Τι σημαίνει η συμφωνία swap εθνικών νομισμάτων ανάμεσα σε Κίνα και Σ. Αραβία αξίας 7 δισ. δολαρίων

Κίνα - Σαουδική Αραβία

Συμφωνία για swap εθνικών νομισμάτων υπέγραψαν Κίνα και Σαουδική Αραβία ύψους 7 δισ. δολαρίων, εμβαθύνοντας έτσι τους μεταξύ τους δεσμούς.

Σύμφωνα με το Bloomberg, οι κεντρικές τράπεζες των δύο χωρών υπέγραψαν μια τριετή συμφωνία για μέγιστο ποσό 50 δισεκατομμυρίων γιουάν ή 26 δισεκατομμυρίων ριάλ.

Το κρατικό μέσο ενημέρωσης Global Times ανέφερε ότι η ανταλλαγή θα ενθαρρύνει περισσότερες χώρες στη Μέση Ανατολή να υιοθετήσουν τη χρήση του γιουάν.

Η Κίνα, η οποία προωθεί τη χρήση του γιουάν σε συναλλαγές με μεγάλους εξαγωγείς ενέργειας και εμπορευμάτων, είναι ο μεγαλύτερος εμπορικός εταίρος της Σαουδικής Αραβίας.

Η συμφωνία ανταλλαγής ανάμεσα σε Κίνα και Σαουδική Αραβία θα «βοηθήσει στην ενίσχυση της οικονομικής συνεργασίας» και θα «διευκολύνει πιο βολικό εμπόριο και επενδύσεις» μεταξύ των χωρών, ανέφερε η Λαϊκή Τράπεζα της Κίνας σε δήλωσή της τη Δευτέρα (20/11). Η νομισματική αρχή της Σαουδικής Αραβίας από πλευράς της ανέφερε ότι η συμφωνία αυτή αντανακλά την αυξανόμενη συνεργασία μεταξύ των δύο κεντρικών τραπεζών.

Η συμφωνία αποτελεί το τελευταίο σημάδι ενίσχυσης των σχέσεων μεταξύ Πεκίνου και Ριάντ. Αν και η Σαουδική Αραβία είναι από καιρό ένας από τους κύριους προμηθευτές πετρελαίου της Κίνας, οι επιχειρηματικοί δεσμοί έχουν επεκταθεί τα τελευταία χρόνια, με τη Saudi Aramco να επενδύει δισεκατομμύρια δολάρια στον τομέα των πετροχημικών της Κίνας ενώ το βασίλειο προσπαθεί να προσελκύσει κινεζικές εταιρείες τεχνολογίας.

Ο Κινέζος πρόεδρος Σι Τζινπίνγκ επισκέφθηκε το Ριάντ πέρυσι, με τις δύο χώρες να υπογράφουν επί της αρχής συμφωνίες αξίας 50 δισεκατομμυρίων δολαρίων.

Σε τι προσβλέπει η κάθε χώρα

Οι Σαουδάραβες τα τελευταία χρόνια, προσβλέπουν στην Κίνα για επιχειρήσεις καθώς η επιρροή των ΗΠΑ μειώνεται.

Εργάζονται επίσης πιο στενά σε γεωπολιτικά ζητήματα. Τον Μάρτιο, η Κίνα βοήθησε στη διαμεσολάβηση μιας προσέγγισης μεταξύ της Σαουδικής Αραβίας και του Ιράν. Και τη Δευτέρα, μια αντιπροσωπεία της Μέσης Ανατολής με επικεφαλής τον υπουργό Εξωτερικών της Σαουδικής Αραβίας ταξίδεψε στο Πεκίνο για συνομιλίες σχετικά με την αποκλιμάκωση του πολέμου Ισραήλ-Χαμάς .

Τον Αύγουστο, η Σαουδική Αραβία προσκλήθηκε στον όμιλο BRICS της Βραζιλίας, της Ρωσίας, της Ινδίας, της Κίνας και της Νότιας Αφρικής. Αναμένεται να ενταχθεί τον Ιανουάριο μαζί με άλλα πέντε κράτη, όπως το Ιράν, τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα και η Αργεντινή.

Σκέψεις για αποδολαριοποίηση;

Η Σαουδική Αραβία είναι ο μεγαλύτερος εξαγωγέας πετρελαίου στον κόσμο και πυλώνας ενός συστήματος πετροδολαρίων που ιδρύθηκε τη δεκαετία του 1970 και βασίζεται στην τιμολόγηση των εξαγωγών αργού σε αμερικανικό νόμισμα. Ενώ διατηρεί δεσμό με το δολάριο, τώρα επιδιώκει επίσης να ενισχύσει τις σχέσεις της με σημαντικούς εμπορικούς εταίρους, συμπεριλαμβανομένης της Κίνας, ως μέρος μιας προσπάθειας διαφοροποίησης της οικονομίας μακριά από το πετρέλαιο.

Ωστόσο, αξιωματούχοι υποβαθμίζουν συνεχώς την ιδέα ότι η Σαουδική Αραβία θα αρχίσει να πουλά το πετρέλαιο του στην Κίνα ή σε άλλους μεγάλους εισαγωγείς σε νομίσματα διαφορετικά από το δολάριο. Το πετρέλαιο και τα στενά συνδεδεμένα προϊόντα, όπως το ντίζελ, τα χημικά και τα πλαστικά αντιπροσωπεύουν περίπου το 90% των εξαγωγών του βασιλείου.

«Υπάρχει ακόμη μια πολύ βαθιά εξάρτηση από το δολάριο ως βάση για το εμπόριο και τη νομισματική πολιτική», δήλωσε στο Bloomberg TV την Τρίτη ο Σαρίφ Άιντ, διαχειριστής κεφαλαίων στο Ντουμπάι στη Franklin Templeton. «Δεν νομίζω ότι αυτό θα αλλάξει σύντομα».

Εκτός από τη Σαουδική Αραβία, οι παραγωγοί πετρελαίου, συμπεριλαμβανομένων των ΗΑΕ και του Ιράκ, διερευνούν επίσης τρόπους διεξαγωγής εμπορίου εκτός πετρελαίου χωρίς να χρησιμοποιούν το δολάριο.

Καθώς περισσότερες χώρες προσπαθούν να μειώσουν την εξάρτησή τους από το αμερικανικό νόμισμα, οι ανταλλαγές της Κίνας έχουν αυξηθεί.

Το ανεξόφλητο υπόλοιπο των γραμμών ανταλλαγής συναλλάγματος της Κίνας αυξήθηκε σε νέο υψηλό των 117 δισεκατομμυρίων γιουάν στα τέλη Σεπτεμβρίου, σύμφωνα με την PBOC. Η κινεζική κεντρική τράπεζα έχει 29 ενεργές συμφωνίες ανταλλαγής, με τη συνδυασμένη ποσόστωσή τους να ξεπερνά τα 4 τρισεκατομμύρια γιουάν συνολικά, σύμφωνα με την έκθεσή της τον περασμένο μήνα.

Η Αργεντινή δήλωσε πρόσφατα ότι θα αξιοποιήσει μια γραμμή ανταλλαγής για τη χρηματοδότηση εισαγωγών από την Κίνα, ανταποκρινόμενη στις οικονομικές προκλήσεις που συνδέονται με την πώληση στο πέσο. Ωστόσο, κάτι τέτοιο μάλλον δεν θα προχωρήσει μετά την εκλογή του νεοφιλελεύθερου Χαβιέρ Μιλέι που έχει δηλώσει πίστη στις ΗΠΑ και το δολάριο.

Η Βραζιλία έχει επίσης κάνει παρόμοια βήματα.

Ενίσχυση του γουάν

Σύμφωνα με αναλυτές, η αύξηση της διασυνοριακής χρήσης του γιουάν ήταν μέρος της στρατηγικής της κινεζικής κυβέρνησης να μειώσει την εξάρτησή της από το δολάριο και να προστατευτεί από την απειλή των δυτικών κυρώσεων.

Και απέκτησε περισσότερη ώθηση από τότε που τέθηκαν σε ισχύ οι εκτεταμένες κυρώσεις κατά της Μόσχας και ουσιαστικά πάγωσαν τη Ρωσία από τα παγκόσμια συστήματα πληρωμών.

Αυτή η κίνηση έχει συγκεντρώσει σημαντικά αποτελέσματα για το γουάν της Κίνας. Τον Μάρτιο του τρέχοντος έτους, το γουάν ξεπέρασε το δολάριο για πρώτη φορά και έγινε το πιο ευρέως χρησιμοποιούμενο νόμισμα για διασυνοριακές συναλλαγές στην Κίνα.

Καμία δημοσίευση για προβολή