Προτεραιότητα στις ρυθμίσεις οφειλών όσων χρωστούν άνω των 15.000 ευρώ δίνουν οι θεσμοί

Μια σειρά από μέτρα που στόχο θα έχουν την ελάφρυνση ιδιωτών και επιχειρήσεων που οφείλουν ποσά άνω των 15.000 ευρώ αναμένεται να ανακοινωθούν σύντομα.

Αυτό σημαίνει ότι θα ρυθμιστούν κατά προτεραιότητα οι οφειλές των 350.000 και πλέον οφειλετών που χρωστάνε ποσά άνω των 10.000 ή 15.000 ευρώ και θα περάσουν σε δεύτερη μοίρα οι οφειλές κάτω από αυτά τα μεγέθη.

Στόχος της ενέργειας αυτής είναι να διευκολυνθούν μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις που απασχολούν σημαντικό εργατικό και υπαλληλικό δυναμικό και να πάρει ανάσα η δοκιμαζόμενη αγορά. Παρά το ότι με πρώτη ανάγνωση θα μείνουν, βάσει αυτών των εισηγήσεων, εκτός ρύθμισης 3,5 εκατομμύρια οφειλέτες, υπάρχει η πεποίθηση εκ μέρους των θεσμών πως η προτίμηση σε όσους χρωστάνε άνω των 15.000 ευρώ θα έχει μεγαλύτερη και θετικότερη αντανάκλαση, καθώς θα περισώσει χιλιάδες θέσεις εργασίας και θα τονωθεί η οικονομική δραστηριότητα.

Παράλληλα, εκπρόσωποι των δανειστών αναφέρουν ότι πέραν της επανεκκίνησης που θα προκύψει για χιλιάδες εταιρείες, αλλά και ιδιώτες, θα ανακοπεί η κουλτούρα του «δεν πληρώνω» που επικρατεί σε πολλούς Έλληνες, οι οποίοι αρνούνται να αποπληρώσουν τις υποχρεώσεις που θεωρούνται «εφικτές».

Το σκεπτικό των διεθνών εποπτών μας είναι ότι οριζόντιες παρεμβάσεις προς την κατεύθυνση των οφειλετών που χρωστάνε μικρά ποσά θα πλήξουν την ομαλή πορεία των εσόδων και θα δημιουργήσουν την αίσθηση πως το κράτος είναι και πάλι χαλαρό ως προς τις προθέσεις του. Όπως γίνεται σαφές, υπάρχουν φόβοι ότι από μια τέτοιου είδους χαριστική παρέμβαση «προς τα κάτω» θα χαθούν σημαντικά ποσά που είναι εύκολο σχετικά να εισπραχθούν, αρκεί να υπάρξει αποφασιστικότητα από τους φορείς του Ελληνικού Δημοσίου, δηλαδή τα Ταμεία και τις εφορίες.

Βάσει των μετρήσεων που οι θεσμοί έχουν κάνει, περίπου το 85% των οφειλετών κινείται σε όρια κάτω των 15.000 ευρώ. Επίσης τονίζεται ότι με σχετικά ελαφρά πίεση το να πληρώνουν όσοι χρωστάνε λίγα θα καταστεί περισσότερο αποτελεσματικό συγκριτικά με όσους χρωστάνε 30.000, 40.000 ή ακόμα και περισσότερες χιλιάδες ευρώ, άρα πρέπει να μπουν σε καθεστώς βοήθειας. Ταυτόχρονα θα προκύψει κούρεμα των υποχρεώσεων των ελεύθερων επαγγελματιών στα ασφαλιστικά ταμεία, ενώ ως προς τις επιχειρήσεις μελετάται η υιοθέτηση πλήθους δόσεων, που όμως δύσκολα θα φτάσουν στο ύψος των 120.

Από το newsroom του economico.gr

Περισσότερα νέα, ρεπορτάζ και αναλύσεις:ΠΑΤΗΣΤΕ ΕΔΩ

 

Καμία δημοσίευση για προβολή