Τι μάθαμε από τη συνέντευξη του πρωθυπουργού, εκτός από το θέμα του γάμου ομοφύλων ζευγαριών

Ο Κ. Μητσοτάκης μίλησε στη δημόσια τηλεόραση συνολικά για όλα τα επίκαιρα ζητήματα

Όπως ήταν φυσικό, το ζήτημα της θεσμοθέτησης του γάμου για τα ομόφυλα ζευγάρια βρέθηκε στο επίκεντρο της συνέντευξης που έδωσε ο Κυριάκος Μητσοτάκης στη δημόσια τηλεόραση, και δικαίως, αφού είναι ένα ζήτημα που προκαλεί έντονες συζητήσεις και τριβές, ακόμα και εντός της κυβέρνησης.

Ωστόσο, ο πρωθυπουργός είπε και άλλα, πολλά και ενδιαφέροντα κατά τη διάρκεια της «ανάκρισής» του από τον δημοσιογράφο Γιώργο Κουβαρά. Τα οποία το economico.gr κωδικοποιεί πιο κάτω, ώστε να υπάρχει μια πιο συνολική άποψη για τα θέματα που θα «τρέξουν» το επόμενο διάστημα στη χώρα.

Έρχονται τα F-35

Αν και δεν θέλησε να προσδιορίσει το χρόνο, ο Κ. Μητσοτάκης φάνηκε πολύ αισιόδοξος για το θέμα της αγοράς από την Ελλάδα των αμερικανικών μαχητικών 5ης γενιάς F-35, λέγοντας ότι «η Ελληνική Κυβέρνηση έχει καταθέσει ένα τεκμηριωμένο αίτημα για την απόκτηση αεροσκαφών F-35. Εκτιμώ ότι αυτό το αίτημα είναι ώριμο και θα εγκριθεί κατά την άποψή μου σχετικά σύντομα από τις αμερικανικές αρχές, δηλαδή από το Στέιτ Ντιπάρτμεντ, ήδη έχει εξασφαλιστεί η σύμφωνη γνώμη του Κογκρέσου, έτσι ώστε να μπορέσουμε να προχωρήσουμε με μια σημαντική αγορά η οποία θα ενισχύσει ακόμα περισσότερο τις Ένοπλες Δυνάμεις και ειδικά την Αεροπορία της χώρας».

Λίγο πιο κοντά στη Χάγη

Όσον αφορά στα ελληνοτουρκικά, ο κ. Μητσοτάκης εμφανίστηκε επίσης συγκρατημένα αισιόδοξος, λέγοντας ότι «δεν είμαστε κοντά στο να πάμε στη Χάγη, αλλά σίγουρα δεν είμαστε τόσο μακριά όσο ήμασταν πριν από έναν χρόνο. Γιατί το λέω αυτό; Έχουμε καταφέρει να πετύχουμε μια σημαντική εξομάλυνση στις σχέσεις μας. Μια εξομάλυνση η οποία αποτυπώνεται και στο πεδίο, με σημαντικότατη μείωση, αν όχι μηδενισμό, της τουρκικής προκλητικής συμπεριφοράς».

Παράλληλα, παντως, εξήγησε ότι «και να μην μπορέσουμε να λύσουμε το ζήτημα αυτό, πρέπει να μπορούμε να μάθουμε να ζούμε με την Τουρκία και με τις διαφορές μας. Και να έχουμε μία καλή σχέση, παρά το γεγονός ότι μπορεί να εξακολουθούμε να διαφωνούμε στο ζήτημα αυτό, χωρίς να φτάνουμε στα όρια».

Έμφαση στην ομογένεια

Παράλληλα, αποκάλυψε ότι σε δύο εβδομάδες θα μεταβεί στις ΗΠΑ, όπου θα συμμετάσχει σε επενδυτικό φόρουμ στη Νέα Υόρκη και θα συναντηθεί με εκπροσώπους της ομογένειας στο Σικάγο, προσθέτοντας ότι «θα έχει ψηφιστεί -ελπίζω σε δύο εβδομάδες- το νομοσχέδιο της επιστολικής ψήφου που θα ανοίξει ουσιαστικά τις πόρτες στους ομογενείς μας, σε αυτούς οι οποίοι είναι εγγεγραμμένοι στους εκλογικούς καταλόγους, να ψηφίσουν στις ευρωεκλογές του ερχόμενου Ιουνίου».

Μηδενική ανοχή στις πολυεθνικές

Για το θέμα της ακρίβειας και ειδικά για την τιμή του βρεφικού γάλακτος, ο κ. Μητσοτάκης φάνηκε εξαιρετικά απόλυτος, λέγοντας ότι «όταν είπα ότι η Ελλάδα δεν είναι “μπανανία” και δεν θα κερδοσκοπούν στις πλάτες των Ελλήνων καταναλωτών μεγάλες εταιρείες του εξωτερικού, το εννοώ. Και αν αυτό το οποίο λέω ενοχλεί αυτές τις εταιρείες, τι να κάνω, εγώ έχω μια υποχρέωση: να προστατεύσω αυτή τη στιγμή τον Έλληνα καταναλωτή και να εξασφαλίσω ότι λίγο-πολύ τα ίδια προϊόντα σε μια ενιαία αγορά -είμαστε σε μια ενιαία αγορά, έχουμε την ίδια αγορά, αυτό υποτίθεται ότι πρεσβεύει η ΕΕ, πρώτα και πάνω από όλα την ενιαία αγορά- ότι τα προϊόντα αυτά δεν θα πωλούνται πολύ πιο ακριβά στην Ελλάδα από ό,τι σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες».

Ήδη, το υπουργείο Ανάπτυξης ανακοίνωσε νέα δέσμη μέτρων, η οποία, πλέον, στοχεύει στο να σπάσει ο φαύλος κύκλος των ανατιμήσεων μέχρις ότου να διαμορφωθεί η τιμή ενός προϊόντος στο ράφι.

Δεν πάω πουθενά

Επίσης, ο πρωθυπουργός διέψευσε τα σενάρια που τον θέλουν μετά τις ευρωεκλογές να μετακινείται σε κορυφαίο ευρωπαϊκό πόστο, με τον Κ. Μητσοτάκη αναφέρει χαρακτηριστικά ότι «ο ελληνικός λαός με εμπιστεύτηκε για να κυβερνήσω, να κυβερνήσουμε τη χώρα για την επόμενη τετραετία. Δεν υπάρχει μεγαλύτερη τιμή για εμένα από το να είμαι πρωθυπουργός της χώρας. Δεν είναι η πρωθυπουργία ένα σκαλοπάτι για κάποιο ευρωπαϊκό αξίωμα. Είναι η πιο σημαντική δουλειά την οποία δεν φανταζόμουν ποτέ ότι θα μπορούσα να κάνω. Και δουλειά μου είναι να εκπροσωπώ την Ελλάδα στην Ευρώπη και όχι την Ευρώπη στην Ελλάδα».

Όχι σε «λαμπερό» ευρωψηφοδέλτιο

Τέλος, σχετικά με το ευρωψηφοδέλτιο της ΝΔ, ο Κ. Μητσοτάκης ξεκαθάρισε ότι «θέλουμε να καταρτίσουμε ψηφοδέλτια με κριτήριο τα πρόσωπα να μπορούν να είναι σε θέση να επιτελέσουν τον σημαντικό ρόλο ως Έλληνες ευρωβουλευτές. Αυτό είναι, θα έλεγα, το αποκλειστικό μου κριτήριο: ποιοι μπορούν να κάνουν καλά τη δουλειά την επόμενη μέρα και από αυτό το κριτήριο απορρέουν όλες οι επιλογές μου. Δεν θα είναι “ψηφοδέλτιο lifestyle”».

Καμία δημοσίευση για προβολή