Τι μάθαμε από την έκτακτη Σύνοδο Κορυφής: Κερδισμένοι Ουκρανία και Ελλάδα, χαμένος ο Ορμπάν

Χρειάστηκε μια έκτακτη Σύνοδος Κορυφής της ΕΕ, πολύ πυκνό παρασκήνιο, έντονες διαβουλεύσεις και διαφόρων ειδών πιέσεις και παραινέσεις, αλλά, τελικά, ο στόχος επιτεύχθηκε: οι ηγέτες των 27 χωρών-μελών της Ένωσης κατόρθωσαν να συμφωνήσουν στην αναθεώρηση του προϋπολογισμού της ΕΕ και στη δέσμευση ποσού 50 δισ. ευρώ για βοήθεια προς την Ουκρανία.

Νίκη για την Ουκρανία

Η ομοφωνία επιτεύχθηκε τελικά μετά από συνάντηση που έγινε πριν από την έναρξη της Συνόδου μεταξύ των ηγετών της Γερμανίας, της Γαλλίας, της Ιταλίας και των Προέδρων του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου και της Κομισιόν με τον Ούγγρο πρωθυπουργό, Βίκτορ Ορμπάν. Σύμφωνα με τον Πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Σαρλ Μισέλ με την συμφωνία αυτή κλειδώνει «μια σταθερή, μακροπρόθεσμη και προβλεπόμενη χρηματοδότηση για την Ουκρανία».

Διαφωνίες

Οι διαφωνίες που υπήρχαν χρονολογούνται από τον Δεκέμβριο, όταν ο Ούγγρος πρωθυπουργός μπλοκάρισε τις αποφάσεις για αναθεώρηση του κοινοτικού προϋπολογισμού της περιόδου 2024-2027, που προβλέπει μεταξύ άλλων τη χορήγηση μέσα στα επόμενα χρόνια στην Ουκρανία 50 δισ. εκατομμύρια ευρώ, εκ των οποίων 17 δισεκατομμύρια αφορούν σε επιχορηγήσεις και 33 δισ. ευρώ δάνεια.

Πιέσεις και απειλές

Παρά τις πιέσεις αρνούνταν μέχρι την τελευταία στιγμή να συναινέσει, εκβιάζοντας με τον τρόπο αυτό την απελευθέρωση κοινοτικών κονδυλίων αρκετών δισεκατομμυρίων προς την Ουγγαρία που έχουν δεσμευθεί λόγω παραβιάσεων του κράτους δικαίου από την κυβέρνησή του. Μάλιστα, τις τελευταίες μέρες είδαν το φως της δημοσιότητας και διάφορα σενάρια επιβολής κυρώσεων εναντίον της Ουγγαρίας σε περίπτωση που ο Ορμπάν επέμενε να εμποδίζει την λήψη απόφασης.

Έλεγχος

Όπως επισημαίνεται στο σχέδιο των συμπερασμάτων, με βάση την ετήσια έκθεση της Επιτροπής για την εφαρμογή του μηχανισμού Διευκόλυνσης της Ουκρανίας, το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο θα διεξάγει κάθε χρόνο συζήτηση σχετικά με την εφαρμογή της Διευκόλυνσης, με σκοπό «την παροχή καθοδήγησης». Εάν χρειαστεί, σε δύο χρόνια το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο θα καλέσει την Επιτροπή να υποβάλει πρόταση για επανεξέταση στο πλαίσιο του νέου Πολυετούς Δημοσιονομικού Πλαισίου καταλήγει το κείμενο.

Κέρδη για την Ελλάδα

Κατά τα άλλα οι Ευρωπαίοι ηγέτες έχουν συμφωνήσει σε όλα τα άλλα σημεία που αφορούν τον προϋπολογισμό της Ένωσης. Παρά τις περικοπές σε σύγκριση με την αρχική πρόταση της Κομισιόν, οι κοινοτικές δαπάνες στους βασικούς τομείς που ενδιαφέρουν την Ελλάδα, όπως η γεωργία και η συνοχή, δεν θίγονται. Αντίθετα η Ελλάδα θα επωφεληθεί από την αύξηση δαπανών κατά 2 δισ. ευρώ για τη διαχείριση του μεταναστευτικού και κατά 1,5 δισ. ευρώ ετησίως για το ταμείο αλληλεγγύης που χρηματοδοτεί χώρες που πλήττονται από φυσικές καταστροφές.

Ο ηττημένος Ορμπάν

Όσο για τον Ορμπάν, ουσιαστικά υποχρεώθηκε να υπαναχωρήσει της αρχικής αρνητικής του θέσης, αποδεχόμενος ως ικανοποιητικό το σχέδιο για τους ελέγχους στον μηχανισμό Διευκόλυνσης της Ουκρανίας. Για την… τιμή των όπλων, ο Ούγγρος πρωθυπουργός επιχείρησε να εκμεταλλευτεί τις κινητοποιήσεις των αγροτών σε διάφορες χώρες της Ευρώπης, λέγοντας ότι «η Ευρωπαϊκή Επιτροπή οφείλει να εκπροσωπεί τα συμφέροντα των ευρωπαίων αγροτών έναντι των Ουκρανών και όχι το αντίθετο». Ωστόσο, παρά το bravado, ήξερε ότι ήδη είχε χάσει…

Καμία δημοσίευση για προβολή