Τι σημαίνει για την Ευρώπη και τους πολίτες της ο εμπορικός πόλεμος που κήρυξε ο Ντόναλντ Τράμπ.

Του Θοδωρή Καλούδη

Με δύο λέξεις στο Twitter ο Πρόεδρος Τραμπ ξεκίνησε, από σήμερα, ένα πρωτοφανή εμπορικό πόλεμο με τους συμμάχους του: ”Fair trade” (“Δίκαιο Εμπόριο” ) έγραψε και πάτησε το κουμπί μιας παγκόσμιας οικονομικής αναταραχής με απρόβλεπτες συνέπειες

Τι αποφάσισε ο Τραμπ

Ο αμερικανός πρόεδρος αποφάσισε  να επιβάλει δασμούς 25% στις εισαγωγές χάλυβα και 10% στις εισαγωγές αλουμινίου από την Ευρωπαϊκή Ένωση, τον Καναδά και το Μεξικό

Τι σημαίνει αυτό

Για την αμερικανική οικονομία, σημαίνει ότι μια σειρά προϊόντων μετάλλου που εισάγονται στις ΗΠΑ γίνονται ακριβότερα και θεωρητικά ενισχύουν τα αντίστοιχα προϊόντα, κυρίως τις πρώτες ύλες, της αμερικανικής βιομηχανίας.

Για την Ευρωπαϊκή οικονομία (αλλά και του Καναδά και του Μεξικού) σημαίνει ότι πλήττει καίρια τις εξαγωγές των προϊόντων της σε μια μεγάλη αγορά όπως είναι η Αμερικανική, δημιουργώντας – άμεσα και μακροπρόθεσμα – τεράστια προβλήματα παραγωγής , προγραμματισμού, εσόδων, και απασχόλησης.

Γιατί το έκανε

Το έκανε για να δώσει ώθηση σε ορισμένα εγχώρια προϊόντα μετάλλου και να ενισχύσει τις αμερικανικές βιομηχανίες μετάλλου. Πρόκειται για την εφαρμογή της πολιτικής του «Πρώτα η Αμερική» που συγκινεί το κοινό του και κυρίως εξυπηρετείτο κεφάλαιο που εκπροσωπεί.

Ποια είναι η δεύτερη σκέψη του

Χρησιμοποιεί τους εμπορικούς περιορισμούς και ενδεχομένως την απειλή άλλων ως μοχλό πίεσης προκειμένου να εξασφαλίσουν παραχωρήσεις από την ΕΕ. Δεν είναι όμως αυτός ο τρόπος με τον οποίο κάνουν μπίζνες οι εμπορικοί εταίροι, φίλοι και σύμμαχοι. Επίσης στέλνει και ένα μήνυμα στην Κίνα, που αναδεικνύεται ο νέος μεγάλος ανταγωνιστής των ΗΠΑ.

Γιατί είναι λάθος

Για πολλούς λόγους, οικονομικούς και πολιτικούς.

–   Πρώτον, πιθανότατα θα βλάψει την αμερικανική οικονομία, όπως προειδοποίησε ο οίκος αξιολόγησης Moody’s. Οι δασμοί θα αυξήσουν το κόστος εισαγωγής για μια σειρά κατασκευαστών, πιθανότατα θα οδηγήσουν σε αύξηση των τιμών και μπορεί να προκαλέσουν ανταποδοτικά μέτρα που θα πλήξουν ορισμένους αμερικανούς εξαγωγείς.

–   Δεύτερον, θα διαταραχθεί το διεθνές εμπόριο και  το επίπεδο εμπιστοσύνης στις διεθνείς συναλλαγές

–   Τρίτον, θα διαταράξει αποφασιστικά τις σχέσεις των ΗΠΑ με την Ευρώπη, οδηγώντας ενδεχομένως σε έναν οικονομικό πόλεμο και παράλληλα σε ένα  ιδιότυπο «ψυχρό πόλεμο». Η Ευρωπαϊκή Ένωση δεν μπορεί να μείνει άπραγη. «Σε αυτό που εκείνοι μπορούν να κάνουν σε εμάς, είμαστε ικανοί και εμείς να κάνουμε ακριβώς το ίδιο», είπε ο Γιουνκέρ.

Πως θα αντιδράσει η Ευρώπη

Σε οικονομικό επίπεδο, προφανώς ανάλογα. Θα επιβάλει αντισταθμιστικά μέτρα και θα κάνει όλα τα αναγκαία βήματα για να προστατεύσει την αγορά της  από την αλλαγή κατεύθυνσης του εμπορίου που προκαλούν οι  περιορισμοί των ΗΠΑ. Επίσης θα προσφύγει στον Παγκόσμιο Οργανισμό Εμπορίου γιατί τα μέτρα του Τραμπ αντίκεινται σαφώς στους συμφωνημένους διεθνείς κανόνες.

Σε πολιτικό επίπεδο, ίσως δυσκολέψει τη ζωή στον πρόεδρο Τραμπ σε άλλες συνομιλίες ιδιαίτερου γεωπολιτικού ενδιαφέροντος για την Ουάσινγκτον.

Γιατί μας ενδιαφέρει

Μας ενδιαφέρει γιατί, σε τελική ανάλυση, αν διαταραχθεί το διεθνές εμπόριο, αυτοί που θα υποφέρουν περισσότερο θα είναι οι φτωχότερες χώρες. Αλλά και οι φτωχότεροι πληθυσμοί. Ενδεχόμενη αύξηση τιμών σε πρώτες ύλες θα αυξήσουν και τις τιμές σε καθημερινά καταναλωτικά αγαθά.

Και βεβαίως μας ενδιαφέρει γιατί η Ελλάδα εξάγει αλουμίνιο και άλλα μεταλλευτικά προϊόντα.

Με δυό λόγια

Η απάντησή της Ευρωπαϊκής Ένωσης στο «Πρώτα η Αμερική»  θα είναι «η Ευρώπη ενωμένη», όπως δήλωσε  ο επικεφαλής της γερμανικής διπλωματίας Χάικο Μάας. Οι εμπορικοί πόλεμοι δεν γνωρίζουν νικητές…

Καμία δημοσίευση για προβολή