Τι μάθαμε από την ομιλία του Μητσοτάκη για το βιβλίο του Δ. Τσιόδρα: Οι ευρωεκλογές, οι αγρότες και η Ευρώπη

Συνήθως οι βιβλιοπαρουσιάσεις δεν προσφέρονται για πολιτικά συμπεράσματα: οι ομιλητές είναι φίλοι ή συνεργάτες του/της συγγραφέα, οι ομιλίες τους αποτελούν συνήθως προεκτάσεις των θεμάτων με τα οποία πραγματεύεται το βιβλίο και -επίσης συνήθως- περισσεύουν τα καλά λόγια και η ευγένεια.

Ωστόσο, ο Κυριάκος Μητσοτάκης, στην ομιλία του για την παρουσίαση του βιβλίου του Δημήτρη Τσιόδρα (διευθυντής του Γραφείου Τύπου του πρωθυπουργού, εκ των στενότερων συνεργατών του και, κατά πάσα βεβαιότητα υποψήφιος ευρωβουλευτής στις ευρωεκλογές του Ιουνίου), με τίτλο «Ευρωπαϊκή Ενοποίηση: Οι περιπέτειες ενός οράματος», επέλεξε να κάνει μια αμιγώς πολιτική ομιλία, αναφερόμενος, με αφορμή το περιεχόμενο του βιβλίου, όχι μόνο στην τρέχουσα συγκυρία, αλλά και σε μια σειρά ζητήματα που σίγουρα θα μας απασχολήσουν σε πολιτικό, κοινωνικό και οικονομικό επίπεδο στο άμεσο μέλλον.

Ευρωεκλογές: Όχι στα πειράματα

Η πιο προφανής από τις παρεμβάσεις του πρωθυπουργού αφορούσε στις ευρωεκλογές, οι οποίες προμηνύονται δύσκολες για την ΕΕ, καθώς η λαϊκιστική ακροδεξιά «έχει σηκώσει κεφάλι» σε πολλές χώρες και υπάρχει κίνδυνος για ένα χαοτικό Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο. Ο Μητσοτάκης, λοιπόν, ήταν σαφής: «Οι ευρωεκλογές του Ιουνίου αποκτούν μία ξεχωριστή σημασία, όχι μόνο για την Ελλάδα, αλλά για την Ευρώπη συνολικά. Δεν θα κρίνουν μόνο την πολιτική σταθερότητα στο εσωτερικό της ηπείρου, μέσα σε ένα περιβάλλον εξαιρετικά ασταθές, αλλά γιατί θα κληθούν να αναδείξουν και στο Ευρωκοινοβούλιο εκείνες τις πολιτικές δυνάμεις αλλά και εκείνους του εκπροσώπους, τους νέους Ευρωβουλευτές, που θα μπορούν να συντονίσουν τα βήματά τους με αυτό το αχαρτογράφητο μέλλον».

«Δεν είναι κάλπες που προσφέρονται μόνο για κομματική καταγραφή ισχύος, ούτε πολύ περισσότερο για την αποστολή ανέξοδων μηνυμάτων διαμαρτυρίας προς εσωτερική κατανάλωση», τόνισε (κοιτάζοντας προς το εσωτερικό της χώρας και της πολιτικής ζωής). «Αντίθετα, θα σηματοδοτήσουν αν η Ευρώπη πράγματι είναι σε θέση την επόμενη μέρα να επιταχύνει τους ρυθμούς της εξέλιξής της. Και αν τελικά στο Ευρωκοινοβούλιο θα διαμορφωθούν νέες συμμαχίες της κοινής λογικής, που θα μπορούν να συμφωνούν σε κοινό τόπο για την πραγματική πρόοδο της ενωμένης ηπείρου μας».

Αγρότες: Έχετε κι εσείς τα δίκια σας

Όσον αφορά στις αγροτικές κινητοποιήσεις, που «μαίνονται» σχεδόν σε ολόκληρη την Ευρώπη, ο Μητσοτάκης ουσιαστικά επανέλαβε ότι στο σχεδιασμό της «πράσινης μετάβασης» έγιναν λάθη και υπερβολές: «Ήταν το Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα (σ.σ. ισχυρό μέλος του οποίου είναι η ΝΔ) το οποίο κατάφερε και έβαλε κάποιους φραγμούς σε ενίοτε υπερβολικές απαιτήσεις και προτάσεις των Σοσιαλιστών και των Πρασίνων.

Ποιες ήταν αυτές; Στο όνομα της αναζητούμενης και επιθυμητής οικολογικής μετάβασης της γεωργίας, να περιοριστούν πολύ οι εκτάσεις που καλλιεργούνται, να μειωθούν ενισχύσεις, να αυστηροποιηθούν οι τρόποι παραγωγής. Για όλα αυτά, για τα οποία σήμερα εν πολλοίς δικαιολογημένα διαμαρτύρονται οι Ευρωπαίοι αγρότες. Γιατί η πράσινη μετάβαση είναι απαραίτητη, αλλά ειδικά στον πρωτογενή τομέα πρέπει να γίνει με προσοχή και με μέτρο».

Ευρώπη: Είναι το δίχτυ ασφαλείας μας

Σχετικά με το εγχείρημα της ευρωπαϊκής ενοποίησης, ένα εγχείρημα που έχει δεχθεί μεγάλη κριτική (ενίοτε και δίκαια) και στη χώρα μας, ο Μητσοτάκης συμπύκνωσε τη σημασία του μέσα σε λίγες λέξεις: «Η πανδημία, το μεταναστευτικό, η ρωσική επιθετικότητα, οι φυσικές καταστροφές από την κλιματική κρίση, ο τραγικός οικονομικός αντίκτυπος της πανδημίας, απέδειξε η ΕΕ πολλές φορές -το απέδειξε ειδικά τα τελευταία τέσσερα χρόνια- ότι μαζί μπορούμε καλύτερα.

Ότι ως σύνολο είμαστε ισχυρότεροι από το άθροισμα των μερών μας και ότι παρά τις διαφορετικές προσεγγίσεις, παρά τις οποίες αποκλίσεις, παρά τις καθυστερήσεις, παρά τους συμβιβασμούς, η ευρωπαϊκή οικογένεια είναι σήμερα διπλά αναγκαία. Είναι αναγκαία ως ένα δίχτυ ασφάλειας των πολιτών, αλλά και ως ένας κοινός δρόμος για την πρόοδο όλων των κρατών-μελών».

ΝΔ: Τι καταφέραμε

Σε αυτό το πλαίσιο, ο πρωθυπουργός υπενθύμισε ότι η κυβέρνησή του κατάφερε εντός ΕΕ σημαντικές επιτυχίες για τη χώρα:

  • «Η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας, σε μια πολύ δύσκολη πενθήμερη διαπραγμάτευση -κάποιοι από εμάς τη θυμούνται πολύ καλά- το καλοκαίρι του 2020 έφερε στην πατρίδα μας πρόσθετους πόρους τελικού ύψους 36 δισεκατομμυρίων ευρώ, για την παραγωγική ανασυγκρότηση του τόπου μετά την επίθεση του Covid.
  • Αυτή η κυβέρνηση με τον αγώνα που έδωσε στα ευρωπαϊκά φόρα κατάφερε και καθιέρωσε και επίσημα τα εθνικά μας σύνορα ως ευρωπαϊκά. Αλλάζοντας σταδιακά την προσέγγιση όλης της Ευρώπης στο ζήτημα της διαχείρισης του μεταναστευτικού, αναγνωρίζοντας πια και η Ευρωπαϊκή Επιτροπή αλλά και τα κράτη-μέλη ότι δεν νοείται συνεκτική μεταναστευτική πολιτική χωρίς αποτελεσματική φύλαξη των εξωτερικών συνόρων της Ένωσης.
  • Αυτή η κυβέρνηση με ισχυρές συμμαχίες και διακρατικά σχήματα θωράκισε την άμυνα της πατρίδας μας προωθώντας με αυτόν τον τρόπο και την ίδια τη στρατηγική αυτονομία της Ευρώπης συνολικά.
  • Με αφορμή τις τελευταίες αγροτικές κινητοποιήσεις αξίζει να θυμηθούμε κάτι το οποίο δεν το τονίζουμε αρκετά: ότι αυτή η κυβέρνηση κατάφερε και διατήρησε στην πατρίδα μας τους ίδιους πόρους από την Κοινή Αγροτική Πολιτική όταν αυτοί μειώθηκαν για άλλες χώρες».

Οι στόχοι

Φυσικά, ο Μητσοτάκης έθεσε και τους εκλογικούς στόχους για τη ΝΔ, λέγοντας ότι «ο τόπος ζητά από εμάς να δυναμώσουμε την εθνική φωνή στο κέντρο αποφάσεων της Ένωσης. Να ενισχύσουμε την παράταξη που έχει δείξει ότι και ξέρει και μπορεί να παρεμβαίνει στους ευρωπαϊκούς συσχετισμούς. Και βέβαια, να στείλουμε στις Βρυξέλλες και στο Στρασβούργο πρόσωπα με γνώση του ρόλου τους, γειωμένα στην κοινωνία αλλά και έτοιμα να σταθούν στον απαιτητικό χώρο του Ευρωκοινοβουλίου, με δεδομένη την αφοσίωση και την εργατικότητά τους».

  • Δείτε Video από την εκδήλωση και την ομιλία του πρωθυπουργού ΕΔΩ

Καμία δημοσίευση για προβολή