφάλαια. Αυτό είναι μια νέα πραγματικότητα. Αυτό σημαίνει πως δεν πρέπει να κάνουμε καμία ρύθμιση; Όχι, αλλά πρέπει να συνειδητοποιήσουμε ότι η λύση που προτείνει π.χ. το ΤΧΣ και επεξεργάζεται το υπουργείο Οικονομικών θα απαιτήσει εγγύηση του Δημοσίου», είπε ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης.

Αξιωματούχος της ευρωζώνης έστειλε χθες το τρίτο κατά σειρά προειδοποιητικό μήνυμα προς την Αθήνα μέσα σε έξι ημέρες ότι η επιστροφή των κερδών από ελληνικά ομόλογα βρίσκεται σε κίνδυνο. Η εν λόγω πηγή υπογράμμισε πως είναι «γνωστό» στις Βρυξέλλες ότι η κυβέρνηση δεν πράττει αρκετά για τις μεταρρυθμίσεις που συνδέονται με την εκταμίευση της δόσης ύψους 750 εκατ. ευρώ από τα κέρδη των ελληνικών ομολόγων που κατέχουν η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ) και οι εθνικές κεντρικές τράπεζες της ευρωζώνης.

Είχαν προηγηθεί οι αυστηρές συστάσεις που δέχθηκε ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Γιώργος Χουλιαράκης στο Euro Working Group της περασμένης Πέμπτης για τις καθυστερήσεις στην υλοποίηση των μεταμνημονιακών δεσμεύσεων. Επίσης τη Δευτέρα ο Επίτροπος Οικονομικών Πιέρ Μοσκοβισί επισήμανε, απαντώντας σε ερώτηση στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, ότι η Ελλάδα χρειάζεται μια θετική δεύτερη έκθεση μεταμνημονιακής εποπτείας, για να αποδεσμευτούν τα 750 εκατ. ευρώ στο Eurogroup της 11ης Μαρτίου.

Από το newsroom του economico.gr

Περισσότερα νέα, ρεπορτάζ και αναλύσεις:ΠΑΤΗΣΤΕ ΕΔΩ

Καμία δημοσίευση για προβολή