Τι σημαίνει το «πράσινο φως» του γερμανικού συνταγματικού δικαστηρίου στο Ταμείο Ανάκαμψης – Societe Generale: Γιατί η Ελλάδα θα είναι η πιο ευνοημένη απ’ όλες τις χώρες

Societe Generale

«Χαράς ευαγγέλια» σήμερα το πρωί στο υπουργείο Οικονομικών μόλις έγινε γνωστή η είδηση από την Καρλσρούη ότι το ομοσπονδιακό συνταγματικό δικαστήριο της Γερμανίας απέρριψε την προσφυγή για το «πάγωμα» της εκταμίευσης των πόρων του Ταμείου Ανάκαμψης.   

Η προσφυγή αποτελούσε ένα από τα τελευταία εμπόδια για την έναρξη εκταμίευσης των πόρων ύψους 750 δισεκατομμυρίων ευρώ από τα ευρωπαϊκά ταμεία ώστε να αντιμετωπισθούν οι επιπτώσεις από την πανδημία στις ευρωπαϊκές οικονομίες.

Εκταμίευση 4 δις μέσα στο δεύτερο εξάμηνο του 2021

Όπως είναι γνωστό η χώρα μας αναμένει να εισπράξει από το Ταμείο περίπου 32 δισεκατομμύρια ευρώ και αν συνυπολογισθούν και τα κεφάλαια του ιδιωτικού τομέα την επόμενη εξαετία αναμένεται να «πέσουν» στην οικονομία περίπου 57 δισεκατομμύρια ευρώ. Μέσα στο δεύτερο εξάμηνο του έτους υπολογίζεται ότι η Ελλάδα  μπορεί να εισπράξει τέσσερα δισεκατομμύρια ευρώ.

Μετά την απόρριψη της προσφυγής από το γερμανικό ομοσπονδιακό συνταγματικό δικαστήριο «λύνονται» τα χέρια της κυβέρνησης του Βερολίνου ώστε να προχωρήσει με γρήγορους ρυθμούς την διαδικασία των εφαρμοστικών νόμων λειτουργίας του Ταμείου καθώς και του Γερμανού Προέδρου Φρανκ Βάλτερ Στραϊνμάγιερ ο οποίος θα τους επικυρώσει,  επιταχύνοντας έτσι την διαδικασία ενεργοποίησής του για όλη την Ευρώπη.

Το δικαστήριο θα εξετάσει σε μεταγενέστερο χρόνο την ουσία της προσφυγής για την συνταγματικότητα ή μη του Ταμείου.

Ενεργοποίηση του Ταμείου έως το τέλος Ιουνίου

Η ενεργοποίηση του Ταμείου Ανάκαμψης πρέπει να επικυρωθεί από όλα τα κράτη-μέλη και ο επόμενος σταθμός είναι η ψήφισή του από το κοινοβούλιο της Πολωνίας. Η σχετική ψηφοφορία είχε προγραμματιστεί για τα μέσα Απριλίου, μετατέθηκε όμως για τον Μάιο εν μέσω έντονων διαφωνιών στον κυβερνητικό συνασπισμό στην Βαρσοβία.

Μετά, ωστόσο, την χθεσινή εξέλιξη στην Γερμανία,  αναλυτές της γαλλικής Société Générale εκτιμούν ότι η ενεργοποίηση του Ταμείου είναι πλέον θέμα χρόνου και θεωρούν ότι όλη η διαδικασία επικύρωσης θα έχει ολοκληρωθεί έως το τέλος Ιουνίου.

Societe Generale: Μεγάλη ευνοημένη του Ταμείου η Ελλάδα

Κατά την γαλλική τράπεζα η Ελλάδα θα είναι ανάμεσα στις χώρες που θα ευνοηθούν περισσότερο από την λειτουργία του Ταμείου όχι μόνον διότι είναι ανάμεσα στα κράτη-μέλη της Ε.Ε. που θα λάβουν και τα υψηλότερα ποσά αλλά και λόγω του δημοσιονομικού πολλαπλασιαστή που θα έχουν τα έργα τα οποία θα χρηματοδοτηθούν, μεγιστοποιώντας και τον οικονομικό αντίκτυπο.

Συγκεκριμένα, στην ανάλυσή της η SocGen επισημαίνει πως ο οικονομικός αντίκτυπος θα εξαρτηθεί από τη φύση των έργων και θα ποικίλλει επίσης από τη μια χώρα στην άλλη, με βάση όχι μόνον το εύρος των κεφαλαίων αλλά με βάση και τον δημοσιονομική πολλαπλασιαστή. Η Ελλάδα, η Ιταλία και η Γαλλία θα επηρεαστούν πολύ πιο θετικά, με τη χώρα μας να βρίσκεται στην κορυφή ενώ η Γερμανία και η Ολλανδία θα επηρεαστούν λιγότερο θετικά.

“Πρωταθλήτρια” και στον ευρωπαϊκό νότο

Συνολικά οι χώρες του Νότου είναι οι μεγαλύτεροι δικαιούχοι των πόρων του Ταμείου, με την Ελλάδα να εμφανίζεται και εδώ στην πρώτη θέση με βάση την αναλογία κονδυλίων ως το ΑΕΠ.

Η Ιταλία και η Ισπανία θα πάρουν τα περισσότερα κονδύλια ως ονομαστικό ποσό αλλά ως μερίδιο επί του ΑΕΠ τους θα λάβουν 4,6% και 6,1%, αντίστοιχα – ποσοστό που τις αφήνει πολύ πίσω από την Κροατία (13%), τη Βουλγαρία (12,5%), την Ελλάδα (10,5%) και την Πορτογαλία (7,4 %).

Καμία δημοσίευση για προβολή